Wmpnscfg.exe si wmpnetwk.exe (Windows Media Player Sharing)

Daca intamplator descoperiti procesele wmpnscfg.exe si wmpnetwk.exe ruland in sistemul dvs in timpul unei verificari de rutina (Task Manager), nu este cazul sa va ingrijorati (prea tare :P). Acestea sunt procese legitime ale aplicatiei Windows Media Player, mai exact fac parte din sistemul WMP Sharing (Windows Media Player 11+ dispune de o caracteristica importanta, si anume posibilitatea de a share-ui fisiere media intre mai multe PC-uri aflate in aceeasi retea. Pentru ca aceasta optiune WMP sa fie functionala, este necesar ca un serviciu pentru activarea sharing-ului in retea sa ruleze permanent, chiar si atunci cand nu folosim Windows Media Player-ul).

In cazul in care folositi (frecvent sau ocazional) Windows Media Sharing, atunci nu va recomandam dezactivarea wmpnscfg.exe si wmpnetwk.exe, deoarece sistemul de sharing nu poate functiona fara acestea. In plus, nici nu sunt mari consumatoare de resurse. Dar daca nu folositi sistemul de share al Media Player si doriti sa dezactivati aceste doua procese (din motive random, cum ar fi o lista de procese mai scurta in Task Manager sau pentru ca, chiar daca sunt oprite, aceste procese se restarteaza ori de cate ori este pornit Media Palyer-ul), aveti la dispozitie trei variante de solutii:

1. Dezactivati Media Sharing in Media Player

Varianta cea mai simpla – si cea mai sigura – este dezactivarea sistemului de sharing direct din Media Player. Astfel procesele nu se vor mai restarta atunci cand, intamplator sau nu, deschidem WMP.

Cum dezactivam sistemul de Media Sharing

  • deschideti Windows Media Player si dati click pe sageata micuta de sub Library, apoi selectati Media Sharing din meniul afisat (sau dati click pe Options->Library tab->Configure Sharing)
  • debifati ambele optiuni de sub Sharing settings din fereastra deschisa (Find media that others are sharing si Share my media). In cazul in care acestea sunt debifate, bifati-le si dati click pe OK apoi redeschideti fereastra si debifati-le – pentru a reseta setarile

Dupa dezactivarea sistemului de sharing, veti fi intrebati daca doriti dezactivarea acestuia pentru toti userii PC-ului. Dati click pe Yes. In felul acesta veti dezactiva serviciul wmpscfg.exe si veti sterge intrarea pentru acesta din StartUp (modificarea va avea efect dupa un restart al computerului).

2. Dezactivati serviciul Media Player Network Sharing (Services)

Aceasta metoda o recomandam numai celor care obisnuiesc sa lucreze frecvent cu serviciile de sistem si cunosc riscurile unor astfel de actiuni.

  • deschideti Services (din Control Panel sau tastati services.msc in Search-ul din Start Menu sau in Run).
  • identificati serviciul Windows Media Player Network Sharing si deschideti-l (dati dublu-click pe acesta).
  • sub tab-ul General, modificati Startup type in Disabled si dati click pe OK.

3. Foloseste registrii pentru a dezactiva permanent procesele wmpnscfg.exe si wmpnetwk.exe

In primul rand, trebuie specificat faptul ca aceasta metoda trebuie considerata ca o ultima alternativa pentru a dezactiva cele doua procese, in cazul in care celelalte doua prezentate mai sus nu au dat rezultate (din diverse motive). Inainte de a efectua orice tip de modificare in registri, faceti intai un backup al acestora pentru a va asigura ca nu vor exista consecinte neplacute in urma modificarilor respective.

  • Deschideri editorul de registrii (tastati regedit.msc in Run sau Search-ul din Start Menu) si navigati catre calea HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\MediaPlayer\Preferences\HME. In panoul din dreapta identificati intrarea DWORD DisableDiscovery si modificati-i valoarea in 1 (sau 2, la alegere). Apoi verificati in HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run daca exista vreo intrare relationata cu WMP Sharing. Daca da, stergeti acea intrare; daca nu, atunci ati reusit sa dezactivati cele doua procese buclucase.

Nota: Chiar daca wmpnscfg.exe si wmpnetwk.exe sunt procese inofensive in mod obisnuit, in cazul in care observati mai multe instante ale acestora ruland simultan sau un consum de resurse foarte ridicat (sau din diverse motive deveniti/sunteti suspiciosi in privinta acestor procese), recomandam efectuarea unei scanari complete a sistemului de operare, dat fiind faptul ca este foarte cunoscul obiceiul programelor malware sa “imprumute” numele unor procese legitime pentru a insela victimele.

How to » Microsoft » Wmpnscfg.exe si wmpnetwk.exe (Windows Media Player Sharing)

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment