Cum faci downgrade de drivere Windows 10

Înainte să vezi cum faci downgrade de drivere Windows 10, este foarte important să știi că prin aceste actualizări sunt aduse atât îmbunătățiri ale performanțelor, cât și rezolvarea unor compatibilități cu alte componente ale sistemului. De asemenea, unele actualizări de drivere pentru Windows aduc rezolvarea unor vulnerabilități sau probleme de securitate.

Atât Microsoft cât și producătorii de componente pentru calculatoarele cu sisteme de operare Windows, lansează update-uri de drivere pentru placa video intergrată (Intel), placa video dedicată, placa de sunet, de rețea (LAN), camera web, printer sau alte componente.

Se întâmplă uneori ca o versiune mai nouă a unui driver să funcționeze cu deficiențe, sa dea erori sau cu performanțe mai slabe decât vechea versiune de driver. În cele mai multe situații funcționarea defectuasă a unui driver actualizat apare la laptop-urile și calculatarele mai vechi, cu sistem de operare Windows 10. În acest scenariu, cel mai recomandat este să faci downgrade de drivere la versiunile anterioare.

Arhitectura sistemului de operare Windows 10 suportă în mare parte driverele originale pentru componentele hardware ale calculatorului sau laptop-ului, chiar dacă acesta este vechi de 5-6 ani. Însă dacă prin intermediul Windows Update Center se găsesc actualizări, aceste componente hardware vor primi cele mai noi versiuni de drivere. Versiuni care este posibil să ruleze cu performanțe mai slabe decât versiunile mai vechi sau cele originale ale driverelor.

Un exemplu concret este update-ul de driver pentru placa video integrată (Intel HD Graphics) pe un laptop Lenovo vechi de 5 ani și jumătate. Cu driverul original “Intel VGA Driver” – o versiune din 2011 – performanțele grafice în jocuri și aplicații sunt mult mai mari decât cu driver-ul actualizat. Așadar, în acest scenariu, cel mai bine este să se facă downgrade de drivere la versiunile precedente, care prezentau performanțe mai bune și stabilitate.

Problema este că odată actualizat, reinstalarea vechei versiuni de driver peste cel actualizat nu este o soluție decât până la următorul update sau restart al sistemului Windows 10. Ca să menținem permanent vechea versiune de driver pentru o anumită componentă hardware, avem opțiunea să-i dezactivăm actualizările și să revenim la versiunea precedentă.

Cum faci downgrade de drivere Windows 10

Pe scrut, ca să faci downgrade de drivere Windows 10, trebuie să urmezi pașii din tutorialul de mai jos:

  1. Deschideți “Device Manager” (Manager de dispozitive). Puteți face acest lucru făcând clic dreapta pe butonul “Start” și selectând “Device Manager” din meniu.
  2. În “Device Manager,” găsiți dispozitivul pentru care doriți să faceți downgrade de driver și dați clic dreapta pe el.
  3. Selectați “Properties” (Proprietăți).
  4. În fereastra de proprietăți, mergeți la fila “Driver” (Driver) și dați clic pe butonul “Roll Back Driver” (Dezactivează driverul anterior), dacă această opțiune este disponibilă. Dacă butonul este dezactivat sau nu este afișat, înseamnă că nu există o versiune anterioară a driverului stocată pe sistem.
  5. Urmăriți instrucțiunile pentru a confirma downgrade-ul driverului. Acest proces poate necesita un restart al sistemului pentru a finaliza revenirea la versiunea anterioară a driverului.

Mai detaliat, dacă nu sunteți mulțumit de actualizarea primită pentru driver-ul unei componente hardware via Windows Update Center, aveți posibilitatea să reveniți la versiunea anterioară și să dezactivați actualizarea la noua versiune.

Să zicem că este vorba de driver-ul actualizat al plăcii video integrate Intel HD Graphics.

Related:

Mergi la opțiunile Computer Management > Device Manager, unde identifici componenta pentru care dorești să faci downgrade de driver. În cazul nostru, Intel HD Graphics 3000.

Selectăm componenta și facem clic-dreapta, apoi clic pe “Properties“.

Device Driver Properties
Device Driver Properties

În panoul în care apar detaliile despre Intel HD Graphics 3000, click pe tab-ul “Driver” apoi click pe butonul “Roll Back Driver“.

Cum faci downgrade de drivere Windows 10
Cum faci downgrade de drivere Windows 10

Această opțiune va dezinstala noul driver și-l va instala automat cel anterior.

Bifati opțiunea “Previous version of the driver performed better“.

Driver Package Rollback
Driver Package Rollback

Click “Yes” pentru pornirea procesului de “roll back“. După finalizare, restartați sistemul de operare.

În acest fel se face downgrade de drivere Windows 10.

Sistemele de operare Windows 7 permit blocarea unui update din Windows Updates Center, însă Windows 10 are un sistem ceva mai agresiv care forțează update-urile.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Vei găsi scrise de mine, articole despre sistemele de operare Windows, Linux, macOS, dar și despre platforme web precum WordPress și WooCommerce

How to » Windows How-To » Cum faci downgrade de drivere Windows 10

3 thoughts on “Cum faci downgrade de drivere Windows 10”

  1. Un tutorial foarte util. Multumesc mult! Am avut probleme dupa o actualizare a driver-ului pentru o imprimanta mai veche.
    Toate cele bune!

    Reply

Leave a Comment

Best tutorials in your language:
EN - DE - DA - FR - ES - IT - PT - NL - NO - FI - SV - PL - HR - SL - CS - SK - TR - EL - LV - ET - LT - BG - UK - RU - HU - ID - VI - HI - JA - KO - TH - ZH-CN - ZH-TW - IW - AR