Eroare [Blue Screen] la instalarea Windows XP pe un sistem cu Windows Vista Pre-Instalat.

Zilele trecute am incercat sa instalez Windows XP SP2 pe un laptop Toshiba pe care l-am cumparat cu Windows Vista Home Premium pre-instalat
Am urmat pasii obisnuiti instalarii unui sistem Windows XP si totul  a decurs normal pana la un puct… sau…pana la un blue screen..

Install XP pe Vista pre-instalat.

Ok… Am repetat procesul de instalare cu un alt CD pe care aveam o imagine cu Windows XP. M-am gandit ca este o eroare de hardware si am crezut ca este o problema cu CD-ul pe care am scris copia de Windows. Fals.
Blue screen-ul de mai sus apare pe sistemele desktop si pe laptop-urile care au HDD-uri din “noua generatie” si pentru care sistemul de operare Windows XP nu este compatibil. Nu are nicio legatura cu faptul ca acel laptop a venit cu Windows Vista pre-instalat.

Rezolvare eroare blue screen la instalarea Windows XP pe un sistem cu Windows Vista pre-instalat:

1. Restartati sistemul si intrati in BIOS. (Dupa restart, apasati tasta F2, Del sau ESC, pentru a intra in BIOS. Aceasta tasta difera de la un sistem la altul). Cei care au laptop-uri Toshiba A300 1QE, trebuie sa apese tasta F2 ca sa intre in BIOS.

2. Dupa ce intrati in BIOS, mergeti in tab-ul Advanced -> navigati cu “sageata-jos” pana la optiunea SATA Controller Mode.

3. Daca apasati Enter pe SATA Controller Mode, o sa observati ca in meniul care se deschide aveti doua optiuni: AHCI si Compatibility. Setati SATA Controller Mode: Compatibility si salvati setarile inainte sa parasiti BIOS-ul (F10 – Save and Exit).

SATA Controller Mode

Dupa ce terminati pasul 3. reluati instalarea de WindowsXP.
Noi ne-am lovit de problema asta pe un laptop Toshiba Satellite A300 1QE, iar tutorialul de mai sus a dat rezultate ;)

Eroare [Blue Screen] la instalarea Windows XP pe un sistem cu Windows Vista Pre-Instalat.

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.