Care este diferenta dintre frecventele Wi-Fi de 2.4GHz si 5GHz (si la ce banda este indicat sa ne conectam)

Majoritatea routerelor aflate pe piata la ora actuala ofera suport pentru doua canale de conectare. Cel mai probabil ati auzit de termenul “dual band” atunci cand ati cautat detalii despre un router wireless.
Noua tehnologie permite conectarea pe doua benzi Wi-Fi. Banda standard (cea veche) de 2.4GHz si banda de  5GHz.
Multi utilizatori sunt confuzi cand vine vorba sa aleaga reteaua Wi-Fi la care sa se conecteze. La 2.4GHz sau la 5GHz. Inainte de a activa banda de 5GHz sau de a va conecta la 2.4GHz, haideti sa vedem care este diferenta intre cele doua tipuri de banda.

Care este diferenta intre conexiunea Wi-Fi pe 2.4GHz si cea pe 5GHz

2.4GHz si 5GHz reprezinta cele doua benzi de frecventa a semnalului wireless trimis de un router Wi-Fi in aria lui de acoperire.
Cea mai mare diferenta (dar nu singura) intre 2.4GHz si 5GHz este viteza. In aceleasi conditii, un semnal Wi-Fi pe 2.4GHz suporta viteze de pana la  450 Mbps sau 600 Mbps, in timp ce Wi-Fi pe 5GHz suporta pana la 1300 Mbps. Comparatia se face pe acelasi router, care dispune de ambele benzi. In functie de tehnologie si de producator, performantele pot sa difere foarte mult. Asadar, in acest calcul intra si standardul router-ului. 802.11b, 802.11g, 802.11n, sau 802.11ac. De exemplu, o conexiune pe frecventa de 5GHz a unui router cu standardul 802.11a va suporta o viteza maxima de 54Mbps, similara cu cea a unei conexiuni pe frcventa de 2.4GHz a unui router cu standardul de retea 802.11g.

Stabilitatea conexiunii intre frecventa de 2,4 GHz si cea de 5 GHz 

Banda de 2,4 GHz nu este folosita numai pentru routere. Telefoanele fixe fara fir, al caror receptor poate fi indepartat de modulul fix, usa de garaj pe telecomanda sau sisteme cu telecomanda pe raza scurta de actiune, majoritatea folosesc o banda de frecventa pe 2.4GHz.
Comparativ cu frecventa de 5GHz, cea de 2.4  trece mai usor prin peretii grosi ai unei case sau unui apartament, prin materialele solide (mobila, usi si alte obiecte care pot perturba un semnal wireless). Exista totusi posibilitatea de congestionare si de scadere a vitezei de conexiune, fiind vorba de o frecventa utilizata de mai multe dispozitive.
Banda de 5GHz este mai putin aglomerata, ceea ce va asigura mai multe conexiuni stabile, insa vor fi probleme de conexiune daca semnalul trimis pe aceasta frecventa va intampina pereti din beton armat sau alte obstacole dure.

Din acest punct de vedere, recomandam pentru apartamente o conexiune pe 2.4GHz. Daca device-ul dvs. suporta conexiune de 5GHz si are nevoie de un volum mare de date din internet sau LAN, atunci optati pentru acest tip de conexiune. Pentru un browsing pe internet sau verificarea unui mail, folosirea unei frecvente de 5GHz nu este justificata.

Majoritatea routerelor va permit setari pentru activarea sau dezactivarea benzilor de frecventa 2.4GHz si 5GHz.

In situatia in care aveti mai multe device-uri conectate la un router ce permite  conexiune pe frecventa de 2.4 GHz si 5 GHz, puteti alege sa conectati device-urile pe care nu va intereseaza viteza mare la banda de 2.4 GHz, iar un device pe care aveti nevoie de conexiune stabila, sa faceti conexiunea pe 5 GHz.

Care este diferenta dintre frecventele Wi-Fi de 2.4GHz si 5GHz (si la ce banda este indicat sa ne conectam)

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment