Cum folosim Repair (R) in Windows XP – Instalare Windows XP – Instructiuni

Advertisements

Windows XP Repair este solutia cea mai simpla de pus in practica atunci cand fisiere esentiale ale sistemului de operare au suferit modificari din cauza unor virusi sau drivere incompatibile. In mare masura procesul de repair al Windows XP este similar cu cel de instalare. In comparatie cu procesul de instalare al Windows XP (Installing Windows XP), Windows XP Repairing ne pastreaza toate programele instalate si fisierele personale aflate pe partitia de sistem (sub My Documents).

Inainte de a incepe, trebuie sa aveti la indemana un CD bootabil cu Windows XP, serialul (license key) si in unele cazuri CD-ul placii de baza (Motherboard CD Installation).  

Repairing Windows XP.

1. Porniti calculatorul si introduceti CD-ul de instalare al Windows XP.

2. Intrati in BIOS pentru a seta ca partitie de boot primara unitatea optica (CD/DVD optical drive). Save Settings & Exit.

*In unele cazuri este deja setata aceasta optiune.

3. Pe ecran negru o sa apara mesjul "Press any key to boot from CD …". Apasati orice tasta pentru a incepe procesul de boot de pe CD. Daca nu apasati o tasta cat timp acest mesaj este prezent pe ecarnul dvs. sistemul va selecta urmatoarea partitie de boot setata in BIOS.

boot from cd

4. Press F6 if you need to install a third party SCSI or RAID driver….

SCSI or RAID driver

In functie de configuratia sistemului dvs. este posibil sa aveti nevoie de instalarea unor drivere SATA sau RAID pentru a putea porni procesul de instalare. Daca folositi Windows XP SP2 acest pas poate fi sarit, fara sa apasati pe tasta F6.

5. Windows XP Professional Setup – Press Enter to setup Windows XP now.

Windows XP Professional Setup

La acest pas multi utilizatori sunt tentati sa apese tasta R (Repair), insa aceasta optiune in Windows XP Professional Setup este pentru Recovery Console.

Apasati tasta Enter pentru a continua procesul de repair al Windows XP.

6. Read and Accept the Windows XP Licensing Agreement.

license windows xp

Pe acest blue screen sunt termenii si conditiile de folosire al produsului Windows XP. Nu prea aveti ce face, decat sa apasati F8 pentru a accepta termenii si conditiile. Daca apasati tasta ESC pc-ul se va restarta si procesul de instalare va fi intrerupt.

7. Select the Windows XP Installation to Repair.

os windows partitions

In acest screen sunt listate partitiile pe care sunt instalate sisteme de operare. Daca folositi dual-boot o sa vedeti ca aici sunt listate ambele partitii pe care se gasesc sisteme de operare Windows. Selectam partitia cu sistemul de operare pentru care dorim sa facem repair-ul si apasam tasta R=Repair.

8. Windows XP Setup – Deleting files

deleting file

Acesta este cel mai greu pas al procesului de repair Windows XP. Nu trebuie sa faceti nimic. Setup-ul sterge vechile fisiere de sistem ale Windows XP. Cum nici la pasul 9. nu va fi nimic interesant, va puteti uita la TV cateva minute.

9. Setup is copying files ….

Installation Files to Copy

In acest pas setup-ul copiaza fisierele de instalare (windows installing files) de pe CD-ul cu Windows XP pe hard-disk.

10. Windows XP Repair – Installing Windows.

Windows XP Repair

Practic de la acest pas incepe instalarea / repararea sistemului Windows XP. Trebuie sa stati pe langa PC, chiar daca timpul aratat de "setup" este de cateva zeci de minute. Pe parcursul procesului de instalare, Windows-ul o sa doreasca sa vorbeasca cu dvs.

11. Windows XP – Regional and Language Options.

Choose Regional and Language Options

Instalarea este aproape de final. In acest panou va puteti seta limba (tastaturii) – keyboard layout (foarte important pentru cei care au tastaturi in limba franceza, italiana, germana. pozitia tastelor nu este aceasi ca pe layout-ul EN-US.)

12. Workgroup or Computer Domain.

domain

Daca aveti un singur PC pe care este instalat Windows XP, optiunea corecta este : No, this computer is not on a network, or is on a network without a domain…..

Daca PC-ul este intr-o companie sau intr-o locatie unde este folosit domeniu, optiunea este "Yes, make this computer a member of the following domain".

*Pentru ultima optiune setarile or sa apara in curand intr-un alt tutorial.

13. Finalizing Windows XP Repair Installation.

Windows XP repair installation

Dupa finalizarea acestui pas, sistemul de operare termina procesul de instalare. Asteptati pana PC-ul se va restarta.

xp

Dupa restartare puteti decide ce nume de user / utilizator sa-i puneti PC-ului dvs. (cel care se vede in Start Menu) si sa va inregistrati produsul la Microsoft.

Repairing & Installing Windows XP Tutorial.

Advertisements

PROGRAME, TUTORIALE SI NOUTATI IT PE E-MAIL

SALVEAZA LA FAVORITE / BOOKMARKS

COMENTARII

49 Comentarii la: Cum folosim Repair (R) in Windows XP – Instalare Windows XP – Instructiuni #
 1. seby says:

  salut!! la mine vreau sa pun windowsu nu sa dau repair dar nu merge in loc sami apara sa D-delete C-create imi apare sa repar cum sa fac sa imi sa pot sa instalez windowsu

 2. Antonia says:

  Scz am uitat sa precizez ceva, sa bag tot din Office si sa fuctionese.

 3. Antonia says:

  Buna am o problema la PC , din greseala am salvat un fisier in word , si am ster fisierul Office ..{pt CA nu stiam ce sa fac} … aSa ca Acum cand l-am bagat din nou nu a mai mers nici word nici nmc si s-a sters singur . Cum sa ffac ca sa il bag din nou Office si cu word si cu cele lalte programe {pOWERPOINT } ?

  • Robert says:

   Îţi descarci de pe torrent un pachet Microsoft Office!Dacă nu poţi cumpăra unul,însă e cam scump.Dacă nu te descurci cu torrente,roagă pe cineva care are Microsoft Office să-ţi dea şi ţie programul să ţi-l instalezi.Nu e greu deloc.

 4. Cristina says:

  La mine CD-ul nu are posibilitatea Repair

  • Addryy says:

   exact si la mine, nu am optiunea repair ! ..

   • Robert says:

    Amândoi aveţi un windows modificat.Se întâmplă la majoritatea windowsuri-lor piratate.Soluţia?Descarci unul bun sau împrumuţi unul bun!De cumpărat nu prea se încumetă lumea…

 5. Sorynyko says:

  Mie nush ce are cand intru in BIOS aleg CD/DVD si cand dau enter mi se incarca la fel ca atunci cand il aprind si se comporta normal nu imi intra unde ai spus tu

 6. ed says:

  Am intalnit o situatie (la intreruperea curentului) cand partitia pe care este instalat Windows (XP) sa para a fi goala. La incercarea de instalare a sistemului de operare pe acea partitie, programul de setup cere formatare. De obicei instalezi Windows pe alta partitie, ca sa nu sterg unele informatii de pe partitia “deranjata”. Dupa instalarea Win, se vede si partitia respectiva. Dar trebuie reinstalate programele si driiverele ca sa fie ca inainte. Totusi am vazut ca unele firme pot recupera (probabil din registri, din Program Files sau din alte locuri) informatiile de pe vechea partitie si reinstaleaza totul ca inainte.
  Spun asta pentru ca mi s-a intamplat de doua ori. Au reinstalat Win XP si au readus toate programele, driverele, update-urile de Win etc exact ca mai inainte (inclusiv bookmarks din browsere), cu exceptia locului pictogramelor de pe desktop – desigur asta nu e o problema.
  Exista utilitare Windows sau non-Windows care “recupereaza” toate programele, update-rile, driverele de pe o partitie in care Win setup declara ca e 100% free si ca trebuie formatata?
  Multumesc.

 7. bogdan says:

  @Alex2006 SI @Hacker XYZ nu puteti beneficia de o reparare a sistemului cu Recovery Console pentru ca aveti un Windows XP modificat.Faceti rost de ununul ,,Untouched,, si veti putea repara.

  • HackerXYZ says:

   Mersi de ajutor,dar nici nu am nevoie de recovery console fiindca atunci cand PC-ul meu se duce pe apa sambetei se duce cu totul,nici cu Supra Recovery nu-l mai reinvii.Doar cu o reinstalare completa a Win.:D

 8. MArian says:

  pana acuma repararea windows-ului nu am folosit-o decat pentru recuperarea fisierelor importante, dar in rest nu am fost niciodata multumit de repararea lui. Cea mai buna varianta recomandata de mine este formatarea si instalarea, este adevarat ca mai trebuiesc si instalarea programelor dupa, dar aceasta este o alta poveste.

 9. fresH says:

  Dupa Repair.. toate conturile si setarile sunt exact la fel cum erau inainte de a alege Repair. Nu se pierde nimic.

  Procesul seamana foarte mult cu reinstalarea de windows dar este diferit.

 10. cosmin says:

  salut am o problema!acum vreo cateva zile am fost plecat la un prieten si acasa a ramas sora mea mai mica care mia umblat prin pc si mia dezinstalat niste programe si acuma nu mai am sonor deloc la pc ce-i de facut?daca reinstalez windowsu o sa se rezolve problema?

  • stealth says:

   @cosmin
   da click-dreapta pe My Computer si selecteaza Manage, apoi da click pe Device Manager si deschide Sound, video and game controllers. click-dreapta din nou pe fiecare driver de acolo si selecteaza Update driver software. de cele mai multe ori asta rezolva problema cu sunetul, sper sa mearga si in cazul tau. daca nu da rezultate, incearca cu reinstall (asta sigur va ajuta, exceptie cazul in care e problema la hardware).

 11. alex2006 says:

  Salut, am o problema, mie la pasul 5 nu-mi apare asa meniul .Imi arata doar partitiile si sa instalez pe una din ele windowsul si nu ma lasa decat sa sterg una din partitii si sa formatez ., atat.

  • Hacker XYZ says:

   Nu-ti face griji alex.Am si eu un windows de nu-mi arata nici macar sa dau acolo next,next si iar next si pe deasupra imi si instaleaza niste programe dinainte.Asa sunt facute setarile de catre cel care l-a facut.

 12. flaviu says:

  salutare am o problema cand ajung la pasul 7 nu imi apare r de la reparare… ce trebuie sa fac???

  • Robert says:

   Eu cred că ai un windows puţin modificat.Ştii,windowsuri-le piratate(cum ai tu,cel puţin aşa cred)pot fi de multe ori cu aceşti paşi lipsă!(p6,p7)Roagă e cineva să-ţi fac un windows bun sau împrumută de la cineva un CD cu windows dacă ai acestă posibilitate.

 13. max says:

  De XP HOME PROFESSIONAL ….nu am auzit pana acum !!!!!!

 14. mmg1818 says:

  @oxaneta

  cam greu sa instalezi programa (programul) XP de pe stick.

 15. oxaneta says:

  salutare….va rog frumos ajutatima sa rezoolv si eu problema mea….am cumparat netbook (minilaptop) Acer aspire one ZG8 cu sistem de operare Windows XP HOME PROFESSIONAL…de la inceput nu am instalat programa antivirus (am uitat)…mai apoi am instalat alte programe si sau instalat cu virusi si miau atacat sistema…vreau sa o schimb sau sa instalez un alt sistem windows,dar din pacate nu are CDrom…am inteles ca este posibil doar de pe o flash bootabil,dar care eu nu stiu cum sal bootez.Imi poate spune cineva unde pot gasi programa ca sa bootez o flash si cum sa instalez de pe ea windows xp sau daca aceasta programa e rea care e cea mai buna pentru acest minilaptop…..mersi anticipat

 16. robert says:

  de ce nu pot instala un joc? adica imi instaleaza dar jocul se deruleaza foarte incet. Care este cauza, si daca imi raspunzi, vreau sa-ti multumesc ptr acest site care in multe probleme m-a ajutat foarte mult.

  • Hacker XYZ says:

   Vezidaca ai toate driverele instalate si daca nu ai probleme la ele.In plus da si o scanare cu antivirusul si cu ce mai ai ca poate cine stie e virusat sistemul sau chiar jocul.Uite spre exemplu,am pe un DVD 3 jocuri.La inceput nu era virusat deloc.Il am de vreo 3 ani.Acum de vreo 6 luni nu stiu pe unde o apucat ca un joc de acolo e virusat.Deci chiar daca tu stii ca jocul nu e virusat,merita sa-l scanezi.Poate te trezesti cu vreun Worm frumos:))

 17. dmc says:

  imi pare rau sa va dezamagesc dar cu xp am dat format complete,nu quick si celelalte hdd-uri erau formatate total si tot nu a mers…am citit pe microsoft si ei mi-au explicat clar ce are…iti explica acolo unde sa dai ca sa vezi ce are…se pare ca e slotu de placa video…pt ca am incercat si cu alta placa video:)…si aceeasi eroare…iar la w7 am dat format complete dar la el a mers deci se pare ca nu ia in seama mici erori ca xp-ul :)…

 18. dani says:

  Mie nu mi s-a oprit nici la 42%, nici pe parcursul repair-ului. Totul a mers precum s-a spus in tutorial.

 19. mmg1818 says:

  @dmc

  la XP in timpul instalarii trebuie formatezii partitia C si depasesti cele 34 de minute.

  la Vista si Windows 7 ai optiunea de a nu mai formatata C -ul la instalare, se creaza automat folderul Windows old si pot copia dupa instalare din folderul Windows old filmele muzica documentele, raman programele instalate anterior dar nu mai au proprietati in folderul Windows old.

  • Hacker XYZ says:

   Da mmg stiu ca windows 7 e fatal dar gandestete-te ca daca nu formatezi si copiezi dupa aceea fara sa scanezi melodiile,pozele si ce mai ai tu pe acolo poate sa ti se viruseze iarasi.De unde stii ca nu din cauza lor ti s-a virusat calculatorul data trecuta.Poti sa faci si asa dar trebuie neaparat sa le scanezi.
   Doar pentru siguranta!!1

 20. dmc says:

  sal…am si eu o problema cu xp-ul…ramane blocat cand mai are 34 de minute…am incercat alte 3 cd-uri de windows si alte 4 harduri…dar tot nu-mi explic situatia fiindca ramane la toate identic…

  am incercat sa formatez calc pt ca mergea foate greu…scanasem intial hdd pe un alt calc si era virusat cu mai multe tipuri de virusi.

  • HackerXYZ says:

   In primul rand dmc uita-te in interior.Daca e plin de praf inseamna ca asta poate fi problema.Si eu am patit asta de 2 ori(la altii nu la mn).Odata,de 6 ori a trebuit sa tot reinstalez windowsul pana s-a instalat.Bine acel calculator era din acela vechi cu monitor de 20 kg unitatea 40 kg stii tu.La un unchi n-am reusit tocmai din aceasta cauza.I l-a facut un baiat si el mi-a zis asta cu prafu.A zis ca l-a curatat si dupa aceea a mers.Incearca si vezi!!!!!

 21. daca nu ai datele pe partitia de sistem, atunci poti sa o formatezi si sa-ti reinstalezi sistemul de operare. Musica si ce mai ai tu in calculator vor ramane acolo, iar configuratie PC-ului nu este relevanta.

 22. Sollo says:

  auzi mai andrei, sincer tu nu ai vazut care era tema discutiei? aici incercam sa lamurim anumite probleme nu sa ne laudam cu ce date avem in pc sau mai stiu eu ce componente am pe pc… deci sincer chiar nu ne intereseaza :))

 23. Catalin George says:

  Cand efectuez aceasta operatiune, in loc sa ma duca la acea optiune cu (R) Repair imi apare acel ecran cu partitiile adica sa dezinstalez windows-ul, ce ii pot face?

  • Robert says:

   Din câte ştiu,nu-i poţi face nimic deoarece e un windows “modificat”(a fost setat să dea singur next,next şi ce mai apare pe-acolo).Am şi eu 2 specimene printre CD-urile mele cu windows-uri.

 24. andrey says:

  am si eu o intrebare daca poti sa imi spui atunci cand insatlez de fapt vreau sa instalez windows din nou si nu vreau sa mi se stearga in fine muzica deaorece am vreo 56.000 de melodii de vreo 3 ani strang la ele…
  am pe el o placa video de 768 ddr 3 placa de baza placa de baza ASUS NCL-DE cu chipset integrat INTEL E7520 si ICH5R, hdd de 500G,4300MB ddr3

  • Robert says:

   Sfatul meu este următorul:dacă poţi,instalează un antivirus bun(Kaspersky,BitDefender),având grijă să aibă toate modulele de scanare!Nu trebuie să-l cumperi,ai perioadă de încercare(trial).Scanezi tot PC-ul,ştergi tot ce poţi şi dezintalezi ce nu-ţi mai trebuie,apoi cureţi calculatorul cu AdvancedSystem Care,după părerea mea cel mai bun program de curăţare şi optimizare a calculatorului.Apoi,pune toate melodiile pe DVD-uri(nu cred că ai atâtea stick-uri :)) ),iar apoi reinstalează-ţi windows-ul stergând tot.Poţi să-ţi păstrezi muzica şi jocurile fără să fie nevoie să faci aceste lucruri,însă dacă sunt virusate,ţi se va virusa şi noul windows pe care-l vei instala.

 25. mky says:

  stealth settings poti sa ne spui daca optiunea de ‘repair’ este valabila si pe XP cu SP3?

 26. mmg1818 says:

  nu are legatura cu CD-ul de instalare sau de la HDD (bad-uri)

  “o faci cu format de partitie sistem.”

  la vremea respectiva nu am stiut, dupa 34 de minute isi lua restart si asa l-am lasat o saptamana.

  pe urma, avand net de la orange pe telefon am intrat pe softpedia si am vazut ca in timpul instalari trebuie formatata partitia C

  • Posibil sa fie si asa, pana acum nu am intalnit problema asta. Eu tin minte ca ne-am chinuit 3 persoane in urma cu 5 ani sa-i dam de cap la un sistem AMD facut “din bucati” (cumparat pe componente). In timpul procesului de instalare ramanea blocat sau dadea BSoD. Am schimbat 3 CD-uri cu XP ca sa reusim in cele din urma instalarea.

 27. mmg1818 says:

  nu am instalat niciodata XP ;

  dar de la XP a inceput totul, cumpararea lui 5mil de la dep. de calculatoare, apoi peste un timp am reinstalat XP-ul dar nu mergea pentru ca se oprea la 34 de min. de ce se oprea ? scrii tu un tutorial.
  i-am dat si F6 si se incarca doar driver-ele dar eu aveam nevoie de reinstalare. bil are noroc ca e usor de folosit w7 ca pe aici prin spania se vand mac-urile si-s cam scumpe.

  • cheastia cu opritul in timpul instalarii poate fi si de la CD-ul de instalare sau de la HDD (bad-uri). Daca vrei sa faci o instalare normala, o faci cu format de partitie sistem.

 28. mmg1818 says:

  poate ai dreptate, eu nu am folosit niciodata tasta F6 la reistalarea XP-ului.

 29. mmg1818 says:

  tutorialul tau nu repara ci instaleaza xp-ul. ca sa poti trece de 42 la suta tre sa formatezi C-ul.

  • mmg1818: chiar daca seamana foarte mult cu procesul de instalare, sunt cateva diferente. cea mai mare este ca Repair-ul pastreaza programele instalate si folderele de user. Vezi pasul 7.
   La repair sunt pastrati registrii programelor instalate.

 30. cel mai bine e sa-ti reinstalezi windows-ul. In tutorial am uitat sa specific la final ca procesul de repair nu corecteaza intotdeauna erorile. Pot fi erori generate de un software, pe care Windows Repair nu le poate corecta.

 31. ady says:

  foarte bun tutorialu dar eu am o problema cred ca am incercat procesu de repair de 3 ori pe 3 cd cu windows diferite (dar acelasi windows XP) dar la 42% mi se restarta si incepea din nou si tot la fel deci prin urma nu mergea

comments

ArabicBulgarianChinese (Simplified)Chinese (Traditional)CroatianCzechDanishDutchEnglishEstonianFinnishFrenchGermanGreekHebrewHindiHungarianIndonesianIrishItalianJapaneseKoreanLatvianLithuanianNorwegianPolishPortugueseRomanianRussianSerbianSlovakSlovenianSpanishSwedishThaiTurkishUkrainianVietnamese