Ce Antivirus poti instala pe Windows 10 fara sa te spioneze? Spyware Antivirus

Nu este deloc o gluma. Am scris si in trecut despre asa zisele solutii antivirus pentru Windows, care in loc sa protejeze utilizatorii, nu fac altceva decat sa spioneze activitatea online si offline a acestora, iar informatiile obtinute sa fie utilizate in scopuri comerciale.

Nu mai tarziu de 2019, compania Kaspersky a recunoscut ca injeca un identificator unic in web browser-ul utilizatorilor pentru a le spiona activitatea online. Acest lucru se intampla pentru versiunea Kaspersky Free Antivirus. Desigur, ce este oferit cu titlul “free”, nu este niciodata asa. In spatele fiecarui “free” sta injectat un cod care sa culeaga informatii despre utilizatori si sa fie folosit in scopuri comerciale de catre dezvoltator. Daca vreti, este ceva similar jocurilor gratuite, in care sunteti invadati de reclame. Diferenta majora este ca acolo stiti bine care sunt consecintele atunci cand instalati un joc gratuit, in timp ce in cazul unui antivirus nu stiti niciodata ce informatii culege de la dvs.

Prin 2014, Avast asigura utilizatorii ca-i protejeaza impotriva virusilor, aplicatiilor malware, spyware si adware. Asta in timp ce chiar ei, prin intermediul antivirusului Avast si prin extensiile Chrome si Mozilla invadau utilizatorii cu reclame adware, folosind date extrase din istoricul lor de navigare si cookies.

Probabil ca pentru o companie producatoare de software antivirus este cel mai simplu sa spioneze utilizatorii. Un antivirus are acces la toate fisierele sistemului de operare, fisiere personale, iar prin intermediul extensiilor de Google Chrome si Mozilla Firefox, poate urmari cu usurinta paginile web accesate de utilizator. Asa facea si Avast prin intermediul optiunii “SafePrice“. Oferea utilizatorilor reclame in browser cu produse de pe Amazon sau alte magazine online afiliate. Desigur, in tot acest timp, Avast asigura “securitate online” a utilizatorilor.

In urma multiplelor sesizari, a fost o perioada in care Google si Mozilla au eliminat extensiile Avast, pana ce compania le-a revizuit si renuntat la aceste practici.

Totul a fost “safe” cu Avast pana in ianuarie 2020, cand un raport al unei investigatii comune facuta de PCMag si Motherboard, a aratat ca Avast stocheaza istoricul de navigare al utilizatorilor si il vinde catre terte companii in scopuri comerciale. Pana la urma, trebuie sa scoata si ei bani din ceva, atunci cand ofera un “antivirus free”.
Pe 30 ianuarie 2020, Avast a trimis un comunicat prin care anunta ca a incetat contractul cu subsidiara Jumpshot, cea care ar fi vandut istoricul de navigare al utilizatorilor catre terte companii. Ei sunt curati, nu aveau cunostinta despre aceasta practica, iar acum si-au dat cu dezinfectant (sau antivirus..) pe maini, dupa ce a incetat contractul cu Jumpshot. De altfel si pagina web a Jumpshot a avut de suferit. “Jumpshot has ceased operations. Thank you.

Cum functiona Avast Free Antivirus? 

Toti utilizatorii care au instalat acest antivirus aveau activitate online atent monitorizata. Fiecare click facut pe o pagina web, istoricul de navigare si timpul petrecut pe o pagina, era stocat sub un ID unic al fiecarui utilizator. Este adevarat ca nu erau stocate adresa de IP sau adresa de e-mail, insa pe baza acestui ID, Avast putea face o analiza despre utilizator. Datele colectate erau manipulate de o subsidiara, numita Jumpshot, care ulterior vindea datele culese de la utilizatorii Avast.

Culmea este ca utilizatorii de Avast erau indemnati sa dezinstaleze urgent aplicatii de spyware si adware detectate de antivirus, in timp ce chiar software-ul lor facea acelasi lucru. Ciudata abordare.

In concluzie, inainte sa instalati un antivirus, trebuie sa analizati bine ofertele cu preturi mici si gratuite. Ca un antivirus sa va poata proteja calculatorul, presupune ca acesta sa preia un rang destul de mare al privilegiilor la nivel de sistem si de fisiere personale.

Care este cel mai sigur antivirus pentru Windows?

Cel mai bun antivirus pentru Windows 10, este utilizatorul. Evitati sa descarcati aplicatii “hack”, sa accesati torrente si sa faceti click pe toate reclamele si “mesajele de avertizare” care va spun pe un font mare si colorat, ca odata instalat X software pe PC-ul dvs. acesta va fi devirusat si se va tansforma intr-o racheta.
Ca masura de securitate, este sistemul de operare Windows 10 actualizat la zi si Microsoft Security Essentials (Windows Defender) activat. Este un antivirus care-si face treaba destul de bine si nu necesita instalare. Microsoft l-a integrat direct in Windows 10.

Un alt antivirus de incredere, este Malwarebytes. Scaneaza si identifica foarte bine programele malitioase din PC-urile Windows. In plus, Malwarebytes este disponibil si pentru Android, Mac.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Am o bogată experiență în sistemele de operare: macOS, Windows și Linux, dar și în limbaje de programare și platforme de blogging (WordPress) și pentru magazine online (WooCommerce, Magento, PrestaShop).

How to » AntiVirus & Security » Ce Antivirus poti instala pe Windows 10 fara sa te spioneze? Spyware Antivirus

2 thoughts on “Ce Antivirus poti instala pe Windows 10 fara sa te spioneze? Spyware Antivirus”

  1. Pingback: My Homepage
Leave a Comment