Ce avantaje oferă Wi-Fi 6E, banda de 6 GHz 802.11ax

Într-un articol precedent, scriam despre ce înseamnă Wi-Fi 6 și arătam care sunt avantajele unui router cu standardul 802.11ax. Din acest articol o să afli ce avantaje oferă Wi-Fi 6E, extensie a standardului Wi-Fi 6 (802.11ax).

Așa cum am menționat în acel articol, Wi-Fi 6 utilizează toate benzile de 2,4 GHz și 5 GHz, la fel ca și vechiul standard Wi-Fi 5 (802.11ac). Marele diferențiator între cele două standarde este împărțirea unui canal de frecvență wireless în mai multe canale dedicate folosind tehnica Orthogonal Frequency-Division Multiple Access (OFDMA), ceea ce înseamnă că fiecare utilizator conectat cu un dispozitiv compatibil Wi-Fi 6 va beneficia de o lățime de bandă dedicată, evitând astfel congestionarea rețelei.

Mulți utilizatori fac confuzia între numele de versiune al standardului și lățimea de bandă wireless. Wi-Fi 6 folosește benzile libere de 2,4 GHz și 5 GHz, în timp ce licența pentru banda de 6 GHz este încă în așteptare. Această frecvență este momentan reglementată, iar până când US Federal Communications Commission nu-și va da acordul ca ea să fie liber folosită la nivel global, acest lucru nu se va întâmpla. În momentul de față, nu există un router pe piață capabil să suporte banda de 6 GHz. Wi-Fi Alliance (organizația ce administrează și dezvoltă Wi-Fi) spune că routerele Wi-Fi 6 care vor fi capabile să suporte spectrul de 6 GHz vor fi notate cu standardul Wi-Fi 6E.

Update 2024:

În Statele Unite, banda de 6 GHz este reglementată de Comisia Federală de Comunicații (FCC). FCC a aprobat utilizarea benzii de 6 GHz pentru Wi-Fi fără licență în 2020. Acest lucru înseamnă că orice dispozitiv Wi-Fi care respectă standardele FCC poate utiliza banda de 6 GHz fără a fi nevoie să obțină o licență de la FCC.

În Europa, banda de 6 GHz este reglementată de Comisia Europeană. Comisia Europeană a aprobat utilizarea benzii de 6 GHz pentru Wi-Fi fără licență în 2021. Acest lucru înseamnă că orice dispozitiv Wi-Fi care respectă standardele Comisiei Europene poate utiliza banda de 6 GHz fără a fi nevoie să obțină o licență de la Comisia Europeană.

În România, banda de 6 GHz este reglementată de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). ANCOM a aprobat utilizarea benzii de 6 GHz pentru Wi-Fi fără licență în 2022. Acest lucru înseamnă că orice dispozitiv Wi-Fi care respectă standardele ANCOM poate utiliza banda de 6 GHz fără a fi nevoie să obțină o licență de la ANCOM.

– final update.

Related: Wi-Fi 6 (802.11ax) – Ce este si ce device-uri sunt compatibile cu routerele Wi-Fi 6

Ce avantaje oferă Wi-Fi 6E, banda de 6 GHz 802.11ax

Pe spectrul de 6 GHz este suficienă lățime de bandă pentru 7 canale de 160 MHz și 14 canale de 40 MHz. Pe lângă capabilitatea de a susține un număr mai mare de utilizatori simultan în spațiile foarte aglomerate, acest spectru mai larg sporește performanțele pentru aplicațiile care utilizează o lățime mare de bandă, cum ar fi cele de transmisii video live de înaltă calitate și aplicații de realitate virtuală și realitate augmentată.

Wi-Fi 6E poate atinge viteze de până la 9,6 Gbps, comparativ cu 9,6 Gbps pentru Wi-Fi 6, și poate suporta mai mulți utilizatori simultan. De asemenea, Wi-Fi 6E oferă o latență mai mică, ceea ce este important pentru aplicații care necesită o reacție rapidă, cum ar fi jocurile online. Acest lucru se datorează faptului că banda de 6 GHz este mai puțin congestionată decât benzile de 2,4 GHz și 5 GHz.

Beneficii pe care le poate oferi Wi-Fi 6E

Wi-Fi 6E este ideal pentru aplicații care necesită o lățime de bandă mare și o latență scăzută. Suportă streming video la rezoluții 8K, realitate virtuală și augmentată, jocuri online cu grafică avansată și conferințe video. Totul cu viteze de până la 9,6 Gbps și cu latență mică, ideală pentru aplicații care necesită o reacție rapidă sau jocurile online.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Am o bogată experiență în sistemele de operare: macOS, Windows și Linux, dar și în limbaje de programare și platforme de blogging (WordPress) și pentru magazine online (WooCommerce, Magento, PrestaShop).

How to » Internet » Ce avantaje oferă Wi-Fi 6E, banda de 6 GHz 802.11ax
Leave a Comment