Wi-Fi 6E – Banda de 6 GHz va fi suportata de routere cu Wi-Fi 6

Intr-un articol precedent scriam despre ce inseamna Wi-Fi 6 si aratam care sunt avantajele unui router cu aceast nou standard 802.11ax.

Asa cum am mentionat in acel articol, Wi-Fi 6 utilizeaza tot benzile de 2,4 GHz si 5 GHz, la fel ca si vechiul standard Wi-Fi 5 (802.11ac). Marea diferenta intre cele doua standarde fiind impartirea unui canal de frecventa wireless in mai multe canale dedicate folosind tehnica Orthogonal Frequency-Division Multiple Access (OFDMA), ceea ce inseamna ca fiecare utilizator conectat cu un device compatibil Wi-Fi 6 va beneficia de o latime de banda dedicata, evitandu-se astfel congestionarea retelei.

Multi utilizatori fac confuzia intre numele de versiune al standardului si latimea de banda wireless. Wi-Fi 6 foloseste benzile libere de 2.4 GHz si 5 GHz, in timp ce licenta pentru banda de 6 GHz este inca in asteptare. Aceasta frecventa este momentan reglementata, iar pana ce US  Federal Communications Commission nu-si va da acordul ca ea sa fie liber folosita la nivel global, acest lucru nu se va intampla. In momentul de fata nu exista un router pe piata capabil sa suporte banda de 6 GHz.
Wi-Fi Alliance (organizatia ce administreaza si dezvolta Wi-Fi) spune ca routerele Wi-Fi 6 care vor fi cababile sa suporte spectrul de 6GHz vor fi notate cu standardul Wi-Fi 6E.

Ce va aduce nou banda de 6GHz pe routerele Wi-Fi 6E

Pe spectrul de 6GHz va fi suficienta latime de banda pentru 7 canale de 160MHz si 14 canale de 40MHz, dupa spusele Wi-Fi Alliance. Pe langa capabilitatea de a sustine un numar mai mare de utilizatori simultan in spatiile foarte aglomerate, acest spectru mai larg va spori performantele pentru aplicatiile care utilizeaza o latime mare de banda, cum ar fi cele de transmisii video live de inalta calitate si aplicatii de realitate virtuala / realitate augmentata.

Routerele marcate cu Wi-Fi 6E sunt asteptate sa apara pe pietele din intreaga lume odata ce se va aproba acordul de reglementare la nivel global si nu va fi nevoie de licenta pentru spectrul de 6GHZ. Acest spectru de 6GHz este folosit momentan numai in medii destinate cercetarii si in scop stiintific.

Cat este de necesar un router Wi-Fi 6E?

Cu siguranta tehnologia wireless va avansa si mai mult decat este in prezent. Pe piata avem routere, cateva modele de laptopuri si smartphone / iPhone ce suporta Wi-Fi 6, insa aceasta tehnologie nu va aduce neaparat o viteza de navigare mai mare pe internet, ci o conexiune stabila cu banda dedicata per utilizator in spatiile aglomerate. Pentru un “home user” aceasta tehnologie nu se merita financiar in momentul de fata. Wi-Fi 5 (802.11ac / 5GHz si 2.4GHz) este suficient.
In ceea ce priveste WiFi 6E, acest spectru de 6GHz va fi util mai mult in industrie. Va permite dezvoltarea unor aplicatii cu latime de banda mai generoasa si se vor putea gestiona mai multe conexiuni simultane la acelasi device.

How to » Curiosity » Wi-Fi 6E – Banda de 6 GHz va fi suportata de routere cu Wi-Fi 6

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment