Cum puteti anula si preveni copierea accidentala a fisierelor in Windows XP si Vista

Fiecarui utilizator de PC i s-a intamplat macar o singura data sa isi populeze anumite foldere ce contineau anumite fisiere cu foarte multe copii ale acelor fisiere. Macar o data. Si fiecare utilizator de PC stie cat de enervant poate fi acest lucru si mai ales cat de enervant este sa stearga fiecare copie in parte sau sa le selecteze pe toate pentru a fi sterse “la gramada”, cu riscul sa creeze alte copii ale copiilor.

Motivul acestor multiplicari de fisiere este faptul ca Windows intelege ca trebuie copiat fiecare fisier (sau selectie de fisiere) care este mutat mai mult de 4 pixeli in timp ce se da click cu mouse-ul pe acesta.

accidental copy

Ceea ce nu stie fiecare utilizator de PC, ci doar unii dintre ei, este ca se poate remedia destul de usor aceasta “clonare” a fisierelor folosind combinatia de taste Ctrl+Z imediat dupa ce aceasta are loc sau folosind optiunea Undo pe care o gasiti in meniul ascuns sub butonul de Edit (aflat in coltul din stanga-sus al fiecarui folder).

undo copy

Imediat dupa utilizarea acestei optiuni, va aparea dialogul de delete:

delete copy

Insa exista si solutii pentru evitarea crearii unor astfel de “accidente”. Utilizatorii de Windows XP au la dispozitie 2 astfel de solutii:

1.Tweak UI – este o utilitate care iti permite sa accesezi setari ale sistemului de operare Windows XP (din pacate, nu este disponibila si pentru Windows Vista), setari care nu se regasesc in interfata default a acestuia (cum ar fi cele pentru mouse, explorer sau taskbar).

Dupa ce instalati Tweak UI, mergeti la meniul Mouse si modificati valoarea din dreptul Drag la mai mult de 4 pixeli (totusi, nici prea mult, pentru a nu intimpina altfel de probleme dupa modificare). Acest lucru va va ajuta sa impiedicati inmultirea accidentala a fisierelor dintr-un folder.

tweakUI

Download TweakUI.

2. Modificarea registrilor (aceasta metoda este valabila atat pentru Windows XP cat si pentru Vista).

Mergeti la butonul de Start, deschideti Run, tastati regedit.exe si dati OK. Vi se va deschide Registry Editor, unde selectati HKEY_CURRENT_USER –> Control Panel –> Desktop. Intre intrarile din partea dreapta a editorului aveti DragHeight si DragWidth, a caror valoare de 4 pixeli este responsabila de copierea accidentala a fisierelor. Dupa ce modificati valoarea acestora (10 pixeli ar fi de ajuns, o valoare prea mare poate dezactiva literalmente optiunea de drag&drop), problema “clonarii” va fi rezolvata.

edit reg

Atentie!: orice modificare de registri poate cauza probleme ale sistemului de operare, de aceea este recomandat sa le faceti un backup acestora inainte sa ii modificati.

How to » Curiosity » Cum puteti anula si preveni copierea accidentala a fisierelor in Windows XP si Vista

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment