Opera 10.50 Beta & Download & Review

Noul Internet Browser proiectat de Opera, se apropie cu pasi repezi de finalizare. Probabil ca pana la sfarsitul acestei luni Opera 10.50 va fi lansat in varianta finala. Daca sunteti fani Opera si v-ati obisnuit cu structura de tab-uri si de meniuri, este recomandat sa faceti un download la Opera 10.10 si sa pastrati kit-ul de instalare la naftalina.

O noua pozitionare a tab-urilor in Opera 10.50b

Se pare ca cei de la Opera nu prea trag deloc cu ochiul la concurenta. Daca imi aduc bine aminte, inainte de versiunea actuala a Apple Safari, s-a lansat o versiune beta care a avea tab-urile pozitionate in bara de sus a Internet Browser-ului. Acest lucru a fost contestat fara intarziere de fanii Safari, iar in versiunea finala cei de la Apple au decis sa revina cu tab-urile la pozitionarea clasica (sub Address Bar). Ramane de vazut daca Opera va mentine aceasta linie si la versiunea finala. Schimbarile de pozitie ale barei de tab-uri si meniurilor, or sa vina "peste mana" pentru multi utilizatori, chiar daca la capitoul interfata grafica Opera 10.50b arata impecabil.

Opera 10.50b Screenshots

opera 10.50 Beta

opera aero - welcome page

private tab browsing

O alta nemultumire este consumul foarte mare de resurse. Nu este nevoie sa accesati pagini cu continut java, flash, etc scripting, pentru a ajunge cu memoria la peste 200.000 K. Eu am reusit aceasta performanta cu trei tab-uri deschise. Unul cu Opera Welcome Page, unul cu Stealth Settings si unu cu Google.ro.
Este adevarat ca noul Opera are o interfata atragatoare care se integreaza perfect in Aero Glass StyleWindows 7 si Windows Vista, insa consumul de memorie este cam exagerat.

In afara noului design (care trebuie sa recunoastem ca este atragator), Opera 10.50 Beta, ne mai prezinta cateva chestii interesante.

1. Un pas categoric catre noile standarde Web. HTML 5 si CSS 3.

2. Viteza mare de incarcare a paginilor Web. Cred ca este pentru prima data in ultimii ani cand la un browser creste viteza de servire a paginilor. Atat Firefox cat si Opera au spus dupa fiecare lansare de versiune ca a crescut viteza de incarcare. Bineinteles ca acest lucru se intampla numai in visele lor. Timpul de servire a paginilor web a crescut simtitor in Firefox 3.6. Nu mai spunem de paginile cu aplicatii JavaScript … unde Firefox a devenit expert in crash-uri.

3. New Tab private browsing – O chestie tare. Aveti 6 tab-uri deschise normal, iar in al 7-lea doriti sa va deschideti o pagina safe care sa nu ramana in history, cache, etc. In screenshot-ul de mai sus vedeti exact de unde puteti deschide un tab pentru private browsing. Optiunea este disponibila si in , numai ca acolo trebuie sa aveti deschise doua instante ale aplicatiei. InPrivate Browsing.

4. Integrare perfecta in Windows 7  Taskbar si . Aero Peek si pentru cei care ruleaza aceste sisteme in Aero Glass. (se vede foarte bine in primul screenshot).

5. Descoperiti singuri :  Opera Next :)

Cu exceptia tab-urilor si a consumului mare de resurse, Opera 10.50 Beta merita o sansa. Speram ca in varianta finala vor fi facute mici ajustari.

Opera 10.50 Beta & Download & Review

About the author

Stealth L.P.

Fondator si editor Stealth Settings, din 2006 pana in prezent.
Experienta pe sistemele de operare Linux (in special CentOS), Mac OS X , Windows XP > Windows 10 si WordPress (CMS).

Leave a Comment