Ce inseamna overclocking si daca merita sa faci overclock unui PC

Majoritatea utilizatorilor de Windows PC stiu foarte bine ce inseamna overclocking, insa putini stiu daca merita sa faci overclock unui PC. Mai ales in zilele noaste cand pe piata se gasesc sisteme PC ale caror componente sunt foarte puternice.

Daca esti un novice in ale calculatoarelor, acest articol te va ajuta cu siguranta sa alegi ce este mai bine pentru a mari performantele PC-ului.

Ce inseamna overclocking?

Overclocking este procesul prin care se modifica parametri de baza ale unor componente hardware pentru a obtine performante mai bune. Se poate face overclock placii de baza (motherboard) a unui calculator, procesorului (CPU), memoriei RAM sau placii video (video card).

Asta inseamna ca performantele standard ale componentelor unui calculator, cele care au fost concepute de producator, vor fi modificate pentru a spori capacitatea de procesare in jocuri si aplicatii. Overclocking se face prin modificarea frecventei au voltajului unor componente. O metoda care nu este agreata deloc de producatori si care duce la pierderea garantiei. Asadar, ai mare grija daca vrei sa faci overclock unui PC.

Merita sa faci overclock unui PC?
PC Overclocking

In continuare, o sa vezi cateva exemple concrete de ce se poate obtine prin overclockarea CPU, RAM, placa video si placa de baza.

Overclocking procesor (CPU)

Daca calculatorul tau are un procesor cu o frecventa standard de 3,6 GHz poate fi overclockat la 4,2 GHz pentru a obtine performante mai bune in jocuri sau aplicatii care necesita multa putere de procesare.

Retine totusi ca un calculator reprezinta un sistem compus din mai multe componente hardware. S-ar putea sa nu fie suficienta overclockarea CPU pentru sporirea performantelor. In plus, o crestere fortata a frecventei procesorului poate duce la supraincalzirea acestuia si la probleme de stabilitate ale sistemului.

Overclocking memorie RAM

O memorie RAM cu o frecventa standard de 2133 MHz poate fi overclockata la 2400 MHz pentru a imbunatati viteza de transfer si a reduce timpul de incarcare a aplicatiilor.

Overclock RAM este ceva mai delicat si este recomandat pentru experiementati. Cele mai multe instablitiati de sistem in urma vin din cauza setarilor noilor parametri ai memoriei RAM.

Overclocking placa video

O placa video cu o frecventa de baza de 1,4 GHz poate fi overclockata la 1,7 GHz pentru a imbunatati performantele jocurilor si a aplicatiilor grafice.

Este un proces pe care il general in fac entuziastii de jocuri, insa este practicat si pentru calculatoarele utilizate in prelucrare video sau grafica avansata.

Overclocking motherboard (placa de baza)

O placa de baza (motherboard) poate fi overclockata prin ajustarea frecventei procesorului, a voltajului si a altor setari pentru a obtine performante mai bune sii o mai buna stabilitate a sistemului.

Nu se recomanda decat pentru expertii care inteleg foarte bine ce presupune schimbarea frecventei si voltajul componentelor. Sunt folosite si unele tehnici cu jumpere prin care sunt conectate doua sau mai multe circuite ale placii de baza pentru a mari voltajul in anumite zone.

Merita sa faci overclock unui PC ?

Cum cat este marita performanta unui PC in urma overclockarii? Nu foarte mult. Nu te astepta ca in urma unui overclock sa faci o racheta dintr-un calculator modest. In plus, pe langa pierderea garantiei pe componente oferita de producator, sunt sanse mari ca acestea sa cedeze in timp. Asta in cazul in care se face un overclocking corect, care sa nu cauzeze probleme imediate de functionare.

Atunci cand un producator stabileste o frecventa maxima pentru un procesor, inseamna ca a luat in calcul ce temperatura maxima poate suporta, pentru cat timp si mai ales care va fi uzura in timp la frecventa stabiita.

Marind frecventa procesorului, poate vei observa mici imbunatatiri in jocuri sau aplicatii, insa aceasta performanta vine la schimb cu o temperatura mai ridicata si o uzura mai accentuata in timp.

Aceleasi consecinte sunt si in cazul placilor video overclockate.

Concluzie: Merita sa faci overclock unui PC?

Poti face overclock unui PC numai daca ai cunostinte temeinice despre ce implica acest proces de modificare a parametrilor de baza setati de producator. Daca esti dispus sa pierzi garantia de service si daca vrei sa risti stabilitatea intregului sistem hardware.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Am o bogată experiență în sistemele de operare: macOS, Windows și Linux, dar și în limbaje de programare și platforme de blogging (WordPress) și pentru magazine online (WooCommerce, Magento, PrestaShop).

How to » Tweaks & Hacks » Ce inseamna overclocking si daca merita sa faci overclock unui PC
Leave a Comment