Wi-Fi 6 (802.11ax) – Ce este si ce device-uri sunt compatibile cu routerele Wi-Fi 6

Intr-un articol din vara lui 2017, explicam care sunt diferentele dintre frecventele de 2.4 GHz si 5GHz suportate de routere Wi-Fi si de device-urile conectate. Totodata, explicam si ce inseamna standardele 802.11b, 802.11g, 802.11n, si 802.11ac si la ce viteza de download se poate ajunge cu ele. Articolul il gasiti aici.

In luna aprilie 2018, Wi-Fi Alliance (organizatia non-profit ce dezvolta si certifica tehnologia Wi-Fi) anunta introducerea unui nou standard. 802.11ax. Pentru a fi mai simplu, s-a renuntat la numele de standard, iar noua tehnologie a primit numele de Wi-Fi 6, in timp ce tehnologiiele anterioare au fost redenumite. 802.11.ac este acum Wi-Fi 5, iar 802.11n a devenit Wi-Fi 4.

Ce este Wi-Fi 6 si ce viteze se pot atinge cu aceasta tehnologie

Wi-Fi 6 este cea mai noua tehnologie a standardului Wi-Fi. Asta nu inseamna ca s-a schimbat ceva la spectrul de frecventa. Routerele compatibile Wi-Fi 6 opereaza tot in benzile standard de 2.4 GHz si respectiv 5 GHz. Se schimba insa tehnica de transmisie si tehnica de manipulare simultana a datelor, Wi-Fi 5 (802.11ac) foloseste o tehnica numita Quadrature Amplitude Modulation (QAM), iar capacitatea este de 512-QAM. Wi-Fi 6 ajunge pana la 1024-QAM, care permite transmiterea a 10 biti in acelasi timp. Aceasta se traduce printr-o viteza imbunatatita cu pana la 25% comparativ cu Wi-Fi 5.
Marea inovatie a Wi-Fi 6 este insa Orthogonal Frequency-Division Multiple Access (OFDMA). OFDMA permite descompunerea unui canal wireless in bucati mai mici, astfel incat fiecare client sa beneficieze de o latime de banda dedicata. Ca o noutate este si modificarea latimii canalului pentru banda de 5 GHz. Acesta a fost dublat de la 80 MHz la 160 MHz, ceea ce ofera un suport mai mare pentru date. Canalul pentru banda de 2.4 GHz a ramas neschimbat, la 40 MHz.
Dupa spusele celor de la Intel, acest lucru va duce la o imbunatatire cu aproximatv 40% a vitezei pentru fiecare utilizator, in special in zonele aglomerate.

Telefoane mobile / smartphone cu suport Wi-Fi 6

Fiind o tehnologie noua, nu a fost implementata inca la scara mare de companiile producatoare de device-uri mobile.
Apple a adaugat suportul pentru Wi-Fi 6 pe iPhone 11, iPhone 11 Pro si iPhone 11 Pro Max, insa niciun model de iPad sau MacBook nu suporta acest standard. Posesorii de Samsung Galaxy  seriile Note 10 S 10 si Fold se pot bucura si ei de acest suport.
Viteza de incarcare si stream se va simti real in spatiile aglomerate din cafenelele si mall-urile unde vor fi routere Wi-Fi 6.

Nici la capitolul laptop-uri nu gasim prea multe cu acest standard. Dell a lansat la finele lui 2019 modelul XPS 13 cu hardware ce permite Wi-Fi 6, iar HP a venit cu Spectre x360 13 cu noua generatie de procesoare Intel optimizate pentru Wi-Fi 6. Intel Wi-Fi 6 chipset se regaseste pe generatia a 10-a de procesoare Intel (Ice Lake).

Routere cu Wi-Fi 6

Daca sunteti posesorul unui router Wi-Fi 5 (802.11ac), nu aveti momentan niciun motiv sa faceti upgrade la Wi-Fi 6. Cel mai probabil  aveti un iPhone 11 sau un Samasung Galaxy Note 10 / S10, singurele compatibile in acest moment cu noul standard. Retineti si ca intr-o locuinta cu putine device-uri conectate, Wi-Fi 5 este suficient. In cazul in care trebuie sa cumparati neaparat un router nou, puteti lua in calcul unul cu Wi-Fi 6, insa ofera este limitata comparativ cu Wi-Fi 5. O sa gasiti cateva modele de la TP-Link, NETGEAR si ASUS pe magazinele online, iar preturile sunt destul de mari.

La CES 2020 s-au anuntat mai multi producatori care vor lansa routere Wi-Fi 6 pana la finele acestui an. Deci, daca mai puteti astepta… s-ar putea sa faceti economie de o suma de bani.

How to » Curiosity » Wi-Fi 6 (802.11ax) – Ce este si ce device-uri sunt compatibile cu routerele Wi-Fi 6

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

1 thought on “Wi-Fi 6 (802.11ax) – Ce este si ce device-uri sunt compatibile cu routerele Wi-Fi 6”

Leave a Comment