3 Solutii Gratuite pentru Videoconferinta – Cursuri scolare online si sedinte

Vremurile pe care le traversam nu sunt cele mai fericite si ne indeamna la distantare sociala. Limitarea intalnirilor cu prietenii, lucrul de acasa pe cat posibil pentru angajatii companiilor, scolile sustin cursurile online in timp ce copii stau acasa, iar parintii si bunicii este indicat sa-i vedem doar prin intermediul apelurilor video.
Sa ramanem la distanta astazi pentru a ne putea imbratisa maine“, a spus premierul italian Giuseppe Conte, a carui tara este greu incercata de coronavirusul SARS-CoV-2 (COVID-19).

Din fericire, tehnologia zilelor noastre ne ajuta sa tinem legatura cu cei dragi, sa-i vedem in timp real pe ecranele laptop-urilor, smartphone-urilor si tabletelor. Apelurile video sunt o caracteristica veche a aplicatiilor WhatsApp, Facebook Messenger si FaceTime (pentru posesorii de iPhone, iPad sau Mac).
In cazul companiilor, institutiilor si al scolilor, sunt solutii de videoconferinta care permit apelul video / voce pentru mai multi utilizatori simultan. In acest fel nu este o problema sa fim prezenti intr-o sedinta importanta sau sa interactionam vizual cu colegii din echipa de lucru, chiar daca fizic suntem in propriul nostru living cu pisica langa noi.
Ca o paranteza, la data la care scriu acest articol, pana si membrii Guvernului si ai Parlamentului Romaniei tin sedintele prin videoconferinta. Si nu cred ca suntem singura tara care face acest lucru.

Asadar, avem solutii / aplicatii ca sa ne privim in ochi si sa ne putem vorbi de la distanta.

1. Google Hangouts – 10 participanti / timp nelimitat

Lansat initial ca o caracteristica a serviciului Google+, Hangouts a devenit aplicatie de sine statatoare (stand-alone) incepand cu 2013.

Este suficient sa aveti un cont Google (Gmail) pentru a accesa acest serviciu.
Google Hangouts suporta in versiune gratuita conferinte video de pana la 10 participanti pentru o perioada de timp nelimitata. In timpul apelului video veti putea utiliza si serviciile de chat text sau e-mail. Invitatia in conferinta a participantilor se face pe baza adresei de e-mail sau printr-un link de partajare pe care invitatii vor trebui sa-l acceseze.
Ca raspuns la criza coronavirus, Google a relaxat limitarea serviciilor pentru clientii G Suite si G Suite Education, permitand accesul in conferinta video a maxim 250 de participanti simultan. Aceasta limita este valabila pana la 1 iunie 2020.

O alta caracteristica Enterprise disponibila pentru clientii G Suite, este posibilitatea de trasmisie video online (stream video) cu suport de pana la 100.000 de spectatori. In plus, se ofera posibilitatea de salvare a transmisiei in Google Drive.

Cea mai noua versiune a aplicatiei a eliminat functia de partajare locatie. Share location.

Google Hangouts ofera suport pentru Android, iOS, aplicatie web accesibila de pe Windows, Mac sau Linux.

Acces aplicatie: https://hangouts.google.com

2. Skype – 50 participanti / perioada de timp nelimitata

Skype este cu siguranta cea mai utilizata aplicatie VoIP pentru apeluri video  si voce la nivel global. Aflata in portofoliul Microsoft, aplicatia are milioane de utilizatori in intreaga lume, fiind o solutie gratuita foarte buna pentru conferinte video de pana la 50 de participanti, fara sa existe limitare de timp.
Cel mai mare dezavantaj este ca fiecare participant trebuie sa aibe un cont Microsoft si aplicatia Skype instalata pe smartphone sau desktop. Din fericire, aceasta este disponibila pentru Android, iOS, Mac si bineinteles Windows.

In timpul unei conferinte video, fiecare participant are posibilitate de a inregistra sesiunea video in cloud pentru 30 zile. In momentul pornirii inregistrarii video si audio de catre un participant, ceilalti vor fi notificati despre acest lucru, pastrand astfel si dreptul la intimitate.

Skype este disponibil pe: https://www.skype.com/

3. CISCO Webex Meetings – 100 participanti / perioada nelimitata

Cand auzim “CISCO” ne asteptam sa fie vorba despre produse si echipamente scumpe. CISCO producand unele dintre cele mai costisitoare dar si apreciate echipamente hardware de retelistica si software pentru clientii Enterprise.
Webex este o solutie gratuita de conferinta video web, ce poate sa gazduiasca pana la 100 de participanti simultan, pentru o perioada nederminata.
Conferintele video prin Webex permit utilizatorilor partajarea ecranului, inregistrare video si partajarea de fisiere. O solutie foarte utila mai ales in aceasta perioada in care mii de scoli si universitati din intreaga lume si-au mutat clasele fizice in online din cauza COVID-19. De altfel CISCO vine cu un suport consistent pentru a ajuta invatamantul in aceasta perioada. Pune la dispozitia elevilor, studentilor, profesorilor si parintilor resursele si documentatia necesara pentru formarea de sali de clasa virtuale si intretinerea online a orelor de curs.

Prin Webex se pot tine atat cursuri cat se pot organiza si sedintele dintre parinti si profesori. CISCO ofera un gid complet pentru parintii care trebuie sa se adapteze noilor tehnologii.

 

Webex pentru scoli si invatamantul superior este oferit gratuit si ofera aplicatii specifice pentru mobile si desktop.

CISCO Webex Eduhttps://www.webex.com/

Videoconferinta este un o optiune excelenta pentru companii, echipe de lucru, studenti si grupuri care au nevoie de o interactiune buna de la distanta. De la pornirea pandemiei COVID-19, jucatori din industria IT au pus (si o sa mai puna) la dispozitia institutiilor educationale solutiile si documentatia necesara pentru continuarea invatamantului. Companii precum Google si CISCO ofera scolilor si universitatilor solutii gratuite de comunicare si interactiune de la distanta, care pana mai ieri erau disponibile numai in pachetele pentru companii (enterprise).

3 Solutii Gratuite pentru Videoconferinta – Cursuri scolare online si sedinte

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment