dumprep.exe (Windows Error Dump Reporting Tool)

Dumprep.exe este un proces integrat de catre Microsoft (in-built software) in sistemele de operare Windows (incepand cu Windows XP). In cazul in care intampinati erori serioase ale aplicatiilor instalate pe sistem (cauzate de cele mai multe ori de registri corupti sau de probleme hardware), dumprep creeaza fisiere .txt despre conditiile in care acestea au aparut (memory dump reports). Dupa primul raport creat (prima eroare) aveti posibilitatea sa alegeti daca acesta si urmatoarele rapoarte (despre diferitele erori cu care va veti mai confrunta in anumite momente – pentru ca o veti face cu siguranta :P) vor fi trimise sau nu la Microsoft (renumitul Send error report).

De obicei, dupa restartul de rigoare pe care si-l fura sistemul la fiecare eroare mai semnificativa, dumprep scaneaza fisierele de sistem pentru a gasi cauza respectivei erori, apoi face un raport despre aceasta. In timpul scanarii si al crearii raportului, dumprep.exe poate folosi si 100% din CPU (motiv pentru care majoritatea il considera a fi proces daunator; retineti insa ca intr-un sistem intretinut si fara probleme/erori, dumprep nu isi face niciodata de cap).

Dumprep.exe nu este un proces vital pentru functionarea sistemului dvs, insa nu este recomandat sa il dezactivati deoarece in rapoartele despre erori puteti afla cauza acestora, iar unde stitiu cauza, puteti opri si repetarea erorilor respective. Daca totusi doriti sa dezactivati acest proces, o puteti face folosind una dintre urmatoarele metode:

1. deschideti Run (Start Menu) si tastati msconfig. in fereastra deschisa selectati tab-ul Startup apoi debifati dumprep 0 –k si dumprep 0 –u apoi restartati sistemul.

2. deschideti Registry Editor (Run –> regedit –> Enter) si urmati calea HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run. In panoul din partea dreapta stergeti intrarea Dumprep (REG_SZ) apoi dati restart la PC.

Atentie! dumprep.exe nu este cauza problemei, ci este cauzat de problema. Daca observati ca dumprep.exe ruleaza neobisnuit de des in sistem si, mai ales, fara motive valabile, va recomandam sa efectuati o scanare amanuntita a acestuia pentru a va asigura ca nu este vorba de virusi!

How to » Task Manager » dumprep.exe (Windows Error Dump Reporting Tool)

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment