Taxe anuale de reinnoire pentru domeniile .ro

Ministerul Comunicatiilor a anuntat recent o noua Hotarare de Guvern in ceea ce priveste modul de inregistrare al domeniilor .ro prin intermediul ROTLD (Romania Top Level Domain). Incepand cu data la care respectiva Hotarare de Guvern va fi publicata in Monitorul Oficial, pe langa taxa de inregistrare, ROTLD va incepe sa perceapa si taxe anuale de reinnoire pentru domeniile nou inregistrate, iar pentru numele de domenii deja inregistrate proprietarii vor avea la dispozitie 3 luni pentru a le reinnoi (platind taxa mai sus mentionata, care, se pare, va fi de 10 Euro + TVA).

rotld

Potrivit hotararii, numele de domenii. ro vor fi inregistrate pe o perioada determinata de minim un an, care ulterior va putea fi prelungita prin reinnoire. Perioada maxima pentru care se va putea face inregistrarea sau reinnoirea unui nume de domeniu .ro va fi de 2 ani.

In ceea ce priveste unul dintre motivele pentru care ROTLD a luat hotararea de a introduce taxa anuala pentru domeniile .ro, acesta se pare ca vizeaza actualizarea informatiilor despre domeniile active, domeniile folosite si domeniile nefolosite cat si posibilitatea de deblocare a domeniilor achizitionate si neutilizate in vederea punerii la dispozitia utilizatorilor a dreptului de folosinta a numelor acestora. Insa motivul principal este, evident, unul financiar:

Ca urmare a analizei tendintelor si practicilor pe pietele internationale si luand in considerare cheltuielile cu mentenanta, costurile pentru asigurarea securitatii datelor, investitiile necesare pentru echipamente dedicate si teste de penetrare, cheltuielile de intretinere cu baza de date pusa in serviciul public in vederea interogarii datelor (Whois), s-a concluzionat ca in acest moment este necesara schimbarea politiciii in domeniul inregistrarii numelor de domenii in Romania prin introducerea taxei pe perioada determinata (taxa anuala) 

In prezent sunt peste 710.000 de nume de domenii .ro inregistrate prin ROTLD, iar costul unui astfel de domeniul, conform datelor disponibile pe site-ul www.rotld.ro este, inca, 51.26$ + TVA.

Sursa: Mediafax

STEALTH SETTINGS – Annual renewal fees for .ro domains

Taxe anuale de reinnoire pentru domeniile .ro

About the author

stealth

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.