Cum redirectionati URL non-WWW catre WWW folosind Cloudflare

Inainte sa aratam cum redirectionati URL non-WWW catre WWW folosind Cloudflare, sa vedem de ce este important ca un website sa nu poata fi accesat atat prin WWW cat si fara WWW (non-WWW).

Sunt foarte multi posesori de website-uri care insista la web developeri pe adrese web gen: “www.example.com“. Spunand ei ca asta defineste un site. Ce-i drept, aceasta era in urma cu multi ani, cand multi nu prea intelegeau adevaratul sens al WWW.

In termenii tehnici de configurare a unei adrese web, prefixul “www” nu este decat un subdomeniu asa cum este “abcd.example.com“. Nu are nimic special si nu ajuta decat la o adresa web cu un numar mai mare de caractere. De altfel Google recomanda in bunele practici de SEO ca website-urile sa nu contina WWW.

O problema reala este atunci cand o pagina web este acceisbila atat pe un URL cu WWW cat si pe unul fara WWW. In practicile de SEO se numeste “continut duplicat” si este penalizat. De aceea este indicat daca un website nu foloseste WWW, la accesarea https://www.example.com utilizatorii sa fie redirectionati catre https:/example.com, cu cod de redirectionare 301. Cod care inseamna “redirectionare permanenta“.
Se poate si ca pe www.example.com sa avem un website, iar pe example.com sa avem cu totul alt website. Gazduite pe servere diferite sau pe acelasi server.

Daca aveti deja un website cu WWW in URL, atunci este recomandat sa-l lasati asa, dar sa redirectionati 301 toate cererile venite de pe non-WWW pe WWW. Daca un vizitator acceseaza pagina web “example.com/demo.html” sa fie redirectionat automat pe “www.example.com/demo.html“.

Redirect 301 se face de regula din Apache (.htaccess) sau din configul NGINX al domeniului. Poate fi facut insa foarte simplu si din contul Cloudflare daca folositi acest serviciu ca DNS Manager.

Cum redirectionati URL non-WWW catre WWW folosind Cloudflare

1. Va autentificati in contul de Cloudfare si mergeti la domeniul pentru care doriti sa faceti redirectionarea non-WWW catre WWW. Domeniul trebuie sa aibe Cloudflare activat. La fel si DNS. Mergeti mai intai la setarile DNS > Records si verificati ca acest serviciu sa fie activ pentru A example.com si CNAME sau A pentru www. Proxy status sa fie activ.

2. Mergeti la setarile domeniului in Pages → Page Rules. In varianta gratuita a Cloudflare puteti seta 3 reguli pentru fiecare domeniu. Create Page Rule.

Create Page Rule redirect in Cloudflare
Create Page Rule redirect in Cloudflare

3. La primul camp se introduce URL fara WWW, urmat de $1. https://example.com/$1. Asta inseamna ca se pastreaza redirectionarea permalink a tuturor paginilor web. Adica https://example.com/abcd.html va fi redirectionat catre https://www.example.com/abcd.html. Utilizatorul va ajunge la continutul paginii.

La setarile pentru reguli se va alege “Forwarding URL” iar la codul de redirectionare se va alege permanent 301.

URL de destinatie va fi: https://www.example.com.

Cum redirectionati URL non-WWW catre WWW folosind Cloudflare
Cum redirectionati URL non-WWW catre WWW folosind Cloudflare

Save and Deploy Page Rule.

Noua regula va intra in efect aproape imediat.

Aceasta este cea mai simpla metoda de redirectionare a paginilor web si nu implica acces sau cunostinte de directive .htaccess sau NGINX.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Am o bogată experiență în sistemele de operare: macOS, Windows și Linux, dar și în limbaje de programare și platforme de blogging (WordPress) și pentru magazine online (WooCommerce, Magento, PrestaShop).

How to » Internet » Cum redirectionati URL non-WWW catre WWW folosind Cloudflare
Leave a Comment