Cum stergem un serviciu (Windows Services) pe Vista & XP

Amatorii de “tuning” (tweaking) Vista, care doresc sa scape de cateva Windows Services (de preferat cele care stau mai tot timpul “Disabled”), o pot face foarte usor. Singura conditie este sa nu stearga un serviciu util sistemului de operare sau al unui program in uz. Inainte de a sterge un serviciu Windows, asigurati-va ca intr-adevar nu aveti nevoie de acesta, deoarece odata sters, veti intampina dificultati in a-l adauga din nou in lista.

Primul pas pe care trebuie sa il faceti in cazul in care doriti stergerea unui serviciu Windows, este sa accesati Services din Start Menu sau din Control Panel (valabil mai mult pentru utilizatorii de Windows XP) si sa identificati numele corect al serviciul respectiv (verificati de doua ori inainte, nu strica sa fiti siguri). Pe Windows Vista (logat ca Administrator) solutia cea mai simpla este sa mergeti in “Start Bar”, iar la “Start Search” sa tastati “services”. Dupa ce o sa va apara in lista de search “Services”, selectati si apasati “Enter”.

run services

Dupa ce apasati “Enter”, o sa va apara panoul cu Windows Services.

windows services

Click dreapta pe numele serviciului dorit, apoi click pe “Properties” . Din caseta care se deschide, selectati si copiati numele serviciului (apare scris in dreptul “Service Name:”). In exemplu de mai jos, am ales un serviciu la intamplare: Application Layer Gateway Service. Numele serviciului : ALG

copy win service

Pasul doi : Deschideti Command Prompt cu privilegii de Administrator. Daca folositi Windows Vista v-a trebui sa dati click dreapta pe cmd prompt si sa selectati Run as Administrator. (“Start Search” -> scrieti Command Prompt, click dreapta pe Command Prompt -> Run as Administrator).

cmd run as administrator

Odata deschis cmd-ul, comanda folosita pentru a sterge un serviciu Windows este:

sc delete ServiceName

Pentru exemplul de mai sus, comanda este:

sc delete ALG

Daca in numele serviciului pe care doriti sa il stergeti aveti si spatii (de ex “Adobe LM Service”), folositi ghilimelele ca in exemplul urmator:

Adobe LM Service

Dupa efectuarea comenzii, dati un refresh listei de servicii si veti observa ca serviciul respectiv nu v-a mai aparea in aceasta.

Delete - Adobe LM Service

Atentie! Acest post este scris doar pentru a va informa despre cum puteti sterge un serviciu (Services) pe Windows Vista/XP. Nu sfatuiesc pe nimeni sa faca acest lucru daca nu cunoaste bine rolul fiecarui serviciu in sistemul de operare.

Cum stergem un serviciu (Windows Services) pe Vista & XP

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment