explorer.exe vs explore.exe (Windows based file vs Virus)

Majoritatea PC-userilor stiu ce este si ce face explorer.exe – proces de sistem integrat de Microsoft in sistemele de operare Windows, vital pentru functionarea respectivelor sisteme; stergerea acestui proces duce inevitabil la reinstalarea Windows-ului – insa sunt destui care nici macar nu au habar de existenta procesului respectiv – vezi ymvista.com (special pentru acesti useri facem precizarea ca fara explorer.exe nu se poate accesa Yahoo! Messenger).

Explorer.exe este procesul care activeaza desktopul unui PC, sau Windows Explorer-ul. Terminarea acestui proces duce la inchiderea acestora, in cazul desktopului manifestandu-se prin disparitia tuturor shortcut-urilor / icon-urilor de pe monitor (acestea vor aparea la repornirea procesului din Task Manager –> File –> New Task(Run…) –> explorer.exe –> Enter, sau dupa restart). Stergerea acestui proces duce la un frumos desktop alb, fara icon-uri sau butoane. Restartul nu rezolva nimic, doar reinstalarea.

Locatia acestui proces de sistem este folderul C:\Windows\System32. Daca identificati fisiere similare in orice alt folder din sistem, atunci cu siguranta este vorba despre virusi! Este si cazul explore.exe, a carui denumire asemanatoare cu a procesului legitim, explorer.exe, induce foarte multi useri neatenti sau neexperimentati in eroare. Pentru siguranta sistemului dvs. este recomandat ca imediat dupa depistarea executabilului respectiv (atentie! este vorba de explore.exe!) sa il stergeti cu ajutorul unui antivirus eficient si sa efectuati o scanare amanuntita a sistemului pentru a va asigura ca acesta a fost complet indepartat.

P.S. – aceeasi problema ca explore.exe o ridica si alt fisier, explorer32.exe – evident tot virus, care incearca sa copie numele procesului de sistem legitim, explorer.exe, pentru a pacali utilizatorii fara experienta (si nu numai). Se recomanda luarea acelorasi masuri ca in cazul explore.exe.

How to » Task Manager » explorer.exe vs explore.exe (Windows based file vs Virus)

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment