CMOS CHECKSUM ERROR – Rezolvare

CMOS checksum error – Eroare intalnita imediat dupa secventa de boot. Aceasta eroare sperie si pe cei care au ceva habar despre CMOS, ce sa mai vorbim despre un utilizator mediu sau…sub-mediu. Daca ar fi sa-mi apara acesta eroare, primul lucru (prima rugaciune :)) care mi-ar veni in minte ar fi “Doamne ajuta sa nu fie placa de baza busita”. Cam asta ar fi cea mai dureroasa rezolvare a “CMOS checksum error”. O rezolvare mai relaxanta este schimbarea bateriei de BIOS. Diferenta de pret intre cele doua situatii este de ~ 250 RON (daca cumparam o placa de baza inferioara). Bun. Sa vedem care e treaba cu acest CMOS.

Ce inseamna CMOS? – Complementary metal–oxide–semiconductor. V-am lamurit. Pe intelesul tuturor, CMOS se ocupa cu micro-circuitele de pe placa de baza a unui sistem. Pentru informatii detaliate despre CMOS, consultati wikipedia. CMOS Battery

Cand apare eroarea “CMOS checksum error”, inseamna ca ceva nu mai functioneaza ok pe placa de baza. Eroarea poate fi data din mai multe cauze.

1. Setarile din BIOS au fost modificate si valorile nu mai corespund sistemului. – Intrati in BIOS si executati “Load optimal settings”, “Load safe settings” sau “Load default settings”. Este una si aceasi optiune, dar numele ei difera de la un tip de BIOS la altul. La intrebarea ""Load Optimal Settings (Y/N)" apasati [Y] pentru a confirma schimbarea facuta si parasiti BIOS-ul.

2. Frecventa CPU este setata la viteze mai mari decat cele indicate de configuratia sistemului. – Incercati aceeasi metoda ca la puctul 1 sau verificati daca setarile din BIOS corespund cu cele din manualul placii de baza / calculatorului.  

3. Memorie RAM incompatibila si/sau ati schimbat o placuta de RAM cu una care este “lovita”. Schema asta am patit-o acum cativa ani cand am cumparat o memorie defecta de la Depozitul de Calculatoare. Aveam 256 de RAM si am vrut sa mai pun o placuta de 256 RAM. Rezultatul a fost o placa de baza GIGABYTE schimbata. Bineinteles, pe banii mei.

4. Bateria de la BIOS a murit. – De regula aceasta baterie ar trebui sa tina minim 5-6 ani. Dupa “load optimal settings” la BIOS, asta ar fi cea mai ieftina cauza a erorii. Totul o sa revina la normal dupa schimbarea bateriei.

Aceastea ar fi principalele cauze ale erorii "CMOS checksum error". Nu va grabiti sa schimbati placa de baza pana nu verificati setarile BIOS-ul si bateria. In cazul in care nu va descurcati singuri sa schimbati o baterie de BIOS sau sa umblati in BIOS, mergeti la un service de specialitate. Nu uitati sa cereti garantia de service. Daca cei de la service spun ca trebuie schimbata placa de baza (sigur o sa gaseasca ei una pe “stoc”), asigurati-va ca noua dvs. placa de baza nu a ajuns in acel service tot in urma unei erori de genul acesteia :) Sunt cunoscute service-uri care pe nestiinta clientului fac banuti buni. In loc sa schimbe o baterie de BIOS, schimba toata placa de baza. ;)

 

L.E. – “CMOS checksum error” este eroare independenta de sistemul de operare (OS Windows, Linux, etc) al calculatorului.

Bloc mesaje de eroare CMOS :

CMOS wrong
CMOS MEMORY size WRONG
CMOS Checksum Bad
CMOS checksum error defaults loaded
Warning! CPU has been changed please re-enter cpu settings in the cmos setup and remember to save before quit!

CMOS CHECKSUM ERROR – Rezolvare

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment