Cum sa ne protejam singuri in fata hackerilor si a atacurilor cibernetice

In ultimul deceniu, fie ca ne-am dorit sau nu, tehnologia si internetul au devenit parte din viata noastra. Cu exeptia batranilor, majoritatea au interactionat si interactioneaza cel putin o data pe zi cu un dispozitiv conectat la Internet.
Aceasta imensa retea, Internet, conecteaza la aceasta ora aproximativ 15 miliarde de device-uri. De la telefoane mobile, smartphone-uri,  calculatoare, televizoare, laptop-uri si tablete, pana la sisteme si aparatura medicala, industriala, educationala si de cercetare.
Pe internet se poate face aproape orice. De la intalniri si casatorii online, pana la transferuri bancare, controlarea aerului conditionat si a aparaturii electice de la distanta, hranirea pisicii sau a cainelui, achizitionarea de bunuri mobile si imobile, si chiar controlarea batailor inimii pentru bolnavi.
Pana in 2020 se estimeaza ca acest labirint, numit Internet, va conecta peste 50 de miliarde de dispozitive, care sa permita hackerilor sa se infiltreze in aparatuta noastra electronica si in sistemele de calculatoare.
Tintele majore vizate de hackeri sunt marile companii, unde se practica spionajul industrial, institutiile bancare, institutele de cercetare, cele educationale, institutii guvernamentale si cele ale mediilor de afaceri.
Bineinteles ca nici utilizatorul de rand, asa numitul “home user” nu este scutit de atacurile cibernetice lansate de hackeri. Dintr-un simplu laptop, pot fi sustrase date ale cardurilor bancare, documente si ale informatii confidentiale ce pot aduce prejudicii victimei.
Conform unui rapot al Merrill Lynch Global Research din luna aprilie 2016, la nivel mondial, atacurile cibernetice au provocat pagube de aproximativ 575 miliarde de dolari.

Cum putem sa ne protejam in fata hackerilor si a atacurilor cibernetice

Au fost foarte multe cazuri cand producatorii de software anti-virus au fost depasiti de hackeri, iar multe sisteme informatice au fost sparte, chiar daca aveau integrat un software de protectie. In ciuda investiilor enorme care se fac in securitate online, intotdeauna vor exista brese care sa fie exploatate de hackeri.
Daca o sa intrebati un hacker, care este cea mai buna metoda de protectie a informatiilor de pe un calculator, laptop sau smartphone, o sa va spuna:
– inchideti toate conexiunile Wi-Fi, Bluetooth
– scoateti cablul de internet din device
– nu conectati device-ul la un altul care este conectat la o retea locala sau de internet.
– nu conectati hard-uri externe sau alte unitati de stocare a datelor.

Practic, o solutie de securitate maxima, este izolarea totala a dispozitivului. Impiedicarea acestuia sa interactioneze cu orice tip de device sau retea externa.
Este o solutie imposibila, atat timp cat suntem dependenti de conexiuni.
Ne ramane totusi la indemana varianta sa ne securizam singuri dispozitivele conectate la internet si sa fim foarte atenti ce website-uri accesam si ce fisiere deschidem din e-mail.
Iata cateva masuri de securitate pe care orice home user le poate aplica cu usurinta:

  1. Actualizarea constanta a software-ului anti-virus, pentru a recunoaste paginile web de phishing si aplicatiile mallware care incearca sa intre in sistem.
  2. Autentificarea dual-factor pentru conturile online, solutii biometrice si criptare a datelor stocate si trimise in internet.
  3.  Schimbarea periodica a parolei si folosirea unei parole puternice care sa contina caractere formate din simboluri (@#$%^), litere (A-z) si cifre (0-9).
  4. Evaluarea sistemului de catre un hacker care sa identifice posibilele vulnerabilitati ale sistemului.
  5. Evitarea conexiunilor Wi-Fi publice (aeroporturi, restaurante, cafenele, si alte spatii publice unde sut retele Wi-Fi gratuite)
  6. Copie de rezerva (backup) a datelor, intr-un serviciu de Cloud sau pe un hard disk extern.

Nu in ultimul rand, un important factor de protectie online, il reprezinta educatia si atentia utilizatorului. Accesarea de website-uri pentru adulti sau care au continut ilegal, deschiderea de link-uri pe e-mail, fara a identifica URL-ul si a investiga unde duce acesta, pot duce la inflitrarea hackerilor sau la compromiterea de date confidentiale.

Cum sa ne protejam singuri in fata hackerilor si a atacurilor cibernetice

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment