Windows 10X – Noul sistem de operare Microsoft pentru Surface Neo

Microsoft a prezentat in urma cu doua zile, in cadrul unui eveniment ce avut loc la New York, noul concep de Surface al companiei. O orientare catre PC-urile cu dual-screen, incluzand aici si noul Surface Neo, ce va fi urmat de o serie de device-uri dual-screen produse de companii si branduri de top, precum ASUS, HP, Dell si Lenovo.
Acest nou hardware va avea nevoie de un sistem de operare optimizat special pentru a suporta doua ecrane (dual-screen) interactive. Acesta va fi Windows 10X. Un sistem de operare bazat in totalitate pe Windows 10, insa cu caracteristici dedicate Surface Neo si device-urilor similare, cu doua ecrane.

Microsoft da asigurari ca pe Windows 10X se vor putea toate aplicatiile compatibile Windows 10, insa este de mentionat ca acestea vor rula intr-un container dedicat pentru mari timpul de viata al bateriei. Acest lucru ne face sa ne gandim ca noul Windows 10X va avea la baza si Windows Core OS. Un plus pentru interactiunea UX a utilizatorilor cu device-urile din noua generatie.

Windows 10X si Surface Neo

Microsoft a lansat primul concept de Surface in urma cu aproximativ 7 ani. Ideea a fost sa imbine utilitatea unui laptop si a unei tablete intr-un singur device.
Noul Surface Neo este un dispozitiv cu ecran dublu, cu balamale – un fel de laptop la care partea cu tastatura a fost inlocuita cu inca un ecran. Cu noul Windows 10X, pe ambele ecrane se pot rula aplicatii in paralel / simultan. Puteti de exemplu sa vedeti un meci de fotbal pe un ecran, iar pe celalt ecran sa tineti deschis un joc sau un internet browser. De asemenea puteti glisa o aplicatie cu usurinta de pe un ecran pe altul sau puteti deschide un mesaj din e-mail pe un ecran iar fereasta de “compune mesaj” pe celalalt ecran. Foarte utile pentru business aceste caractersitici ale Surface Neo.
Aplicarea unei tastaturi bluetooth magnetice peste o suprafata, transforma Surface Neo intr-un verital laptop. Tastatura va acopri o parte din ecran, iar cealalta parte va afisa asa numitul “Wonder Bar“. Un fel de Touch Bar de la MacBook Pro, in care vor fi afisate comenzi rapide ale aplicatiilor deschise pe ecran si alte instrumente.

Windows 10X nu va ramane singurul sistem de operare ce va avea la baza clasicul Windows 10. Microsoft intentioneaza ca pe viitor sa dezvolte un singur sistem de operare, folosind tehnologia OneCore. Acest sistem de operare ar urma sa fie compatibil pe toate device-urile Microsoft, de la Windows PC, laptop-uri, Surface si pana la Xbox si alte.

Surface Neo va fi lansat cel mai probabil in perioada Sarbatorilor de Iarna de anul viitor. 2020. Pana atunci, este foarte posibil ca noile tehnologii sa permita Microsoft sa aduca imbunatatiri atat hardware cat si noi caracteristici in Windows 10X.

Windows 10X – Noul sistem de operare Microsoft pentru Surface Neo

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment