Cum poți copia și lipi texte și imagini între dispozitivele Apple. Universal Clipboard

Update 2023: Un tutorial foarte simplu, în care iți prezentăm o caractestică prin care poți copia și lipi texte și imagini între dispozitivele Apple. Ce este Universal Clipboard și cum se utilizează? Cu alte cuvinte, cum să copiezi (copy) un text sau o imagine de pe calculatorul Mac, apoi să-i dai lipire (paste) pe un alt dispozitiv. iPhone, iPad sau Apple Watch.

Aș începe mai întâi cu o definție a “clipboard”. Deși multă îl folosește în fiecare zi la calculator sau pe telefonul mobi, habar nu au ce este clipboard-ul.

Ce este clipboard?

Clipboard-ul este o funcționalitate software prezentă în sistemele de operare, care servește ca o zonă temporară de stocare pentru date (cum ar fi text, imagini sau fișiere) copiate sau tăiate dintr-o sursă și care pot fi apoi lipite în altă parte.

În esență, clipboard-ul funcționează ca o memorie tampon pentru datele pe care le selectezi și le copiezi în timpul utilizării unui computer sau a altui dispozitiv digital. Când copiezi ceva în clipboard, datele respective sunt păstrate în memoria dispozitivului, permițându-ți să le transferi în altă locație prin operația de lipire.

Atunci când utilizezi funcția “Copiază” sau “Tăiați” pentru un text sau o imagine, datele respective sunt stocate în clipboard. Poți apoi utiliza funcția “Lipește” pentru a transfera acele date din clipboard într-un alt loc, cum ar fi o altă aplicație, document sau mesaj.

În concluzie, fără clipboard nu ar mai exista “copy & paste” pe sistemele de operare pentru calculatoare, telefoane mobile și ceasuri inteligente.

Cum poți copia și lipi texte și imagini între dispozitivele Apple. Universal Clipboard

Universal Clipboard, este o funcție introdusă de Apple odată cu sistemele de operare macOS Sierra / iOS 10, care permite utilizatorilor să copieze (copy) conținut text sau imagini de pe un dispozitiv Mac, iPad, iPhone, iPod touch sau Apple Watch, apoi să-l lipească (paste) pe un alt dispozitiv Apple.

De exemplu, poți copia (copy) o parolă sau un cod de pe calculatorul Mac, apoi să o lipeși (paste) într-un câmp de autentificare deschis pe tableta iPad sau iPhone. La fel puteți face și cu imagini sau cu fișiere.

În momentul în care un text sau un fișier este copiat în memoria clipboard, acesta este stocat și în contul iCloud, de unde ulterior sa poată fi descărcat pe un alt device Apple. Condiția pentru ca opțiunea Universal Clipboard să funcționeze, este ca pe device-uri să fie autentificat același cont iCloud / Apple ID.

Cum activezi Universal Clipboard?

Universal Clipboard este legat de funcția Handoff, prin care sunt sicronizate mai multe elemente între dispozitivele Apple care sunt autentificate cu același Apple ID.

Activare Handoff pentru macOS

Bifați opțiunea “Allow Handoff between this Mac and your iCloud devices“. Această opțiune o găsiți în “System Preferences” > “General” > “AirDrop & Handoff“.

Cum poți copia și lipi texte și imagini între dispozitivele Apple. Universal Clipboard
Cum poți copia și lipi texte și imagini între dispozitivele Apple. Universal Clipboard

By default, această opțiune este activă pe dispozitivele Apple: Mac, iPhone sau iPad.

Activare Handoff pentru iPhone / iPad

Ca să activezi Handoff pentru iPhone sau iPad, sunt pașii asemănatori cu cei pentru macOS.

Deschizi “Settings” > “General” > “AirPlay & Handoff“, apoi glisezi pe verde pentru activarea opțiunii.

Activare Handoff (Universal Clipboard) pentru iPhone / iPad
Activare Handoff pentru iPhone / iPad

Chiar dacă am văzut că unele tutoriale spun că pentru a utiliza Universal Clipboard trebuie să ai activate conexiunile Bluetooth / Wi-Fi, acestea nu sunt necesare. Este necesară conexiunea la internet a device-urilor între care se face transferul.

Related: Ce este AirDrop și cum funcționează AirDrop pe dispozitivele Apple

Această funcție are și un mic dezavantaj. Dacă aveți un text copiat pe dispozitivul iPhone, dar ați uitat să-l salvați într-o notiță, acesta se va pierde atunci când copiați altceva pe calculatorul Mac.

Sper că a fost de ajutor articolul tutorial: Cum poți copia și lipi texte și imagini între dispozitivele Apple.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Am o bogată experiență în sistemele de operare: macOS, Windows și Linux, dar și în limbaje de programare și platforme de blogging (WordPress) și pentru magazine online (WooCommerce, Magento, PrestaShop).

How to » iHowTo » Cum poți copia și lipi texte și imagini între dispozitivele Apple. Universal Clipboard
Leave a Comment