Cum vedem ce drivere trebuie instalate si ce drivere au erori, pe Windows 10 si Windows 7

Pentru utilizatorii novice, cei care nu au cunostinte foarte multe despre cum functioneaza un sistem de operare Windows, spunem pe scurt, ca driverele sunt acele fisiere care fac legatura intre componentele hardware (mouse, monitor, tastatura, DVD, sunet, video, etc) si sistemul de operare Windows Microsoft. Fara aceste drivere, un sistem de operare nu ar putea functiona. Nu am avea imagine, sunet, nu am putea sa conectam nici un periferic extern sau intern. Practic tot ce este pe placa de baza (motherboard) a unui PC sau laptop are nevoie de drivere pentru a fi funcionale cu sistemul de operare.

Cele mai multe drivere sunt disponibile la download pe website-urile producatorilor de componente si de sisteme. In mod normal, daca compania X produce o placa video, tot ea trebuie sa asigure si drivele pentru sistemele de operare aflate in uz pe piata. Aici presupunand si actualizarea periodica a driverelor pentru imbunatatirea performantelor si noi caracteristici.
In concluzie, fara drivere nu se poate face legatura intre sistemul de operare si componentele hardware ale PC-ului.

Sunt scenarii in care utilizatorul poate sa nu-si dea seama ca un driver lipseste de pe PC, pana in momentul in care are nevoie sa utilizeze componenta hardware respectiva. De exemplu, daca aveti un laptop la care folositi direct cablul de retea pentru conexiune internet. este foarte posibil sa nu va dati seama ca lipseste driverul WiFi. O sa observati lipsa acestuia cand va veti dori sa va conectati la o retea wireless. De aceea este bine sa ne asiguram ca avem drivere instalate pentru toate componentele harware.

Cum verificam daca avem drivere lipsa, ce trebuie instalate pe Windows 10 sau Windows 7

Mergem pe Desktop (spatiul de lucru) sau intr-o fereastra Windows, unde putem face click-dreapta pe “This PC”. Click-dreapta si click pe optiunea “Manage“.

Click pe “Device Manager” din bara din partea stanga, sub “Computer Management”. Se va deschida o lista cu toate componentele hadware ale PC-ului. Toate acestea necesita drivere pentru ca totul sa functioneze asa cum trebuie.

In imaginea de mai sus, toate componentele au driverele instalate. In cazul in care veti gasi o componenta cu semnul exclamarii cu galben, inseamna ca acea componenta necesita instalare sau update de driver.

Sunt si scenarii in care toate driverele sa para a fi instalate, insa o componenta sa nu functioneze normal. In acest caz se recomanda un update de driver sau dezinstalarea unui update. Au fost cazuri cand un update de driver a facut nefunctionala componenta de care raspunde. Ba chiar dupa updat edriver s-au raportat erori BSoD (Ecran Albastru). In acest scenariu se recomanda dezactivarea update-ului de driver pentru componenta.

  • Cum dezactivam update-ul unui driver in Windows 10tutorial complet.
  • Cum instalam manual un driver in Windows 10, folosind “Device Manager”tutorial complet.
  • Cum putem face update unui driver, din “Device Manager” – in cazul acesta in care nu este dat in Windows Updates tutorial complet – metoda 1.
  • Cum putem gasi driverele pentru Unknown Devices in Windowstutorial complet

Va recomandam sa nu utilizati website-uri dubioase pentru download de drivere. Folositi intotdeauna Windows Updates pentru instalarea si actualizarea driverelor sau paginile oficiale ale producatorilor de componente hardware. Majoritatea au o pagina de suport din care puteti descarca drivere si actualizarile lor.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Am o bogată experiență în sistemele de operare: macOS, Windows și Linux, dar și în limbaje de programare și platforme de blogging (WordPress) și pentru magazine online (WooCommerce, Magento, PrestaShop).

How to » Noteworthy » Cum vedem ce drivere trebuie instalate si ce drivere au erori, pe Windows 10 si Windows 7

8 thoughts on “Cum vedem ce drivere trebuie instalate si ce drivere au erori, pe Windows 10 si Windows 7”

Leave a Comment