Inteligența artificială va duce la dispariția omenirii

Chiar dacă titlul sună mai mult a science fiction pentru persoanele care nu sunt foarte mult conectate cu tehnologia, inteligența artificială va duce la dispariția omenirii dacă nu va fi ținută sub control.

După ce în luna aprilie 2023, Elon Musk și alti experti din tehnologie au vorbit despre pericolul general pe care îl poate produce inteligența artificială la nivelul societății, a venit rândul sefilor (CEO) celor mai mari companii care dezvoltă inteligența artificială să tragă un semnal de alarmă printr-o scrisoare deschisă.

Printre cei 350 de semnatari ai scrisorii deschise lansată de organizația nonprofit “Center For AI Safety” (CAIS), se numără: Sam Altman, CEO al companiei OpenAI, sefii companiilor AI DeepMind, Antrophic dar și directori din cadrul companiilor Microsoft, Google, care de asemenea dezvoltă limbaje largi de inteligență artificială.

Aceștia s-au alăturat unui grup de cercetători și profesori din domeniu, pentru a-și exprima îngrijorarea că inteligența artificială poate duce la dispariția omenirii dacâ factorii politici de decizie nu vor lua în serios această problemă.

Efectele nereglmentării inteligențtei artificiale la nivel global, poate produce daune la fel de mari ca și un război nuclear sau ca o pandemie scăpată total de sub control, se arată în scrisoarea deschisă.

Inteligența artificială va duce la dispariția omenirii?

Cel mai probabil factorii de decizie se vor trezi la timp și vor căuta soluții să reglementeze acest pas enorm făcut de tehnologie. Desigur, înainte de a lua decizii trebuie să realizeze care sunt riscurile care vin la pachet cu beneficiile inteligenței artificiale.

Inteligența artificială nu înseamna doar ChatGPT, Microsoft 365 Copilot sau Google Bard. Modelele de inteligență artificială generativă sunt utilizate în medicină, cercetare, robotică și automatizare, învătământ, finanțe, comerț, plus în multe alte domenii unde este de un real ajutor.

AI poate fi folosită și în scopuri distructive, iar de acest aspect este legată temerea că inteligența artificială va duce la dispariția omenirii. Manipularea societății cu scopul de a crea tensiuni în rândul maselor, până la dezvoltarea de arme inteligente, capabile să depășească inteligența umană și să ia decizii in mod autonom. Este o tehnologie capabilă să învețe singură, să evalueze situații și să actioneze.

Inteligența artificială va duce la dispariția omenirii
AI

Cea mai mare problemă este că modelele de limbaj larg ale AI (LLM) sunt la îndemâna oricui.

Fisiunea nucleară a fost un pas enorm pentru omenire care a adus atât beneficii, cât și pericole majore. Energia produsă prin fisiune nucleară este o resursă enormă și un beneficiu real, în timp ce armele nucleare pot fi catastrofale pentru umanitate. Pe de altă parte, combustibilul nuclear nu este la îndemâna oricui, așa cum sunt modelele de inteligență artificială. Uranium (U-235) sau plutoniu-239 nu o să găsească nimeni la fel de ușor cum gasește un calculator pe care poate rula Python.

Cu toate acestea, un lucru este cert. Inteligența artificială va duce la dispariția omenirii, numai dacă omenirea va permite acest lucru. Dacă forțele naturii nu pot fi controlate de om, inteligența artificială incă mai poate fi controlată (sper).

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Vei găsi scrise de mine, articole despre sistemele de operare Windows, Linux, macOS, dar și despre platforme web precum WordPress și WooCommerce

How to » GPT AI » Inteligența artificială va duce la dispariția omenirii

Leave a Comment

Best tutorials in your language:
EN - DE - DA - FR - ES - IT - PT - NL - NO - FI - SV - PL - HR - SL - CS - SK - TR - EL - LV - ET - LT - BG - UK - RU - HU - ID - VI - HI - JA - KO - TH - ZH-CN - ZH-TW - IW - AR