CMOS MEMORY SIZE WRONG (CMOS Fix Error)

O problema intalnita in special pe Desktop-urile mai vechi, dar care poate sa apara si pe laptop-uri sau pe calculatoarele mai noi. La fel ca si , peste CMOS MEMORY SIZE WRONG nu se poate trece decat daca avem mici cunostinte de hardware.
Eroarea apare la pornirea calculatorului si in cele mai multe cazuri mesajul de pe black screen ne ofera doua optiuni (Press F1 to run SETUP si Press F2 to load default values and continue) care in 99% din cazuri nu rezolva aceasta problema.

CMOS Memory Size Wrong – Cauzele Erorii si rezolvarile.

1. BIOS crash (Erori de BIOS – ) – instalarea unor aplicatii care sa scaneze detaliile placii de baza, ale memoriei si altor componente instalate pe placa sau unele programe de benchmark pot afecta BIOS-ul calculatorului dvs.

In acest caz, daca va este permis accesul la BIOS,  se recomanda  sa faceti un flash (upgrade) al BIOS-ului (Flash Motherboard BIOS).

MSI-How to flash Motherboard BIOS

Daca nu mai avem acces deloc in BIOS, problema se complica putin si necesita resetarea totala a BIOS-ului. In acest caz va trebui sa consultati manualul placii de baza (Motherboard) si in functie de BIOS (Award, AMI, Phoenix, InSyde H2O, etc..) urmati pasii din manual pentru a face resetarea / reinstalarea.

2. O alta cauza a erorii “CMOS Memory Size Wrong ” este instalarea unei memorii RAM (RAM Memory) incompatibile sau defecte. Daca aveti instalate doua sau mai multe placute de memorie, puteti verifica foarte simplu prin inlaturarea pe rand a acestora. Pentru cei care care au o singura placuta de memorie, este bine sa caute la un prieten o memorie compatabila pentru a face acest test.

3. Cea mai simpla si mai putin costisitoare cauza, ar fi bateria de BIOS. In multe cazuri, problema apare atunci cand bateria este consumata, iar problema se rezolva prin schimbarea bateriei de BIOS.

CMOS – Complementary Metal Oxide Semiconductor
RAM – Random Access Memory
BIOS – Basic Input Output System

Daca mai cunoasteti alte cauze si rezolvari ale erorii “CMOS MEMORY SIZE WRONG”, va asteptam cu comentarii.

CMOS MEMORY SIZE WRONG (CMOS Fix Error)

About the author

Stealth L.P.

Fondator si editor Stealth Settings, din 2006 pana in prezent.
Experienta pe sistemele de operare Linux (in special CentOS), Mac OS X , Windows XP > Windows 10 si WordPress (CMS).

1 Comment

 • Versión H61H2-CM 10/08/2011

  versión 2.13.1216. derechos de autor (c) 2011 american megatendencias, inc.

  Bios Fecha: 21/08/2011 15:14:20 ver: 4.6.4.0
  CPU: Intel (R) Pentium (R) CPU G620 2.60GHz Velocidad: 2600MHz
  Memoria total: 2048 (DDRIII1066

  Total de dispositivos USB: 0 KBDs, o mouse, 1 masa, 3 HUBs
  USB MASS # 0: DISPOSITIVO DE STRAGE genérico 9833

  dispositivos ATA / ATAPI detectados …
  SATA port2: ATAPI DVD A DH16ACSH
  SATA port1: WDC WD5000AAKX-001CAO
  Configuración CMOS incorrecta
  QUE PUEDO HACER

Leave a Comment

Translate in your language…

RomanianEnglishGermanDanishFrenchSpanishItalianPortugueseDutchNorwegianSwedishSlovakEstonianCroatianCzechSlovenianBulgarianGreekLatvianLithuanianFinnishChinese (Simplified)Chinese (Traditional)HindiHebrewHungarianIndonesianJapaneseKoreanArabicPolishRussianThaiTurkishUkrainianVietnamese

© 2006 - 2020 Stealth Settings - Tutoriale si noutati domeniul IT. Sisteme de operare: Windows, macOS, Linux, iOS. Solutii de securitate online, antivirus si firewall.