Search Generative Experience (SGE), inteligența artificială Google

Anunțat la Google I/O 2023, Search Generative Experience (SGE) reprezintă implementarea inteligenței artificiale generative în experiența de căutare și afișare a rezultatelor în motorul Google Search. O versiune experimentală a Google Search, capabilă să genereze răspunsuri contextuale la întrebari complexe.

Google SGE duce experieța de căutare la un cu totul alt nivel decât cel la care am fost obișnuiți până acum. Folosind inteligența artificială generativă, utilizatorul poate primi răspunsuri contextuale la întrebari complexe, direct în motorul de căutare. Astfel se obțin informații într-un timp mult mai scurt decât în cazul căutărilor clasice, unde utilizatorul trebuie să introducă o expresie de căutare, apoi să acceseze paginile web afișate în rezultatele Google.

Sunt trei moduri în care SGE utilizează inteligența artificială generativă pentru a îbunătăți experiența de căutare.

AI Snapshot (un instantaneu AI)

Un aspect remarcabil al SGE este reprezentat de instantanele sale activate de inteligența artificială. Atunci când un utilizator tastează o interogare, SGE furnizează o imagine de ansamblu asupra subiectului, inclusiv un rezumat și punctele esențiale. Această caracteristică ajută utilizatorii să înțeleagă rapid subiecte noi și să navigheze printr-un ocean de informații cu ușurință. Inteligența artificială preia sarcina grea, extrăgând și prezentând informații relevante din întreg internetul pentru a îmbogăți experiența de căutare a utilizatorului.

Conversational mode (SGE)

Este modul conversațional în care răspunde la întrebările ulterioare, păstrând în același timp contextul căutării initiale. Astfel că utilizatorul poate solicita “un loc la munte pentru weekendul viitor, în apropiere de Viena“, iar după ce SGE furnizeaza lista de opțiuni, utilizatorul poate întreba în continuare: “cum va fi vremea in primele 3 locații sugerate și de ce haine am nevoie sa pun în bagaj?”.

Vertical Experiences (Search Generative Experience)

Google a fost și este în continuare atent la căutările legate de domenii specifice, cum ar fi cumpărăturile online. Acestea necesită adesea explorare din multiple unghiuri sau dimensiuni. SGE îmbunătățește aceste căutări prin furnizarea de înțelegeri detaliate pentru a ajuta utilizatorii să ia decizii informate. În scenariile de cumpărături, SGE generează instantanee ale factorilor semnificativi de luat în considerare și a unei game de opțiuni de produse, ajutat de suportul Shopping Graph.

Într-un exemplu prezentat de Google, utilizatorul poate întreba direct in bara de căutare: “What’s better for a family with kids under 3 and a dog, Bryce Canyon or Arches?“, iar înaintea rezultatelor web, Google va afișa un răspuns contextual folosind inteligența artificială generativă.

Google Search Generative Experiences
Google Search Generative Experience

Utilizatorul va putea foarte rapid sâ-și facă o idee despre unde să planifice viitoarea excursie.

Această implementare a inteligenței artificiale generative va schimba radical multe industrii care depind de motorul de căutare Google. De la turism și până la magazine online, toate vor avea de câștigat dacă vor ști să-și optimizeze paginilie web și aplicațiile pentru Google SGE.

În ceea ce priveste căutările pentru produse, rezultatele AI vor fi mult mai optimizate pe preferintele utilizatorului și pe cerințele acestuia.

Helping you shop with generative AI
Helping you shop with generative AI

Ca si în cazul altor modele de limbaj mare (LLM), și acesta are capacitatea să țină minte detalii din conversația anterioara și să răspundă sau să ofere informații în limbaj natural. Atfel că prin prompturi, utilizatorul va putea obține informații detaliate despre produsul dorit, direct în Google Search.

Modul de afișare al produselor în motorul de căutare nu este o noutate pentru Google. Propietarii de magzine online promovează deja produsele prin Performance Max (Google Ads / Merchant), însă va fi interesant cum vor arăta viitoarele bune practici de SEO pentru rezultate Search Generative Experience (SGE). Cel mai probabil produsele vor trebui să conțină cât mai multe detalii.

Așadar, atât simpli utilizatori vor avea în curând noi experiente placute cu motorul de căutare Google, în timp ce proprietarii de afaceri care depind de mediul online, și mai ales de Google, vor fi puși în fața unor noi provocări. Va rămâne de văzut cum SGE va schimba viitorul magazinelor online si al afacerilor care depind de Google Search.

Related: Duet AI pentru Google Workspace plus multe alte servicii Google

Noua caracteristică SGE va fi disponibila în browserul Google Chrome pentru desktop (Mac, Windows), aplicația Google pentru iOS sau Android.

Google Search Generative Experience (SGE) este momentan în stadiul de testare, fiind disponibil pentru un număr limitat de utilizatori din USA.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Vei găsi scrise de mine, articole despre sistemele de operare Windows, Linux, macOS, dar și despre platforme web precum WordPress și WooCommerce

How to » GPT AI » Search Generative Experience (SGE), inteligența artificială Google

Leave a Comment

Best tutorials in your language:
EN - DE - DA - FR - ES - IT - PT - NL - NO - FI - SV - PL - HR - SL - CS - SK - TR - EL - LV - ET - LT - BG - UK - RU - HU - ID - VI - HI - JA - KO - TH - ZH-CN - ZH-TW - IW - AR