Cum vedem daca calculatorul este compatibil cu Windows 11

Pe 24 iunie, Microsoft a prezentat oficial viitorul sistem de operare Windows 11 despre care am mai spus si in articolele precendente si care va fi disponibil publicului spre finanul anului 2021.

Windows 11 pastreaza aproape toate caracterisiticile de functionalitate si securitate ale Windows 10, dar vine cu un design mai atragator si cu o noua interfata grafica pentru utilizator (UI), fiind focusat parca ceva mai mult pe productivitate. In plus or sa apara noi instrumente si utilitare despre care am inceput sa vorbim si in articolele precendete.

Daca aveti un calculator sau un laptop decent pe care rulati fara probieme Windows 10, atunci cel mai probabil nu va fi nevoie sa va cumparati unul nou ca sa puteti instala Windows 11.

Windows 11 pare sa aiba cerinte de sistem (System Requirements) destul de modeste, totusi trebuie sa luam in cosiderare ca minimul de harware recomandat nu va fi de ajutor atunci cand rulati aplicatii pe Windows 11.

Windows 11 System Requirements

Dupa spusele celor de la Microsof, pentru ca pe un calculator sa putem instala Windows 11 avem nevoie de:

  • Procesor cu frecventa de minim 1 GHz, cu minim doua nuclee (Dual Core) capabil sa suporte arhitectura pe 64-biti, sau chip SoC.
  • Memorie RAM de minim 4 GB.
  • Spatiu de stocare pe hard drive sau SSD de minim 64 GB. (a se observa ca solicita mai mult spatiu decat Windows 10.
  • Firmware UEFI si Secure Boot (acestea sunt capabilitati pe care le gasim in BIOS)
  • Trusted Platform Module (TPM) 2.0 – optiune pe care o gasim tot in BIOS.
  • Placa video (placa grafica) integrata sau dedicata compatibila DirectX 12 (sau mai nou) si driver WDDM 2.0.
  • Display HD cu rezolutie de minim 720p si diagonala de 8-inch.

Conexiunea la internet este obligatorie pentru a putea rula Windows Setup pentru Windows 11 Home. La celelalte versiuni de Windows 11 este obligatorie numai pentru actualizari (Windows Update) si cateva caracteristici unde va fi nevoie si de cont Microsoft.

in ceea ce priveste cerintele de sistem (System Requirements) / firmware Secure Boot si TPM ale Windows 11, am gasit o solutie care sper sa fie functionala si cand va fi lansata versiunea finala, pentru public.

Tutorial Windows 11: Fix “This PC can’t run Windows 11” and Install

Este nevoie sa cumpar un nou calculator sau laptop pentru Windows 11?

Am fi tentati sa spunem ca majoritatea calculatoarelor si laptopurilor aflate acum in uz sunt compatibile cu Windows 11, insa nu este chiar asa. Modelele de laptop-uri si calculatoare aflate acum pe rafturile magazinelor fizice si magazinelor online, sunt in mare parte compatibile cu Windows 11. Sunt insa si expe

Cea mai mare problema de incompatibilitate va fi la memoria RAM. In timp ce pentru Windows 10 era suficient 1 GB RAM, pentru Windows 11 sunteti nevoiti sa faceti upgrade pana la minim 4 GB RAM. De altfel Windows 11 nu mai accepta procesor cu arhitectura de 32-biti.

Daca pe Windows 10, caracteristicile Secure Boot si TPM erau necesare numai atunci cand doream sa utilizam BitLocker, Windows 11 nu poate fi instalat fara ele. Cel putin teoretic.

Spatiul liber de stocare va fi o problema in special pentru calculatoarele si laptop-urile cu SSD-uri modeste. Windows 10 64-bit are nevoie pentru instalare de mimin 20 GB liberi. Vedem ca Windows 11 solicita de peste trei ori mai mult. 64 GB reprezinta un sfert din capacitatea unui SSD modest de 256 GB.

Cum putem sa verificam daca PC-ul nostru este compatibil cu Windows 11

Microsoft a lansat un utilitar care odata rulat, aflam daca calculatorul sau laptop-ul este compatibil cu Windows 11.

Check for Windows 11 Compatibility

Din cate ne spune Microsoft, utilizatorii care au o licenta pentru Windows 10, odata verificata compatibilitatea pentru Windows 11, acestia vor avea upgrade gratuit cand noul sistem de operare va fi lansat. Deci nu va fi nevoie sa cumparam o noua licenta pentru Windows 11, daca avem deja una pentru Windows 10. Si mai ales daca aceasta este asociata contului Microsoft.

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment