Ce sunt fisierele DLL si ce facem daca lipseste unul din sistem / DDL File was not found

Intalnim de multe ori pe Windows erori ale sistemului de operare sau ale unor aplicatiilor cauzate de lipsa unui fisier .DLL. Ca sa intelegem ce nu functioneaza, este bine sa stim ce sunt fisierele DLL.

MSVCR120.dll, nvumdshim.dll, MSVBVM50.DLL, MSVCRT10.dll sunt doar cateva dintre fisierele DLL care au facut probleme in diverse scenarii si despre care am spus cum se pot rezolva erorile cauzate de lipsa acestora.

Ce sunt fisierele DLL?

Fisierele Dynamic Link Library (DLL) sunt o librarie de coduri pe care anumite componete ale Windows sau ale aplicatiilor instalate, le folosesc pentru a executa anumite secvente sau opratiuni mai complexe. Desi contin cod asemanator celui software, un fisier .DLL nu poate fi rulat / executat asa cum putem face in cazul .EXE sau .MSI (Windows Installer).

Cand o aplicatie are nevoie sa execute o anumita operatiune, poate apela la unul sau mai multe fisiere .DLL, iar lipsa unui fisier .DLL din sistemul de operare poate impiedica executarea acesteia. De aici apar cele mai multe “DLL files missing“. De asemenea, fisirele DLL pot fi conectate intre ele. Astfel ca atunci cand este utilizat un fisier .DLL, acesta sa solicite la randul lui alte fisiere .DLL.

Sistemul de operare Windows se bazeza pe aceste fisiere .DLL iar daca aruncam o privire in folderul Windows\System32 o sa gasim un numar foarte mare de astfel de fisiere.

Ce sunt fisierele DLL
Ce sunt fisierele DLL

Majoritatea DLL-urilor apartin sistemului de operare sau pachetelor suplimentare Microsoft Visual C++ si Microsoft .NET Framework. Acestea contin pachete de DLL-uri capabile sa indeplineasca operatiuni utilizate de dezvoltatorii de aplicatii pentru Windows.

Un avataj al acestor librarii este tocmai acela ca un fisier .DLL poate fi actualizat de Microsoft fara sa fie nevoie ca dezvoltatorul de software sa intervina. Astfel se poate inchide o bresa de securitate sau se pot spori performantele unei aplicatii fara ca developerul sa intre in codul aplicatiei si sa faca modificari. Aplicatia va prelua date din fisierul .DLL actualizat.

Unde gasim fisierele .DLL care lipsesc?

Am observat ca sunt foarte multe site-uri care pun fisiere .DLL la download pentru utilizatori. Este cea mai mare greseala pe care o puteti face atunci cand un fisier .DLL lipseste din sistem si o aplicatie nu poate fi rulata.

Cand descarcati un fisier .DLL de pe un site de “Download DLL Files“, cel mai probabil acesta este invechit. Sunt poate mii de fisiere .DLL si ar fi o munca enorma ca cineva sa stea sa faca upload pe site zi de zi la fisierele .DLL actualizate. Exista desigur si riscul ca fisierele DLL descarcate de pe alte site-uri sa contina coduri malware sau cu alte cuvinte sa descracati un fisier .DLL virusat.

Mai exista o problema legata de interactiunea dintre fisierele .DLL. Asa cum am spus mai sus, acestea se pot accesa intre ele, iar daca un fisier .DLL este invechit, apar erori in interactiunea dintre ele si implicit in operatiunui ale sistemului de operare sau ale aplicatiilor care le utilizeaza.

Asadar, nu este o solutie sa descarcati fisierele .DLL decat din sursele lor originale, adica de la Microsoft sau din pachetul original al aplicatiilor care contin fisiere .DLL.

Windows Resource Protection (SFC)

Windows Resource Protection este o buna solutie prin care puteti verifica integritatea fisirelor de sistem, inclusiv .DLL. Rulati SFC din Command Prompt cu privilegii de Administrator si vedeti daca se gasesc fisiere corupte.

sfc /scannow 

In cazul in care sunt detectate fisiere corupte sau cu probleme de integritate, este foarte posibil sa aveti nevoie de mediul de instalare al Windows (imaaginea de instalare pe un suport) pentru a putea rescrie fisierele cu probleme.

Microsoft .NET Framework

In pachetele .NET Framework sunt fisiere esentiale pentru aplicatiile care ruleaza pe sistem. O parte dintre aceste pachete sunt instalate odata cu sistemul de operare sau dupa primele actualizari (Windows Update).
Cel mai probabil ati intalnit situatii in care nu ati putut instala o aplicatie pentru ca nu era instalat un pachet Microsoft .NET Framework.
Pe dotnet.microsoft.com gasiti mai multe versiuni .NET Framework, care v-ar putea ajuta sa rezolvati problemele legate de lipsa unui fisier .DLL

Microsoft Visual C++ Redistributable

Pe support.microsoft.com gasiti cele mai noi pachete Visual C++. Posibil sa aveti o versiune invechita iar aplicatia pe care o rulati fie sa nu gaseasca un fisier .dll anume, fie sa nu-l poata intelege.
Microsoft pregateste deja in stadiul de dezvoltare beta, Visual Studio 2022, care vine cu multe aplicatii cod bazate pe AI.
Descarcati si instalati versiunea de Visual C++ indicata de aplicatia dvs.

Daca fisierul .DLL care lipseste este exclusiv al unei aplicatii, cea mai buna metoda este sa reinstalati aplicatia sau sa folositi tool-ul de reparare al acesteia (multe aplicatii au acest tool).

Nu descarcati fisire .DLL de pe Internet, daca nu doriti sa virusati calculatorul sau apara probleme mari la sistemul de operare.

Fisierele .DLL sunt utilizate de Microsoft inca de la primul sistem de operare lansat de companie si sunt mentinute pe Windows XP, Windows 7, Windows 8, Windows 10 si Windows 11.

How to » Windows How-To » Ce sunt fisierele DLL si ce facem daca lipseste unul din sistem / DDL File was not found

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment