Cele mai bune alternative RSS la Google Reader

Asa cum va anuntam in urma cu cateva saptamani, Google a inclus in “curatenia de primavara” (sau mai degraba cea de vara) si popularul Google Reader, ceea ce a iscat un val urias de critici la adresa gigantului IT si a dat nasterea catorva petitii (fara niciun rezultat insa) menite sa obtina cel putin o amanare a deciziei de a inchide serviciul RSS pe data de 1 iulie.

Cum zilele Google Reader-ului sunt deja numarate, utilizatorii acestui serviciu RSS care inca nu s-au orientat spre alte servicii asemanatoare nu trebuie sa mai stea pe ganduri si sa exporte datele din conturile personale (abonarile RSS), apoi sa gaseasca un inlocuitor pentru acesta.

Cum putem exporta abonarile RSS din contul Google Reader?

  • mergeti pe pagina Google Takeout si dati click pe butonul Create Archive; aceasta actiune va crea un fisier ce va contine toate abonarile RSS, lista cu utilizatorii carora le urmareati update-urile, item-urile marcate ca importante (starred) etc.
  • dupa crearea arhivei, dati click pe butonul Download pentru a o descarca pe computer

google-takeout

  • in interiorul arhivei, in folderul Reader, veti descoperi fisierul subscriptions.xml, care contine toate abonarile RSS din Google Reader. Extrageti fisierul si salvati-l intr-o locatie sigura, pentru ca veti avea nevoie de el sa va importati datele in serviciul RSS pe care va veti decide sa il folositi in locul la Google Reader

Dupa ce ati salvat datele din contul Google Reader, cautati un inlocuitor RSS pentru acesta. Unele dintre cele mai bune alternative sunt urmatoarele:

1. Feedly – alegerea celor mai multi utilizatori care au migrat de pe Google Reader, Feedly are o interfata ce poate fi customizata in functie de preferintele si necesitatile userilor. Serviciul ofera si cateva feature-uri interesante, cum ar fi cel de sincronizare cu aplicatii ca Reeder sau gReader, shortcut-uri pentru tastatura si recomandari, aplicatie web (nu necesita instalarea vreunei extensii pentru browsere) etc. In plus, Feedly este disponibil atat pentru web, cat si ca aplicatie mobila, pentru Android si iOS.

feedly

2. The Old Reader – serviciu RSS ce pune accent pe socializare (de fapt acesta a fost creat cand Google Reader a renuntat la feature-urile de socializare), ideal pentru cei care doresc un serviciu reader pentru sharing. Interfata The Old Reader seamana foarte mult cu cea a Google Reader-ului de odinioara (dinainte de noul Google+ Reader) si este foarte usor de inteles si utilizat. Disponibil pentru web, Android si iOS.

the-old-reader

3. Digg Reader – utilizatorii interesati de lucrurile pe care le citesc ceilalti, le recomandam sa incerce serviciul RSS Dig Reader, ce va fi disponibil in curand (momentan se afla inca in stadiul de teste) dupa spusele site-ului Digg. Interfata va fi asemanatoare cu cea a Google Reader si va avea adaugate cateva feature-uri noi cum ar fi Instapaper sharing, integrare pentru Digg si un filtru ce va afisa articolele populare. Serviciul va fi disponibil (initial) pentru web si Android.

digg-reader

4. Pulse – probabil printre cele mai populare servicii RSS care nu copie interfata Google Reader, ba chiar o are complet diferita, acesta punand accent mai mult pe elementele vizuale (articolele sunt afisate sub forma de imagini, acestea fiind sortate in functie de popularitate si preferintele utilizatorilor). Pulse este disponibil atat pentru web cat si pentru iOS si Android.

pulse

5. Flipboard – disponibil doar ca aplicatie mobila pantru Android si iOS, Flipboard este totusi un serviciu RSS care reuseste sa umple cu succes golul lasat in urma inchiderii Google Reader. La fel ca Pulse, acesta pune accent pe elementele vizuale prezentand articolele din RSS sub forma de revista online.

flipboard

Alte servicii RSS care ar putea sa va intereseze (pana sa va decideti la unul anume cu siguranta veti dori sa testati cateva) sunt NewsBlur, NetVibes, AOL sau Tiny Tiny RSS.

Nota: Importarea datelor din Google Reader nu va mai fi posibila dupa inchiderea serviciului RSS.

STEALTH SETTINGS – Best RSS alternatives for Google Reader

Cele mai bune alternative RSS la Google Reader

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment