Cum facem un MacBook Pro sau MacBook Air sa nu se mai incalzeasca si sa nu mai suiere cooler-ul

La MacBook, MacBook Pro si MacBook Air, problema supraincazirii este mai mica decat la  laptop-urile clasice. Designul dezvoltat de Apple pe laptop-urile sale este prevazut cu un sistem de racire foarte silentios dar foarte eficient, chiar daca in arhitectura unui MacBook nu regasim fantele clasice de evacuare a aerului cald. Fara exceptie, toate modelele de MacBook au carcase din aluminiu. Atat capacul din spate cat si lateralele, partea din spate a display-ului si bodul pe care se ragaseste tastatura. Aluminiul fiind un metal cu un schimb termic foarte ridicat (se incalzeste si se raceste foarte repede), are capacitatea de a raci aerul in interiorul MacBook, iar cooler-ul (ventllatorul) abia ca se aude cand acesta este pornit.
Totusi, in zilele calduroase de vara atunci cand temperaturile de acasa sau de la birou depastesc limitele normale, iar pe MacBook rulam aplicatii ce solicita procesorul (CPU), cooler-ul incepe sa-si faca simtita prezenta. Suieratul / zgomotul scos de ventilator ne idica faptul ca acesta incearca din greu sa aduca procesorul la temperatura optima de rulare.

De ce incepe un MacBook sa suiere? Raspunsul este foarte simple. Pentru ca aerul tras prin tastatura si dus in carcasa pentru racire, este deja cald din cauza temperaturii din camera / birou, iar aluminiul carcasei nu il mai ajuta la racire.
Caldura din interiorul unui MacBook este redirectionata spre capacul de aluminiu din spate, cel care intra in contact cu biroul / masa pe care este asezat. Daca temperatura blatului biroului este oricum ridicata din cauza caldurii din incapare iar aerul tras prin tastatura este si el destul de cald, atunci racirea se va face foarte greu. Aluminiul din spatele MacBook va tine caldura intre el si blat, neputand sa ajute la racire. In consecinta cooler-ul isi va mari turatia iar zgomotul va fi direct proportional, incepand la un moment dat sa sune ca un suierat. Pentru a evita aceasta situatie, este recomandat ca intre blatul de birou si laptop sa se lase un spatiu pentru circulatia aerului.

Am testat cu succes un stand “picioruse” pentru MacBook Pro / MacBook sau MacBook Air, iar rezultatul nu a intarziat sa apara. Chiar daca procesorul a fost in sarcina cu aplicatii solicitante, racirea s-a facut foarte silentios, iar capacul din spatele laptop-ului a ramas la temperatura camerei.

Just Mobile Lazy Couch, este un stand dedicat pentru MacBook si iPad. Poti sa tii device-urile intr-o pozitie ergonomica care sa faciliteze tastarea si totodata ajuta foarte mult la racirea MacBook si implicit la eliminarea zgomotului.

Pe langa faptul ca sunt foarte eficiente, aceste “picioruse” Lazy Couchcum le numesc eu, au si un design care se muleaza perfect pe cel al Apple. Confectionate din aluminiu si cauciuc negru de calitate.
Cauciucul relativ moale este foarte aderent si se fixeaza bine atat de blatul biroului cat si de capacul din spate al MacBook sau iPad.
Nu exista riscul ca MacBook sa alunece de pe ele, asa cum se mai intampla in cazul standurilor de acest gen, confectionate din plastic sau din cauciuc dur.

Pretul unui astfel de stand este destul de mare la noi. Aproximativ 80 de lei pe eMAG, insa pe Amazon sau pe alte site-uri in afara le gasiti la ~ 9 USD. Bineinteles, este o solutie sa le comandati din afara tarii, daca pe comanda mai aveti si alte produse.

Just Mobile Lazy Couch, au designul dedicat device-urilor Apple, insa ele pot fi folosite cu acelasi rezultat si pentru alte modele de laptop-uri.

How to » iHowTo » iHowTo - macOS » Cum facem un MacBook Pro sau MacBook Air sa nu se mai incalzeasca si sa nu mai suiere cooler-ul

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment