Msiexec.exe [Windows Installer Component]

Msiexec.exe este parte din Windows Installer, mai exact este executabilul acestuia. Windows Installer (sau Microsoft Installer) este component vital al sistemelor Windows moderne (XP, Vista, 7) acesta fiind “motorul” pentru toate instalarile, update-urile si dezinstalarile de aplicatii/programe.

Msiexec.exe ruleaza de obicei numai in timpul instalarii/dezinstalarii unei aplicatii sau in timpul unui update. In cazul in care observati ca acest proces ruleaza in continuu (verificati in Task Manager), chiar daca nu aveti nici o aplicatie in curs de instalare, deschideti System Services si verificati daca din intamplare ati setat Windows Installer sa ruleze automat, si modificati-l din nou in Manual.

Pentru a fi siguri ca procesul msiexec.exe este unul legitim, verificati daca locatia acestuia se afla in folderul C:\Windows\System32\. Daca descoperiti acest proces in alta locatie, este foarte posibil sa fie vorba despre un program malware (virus, trojan, spyware etc.)., caz in care este recomandata efectuarea unei scanari complete folosid in antivirus updatat si eficient!

Daca se intampla sa va apara pe monitor mesaje eroare in legatura cu msiexec.exe in timpul instalarii unui program (“The Windows Installer service could not be accessed”), inseamna ca procesul msiexec.exe a fost dezactivat (verificati tot in System Service care este statusul pentru Windows Installer) sau ca fisierul msiexec.exe a fost sters (cel mai probabil de un virus, pentru a evita instalarea unui antivirus) din C:\Windows\System32. Daca va aflati in cea de-a doua situatie, va fi necesara reinstalarea Windows Installer pentru a rezolva problema.

Cum reinstalam Windows Installer

In primul rand trebuie sa redenumiti fisierele deteriorate Windows Installer (in cazul in care acestea exista ) si sa downloadati versiunea compatibila cu sistemul vostru de operare (momentan Windows Installer 5.0, compatibil cu Windows 7 se gaseste doar pe DVD-ul de instalare al acestuia), apoi urmati pasii de mai jos:

  • deschideti Command Prompt cu drepturi de Administrator (tastati cmd in Search program and files in Start Menu, dati click-dreapta pe aceasta si selectati Run as Administrator din meniu)
  • in Commend Prompt tastati cd %windir%\System32 si dati Enter.
  • tastati comanda attrib -r -s -h dllcache si dati Enter.
  • tastati comanda ren msi.dll msi.old si dati Enter.
  • tastati comanda ren msiexec.exe msiexec.old si dati Enter
  • tastati comanda ren msihnd.dll msihnd.old si dati Enter.
  • tastati exit si dati Enter inca o data :)
  • restartati sistemul
  • instalati versiunea Windows Installer downloadata anterior si apoi restartati inca o data sistemul.

Download Windows Installer 4.5 (compatibil XP, Server 2003, Vista si Server 2008)

Nota: In cazul in care eroarea apare pe un sistem de operare Windows 7, introduceti DVD-ul de instalare in DVD-ROM si apoi dati restart la sistem. Dupa restart veti fi intrebat daca doriti sa instalati Windows 7 sau sa reparati sistemul deja instalat. Selectati Repair your computer. Succes!

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment