Google a retras PageRank (PR) Toolbar – Clasificarea paginilor web

In ultimii 15 ani, PageRank a fost pentru multi proprietari sau administratori de pagini web, un reper pentru clasificarea paginilor web si pentru a estima importanta acestora.
Alogoritmul prin care erau clasificate si se dadea scorul unui site, se bazau in special pe “backlinks” – un link / citat dintr-un site mai bine clasificat – si pe calitatea / unicitatea continutului. PageRank-ul a fost vazut in mod absolut eronat o unealta SEO, iar foarte multi au fost luati de valul PR, afirmand ca un PR mai mare, garanteaza si un numar de vizitatori mai mare pe pagina web. Fals. Din experienta, spun ca am avut pagini web cu PageRank 2, care depaseau cu mult o pagina web cu PageRank 6. Algoritmul folosit de Google era cat se poate de clar. Un link dat de pe o pagina A cu PR6, catre o pagina B cu rank mai mic, crestea in timp PR-ul paginii B. Desigur, conta foarte mult numarul de link-uri si numarul de pagini care trimiteau link catre pagina B. A fost un algoritm care a dat nastere multor “afaceri” on line si a unei “piete de link-uri” in toata regula. Google nu a fost prea incantat de link-urile cumparate de catre proprietarii de pagini web, iar prin 2010 deja au aparut primele penalizari. In fine, una peste alta, PageRank-ul a fost intr-o perioada o adevarata nebunie si o sursa de venit pentru multi detinatori de pagini web cu PageRank mare. Un link pe o astfel de pagina web putea costa de la cativa dolari, pana la cateva sute. S-au facut schimburi de link-uri, s-au cumparat, s-au vandut, s-au facut “studii” pentru a incerca sa se pacaleasca algoritmii Google, forumuri de specialitate pline de discutii pe tema PR-ului.
In ultimii ani, s-a cam lasat linistea, iar multi se intrebau cand va fi urmatorul update de PageRank. Obisnuiti ca Google sa actualizeze PR-ul cel putin o data sau de doua ori pe an, de cativa ani acesta a stagnat.

In urma cu cateva zile, Google a retras de tot clasificarea PageRank pentru importanta paginilor web, insa acest lucru nu inseamna ca ei nu tin o clasificare. Secreta, dar ea exista.
Pentru proprietarii de pagini web, cel mai bun “indicator” ca sa afle unde se situeaza o pagina web  este Google Console. Fostul Google Webmasters. In Google Console gasiti detalii si rapoarte despre numarul de backlink-uri, pozitionarea in motorul de cautare dupa anumite cuvinte cheie, cuvinte cheie (keywords) care duc catre pagina web, rapoarte privind rata de indexare, sanatatea / securitatea site-ului, erori, plus multe alte informatii utile pentru SEO (Search Engine Optimization).

Ca alternative pentru Google PageRank, sunt aproape sigur ca or sa se dezvolte de catre terte companii sau persoane, o serie de tool-uri, insa acestea nu pot furniza decat niste date prezumtive.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Am o bogată experiență în sistemele de operare: macOS, Windows și Linux, dar și în limbaje de programare și platforme de blogging (WordPress) și pentru magazine online (WooCommerce, Magento, PrestaShop).

How to » Google » Google a retras PageRank (PR) Toolbar – Clasificarea paginilor web
Leave a Comment