Cum poti folosi un Trial chiar si dupa ce acesta expira [Windows only]

Majoritatea aplicatiilor cu mare priza la “public” sunt in general aplicatii shareware, adica trebuie sa platim ca sa le folosim. Insa cele mai multe dintre acestea sunt oferite gratuit – in variante trial (de teste) – posibililor viitori clienti pentru o perioada limitata (de regula intre 1 si 30 zile).

In mod normal, dupa ce testam o aplicatie si aceasta ne pica cu tronc, ar trebui sa fim dispusi sa platim pentru a o putea folosi o perioada mai indelungata – deseori echivalenta cu “a life time” – indiferent de pretul acesteia. Insa, dupa cum bine stim, exista zeci de astfel de aplicatii utile sau chiar indispensabile cu care am dori sa dezvoltam “relatii” de lunga durata (evident, pana cand vor aparea altele mai tinere si mai inteligente). Si tinand cont de acest lucru, uneori trebuie sa ne multumim doar cu versiunile trial.

Dupa cum spuneam, marele defect al versiunilor trial este acela ca dupa o perioada relativ scurta acestea expira. Iar dupa ce expira, marea majoritate nu mai pot fi folosite. End of story… sau nu. Pentru ca exista vreo doua metode care pot lungi durata de viata a trialelor, daca stii cum sa “te porti” cu acestea:

1. Niciodata sa nu le spui data exacta.

In momentul in care instalam un trial, incepe numaratoarea inversa. Insa aceasta numaratoare se bazeaza strict pe data la care a fost instalata versiunea trial. Daca “oprim” timpul, se va opri implicit si numaratoarea inversa.

  • Time Stopper (download link) este un program micut care va ajuta sa inghetati timpul pentru versiunile trial ale aplicatiilor preferate fara a afecta data si ora sistemului de operare (pentru acesta timpul va curge normal). Singura posibila nemultumire ar putea fi faptul ca va trebui sa deschideti Time Stopper de fiecare data cand veti dori sa folositi trialul si faptul ca acesta abunda de reclame (partea cu inregistrarea pare a fi – momentan – o mare teapa)
  • Daca nu iti place ideea folosirii unui software gen Time Stopper pentru a rezolva problema expirarii a versiunilor trial, atunci poti rezolva aceasta problema foarte simplu, modificand manual data si ora sistemului de operare, astfel incat sa pacalesti aplicatia ca inca se mai afla in perioada de trial. Un inconvenient ar exista si aici: risti sa te debusolezi complet si sa uiti data reala.

2. Fa-le sa creada ca nu te-au mai vizitat niciodata.

Asa cum au fost instalate, versiunile trial pot fi si dezinstalate si apoi reinstalate si folosite in continuare. Numai ca pentru a putea sa le folosesti din nou, trebuie sa stergi orice urma a prezentei lor anterioare in computerul tau. Cum? Urmati pasii:

  • in primul rand dezinstaleaza trialul si da un restart la PC
  • dezactiveaza UAC-ul pentru a putea face modificarile necesare
  • navigheaza in folderul C:WindowsUsers[user-name]AppDataRoaming (unde [user-name] este numele userului tau) sau tasteaza %APPDATA% in Windows Explorer (pt XP mergi in folderul C:Documents and Settings[user-name]AppData)
  • identifica folderul cu acelasi nume cu al aplicatiei trial (sau cu numele companiei producatoare) si apoi sterge-l (de preferat cu Shift+Del)
  • deschide Registry Editor (Run->regedit) si navigheaza catre HKEY_CURRENT_USERSoftware, apoi identifica folderul aplicatiei trial si sterge-l
  • repeta pentru HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWARE (in cazul in care nu gasiti nici un folder cu numele aplicatiei trial sau al companiei producatoare, nu faceti nici o modificare), apoi inchide editorul de registri si restartati inca o data PC-ul
  • reinstalati trialul/trialurile si repetati pasii de mai sus cand acesta/acestea expira din nou.

Nota: Inainte de a face modificari in sistemul de operare/registri, asigurati-va ca aveti facut un back-up al acestuia/acestora pentru a evita orice consecinta neplacuta.

How to » Downloads » Cum poti folosi un Trial chiar si dupa ce acesta expira [Windows only]

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment