Creati shortcut-uri pe tastatura pentru orice caracter special (simbol) in Windows

Desi sunt destul de multi utilizatori Windows care stiu sa acceseze “harta” caracterelor speciale (de exemplu ₤, ☺, ♫, ♣, ©, ® sau €), am o vaga banuiala ca cei mai multi inca nu au idee ca exista o “harta” pentru asa ceva (ghilimele apar pentru ca e impropriu spus harta, dar nici tabel parca nu se potriveste…).

Cel mai simplu mod de a accesa Harta Caracterelor Speciale din Windows (sau Harta Simbolurilor) este tastand Character Map in Search-ul din Start Menu (locatia acesteia se afla in Windows/System32/charmap.exe).

symbol-map character-map

Unele dintre caracterele speciale din aceasta harta-tabel☻au create deja shortcut-uri pe tastatura, insa acestea sunt dificil de retinut. De exemplu, shortcut-ul pentru ½  este combinatia de taste Alt+0189, iar la cat de des este folosit acest caracter, ma indoiesc ca sunt foarte multi cei care sa retina aceasta combinatie (in plus, aceste combinatii de taste functioneaza doar folosind tastele cifre din partea dreapta a tastaturii – cel putin in cazul nostru – taste care la majoritatea laptopurilor sunt combinate cu unele taste litere, si uneori ne vine “peste mana” si le activam cifrele in detrimetrul literelor). Cu siguranta ar fi mult mai simplu daca am putea crea noi shortcut-urile noastre (alese de fiecare dupa cum ii vine mai simplu) pentru fiecare caracter special pe care obisnuim sa il folosim din cand in cand sau, probabil, chiar destul de des.

Cum putem crea shortcut-uri pe tastatura pentru caracterele speciale

Ar putea fi destul de dificil daca am incerca sa facem totul manual, insa cu ajutorul AutoHotkey (freeware) problema se revolva foarte rapid.

Cum functioneaza AutoHotkey?

1. Imediat dupa instalare, rulati aplicatia si creati scriptul default AutoHotkey.ahk (click pe Yes). Odata ce aplicatia ruleaza, dati click-dreapta pe aceasta in systray si selectati din meniu Edit this script.

sample-script edit-script

2. Puteti edita liniile deja existente sau puteti adauga la acestea alte linii de comenzi (de asemenea puteti lasa comentariile din scriptul exemplu sau puteti sa le stergeti).

Pentru a crea un shortcut pe tastatura pentru un caracter special trebuie sa adaugati in script liniile urmatoare

!hotkey::
{
SendInput {simbol}
}
return

unde ! este substitutul pt Alt iar hotkey este litera pe care doriti sa o folositi in combinatie cu Alt pentru a deschide caracterul special, iar simbol va fi inlocuit cu caracterul special pe care doriti sa il deschideti cu shortcut-ul creat (respectivul caracter il veti cauta in Harta Caracterelor Speciale, apoi dati Select->Copy si dati Paste in script). Daca veti dori ca in loc de Alt sa folositi tasta Ctrl in combinatie cu alta tasta pantru a deschide un caracter special, inlocuit in script ! cu ^, unde ^ este substitut pentru Ctrl (evident, veti putea folosi si combinatii Ctrl+Alt+hotkey pentru a crea shortcut-uri, de exemplu ^!o::).

ahk-script new-script

3. Pentru ca shortcut-urile create cu ajutorul noului script sa functioneze, va trebui sa inchideti apoi sa rulati din nou AutoHotkey.

Download AutoHotkey.

Nota: De retinut faptul ca shortcut-urile create functioneaza doar cand aplicatia AutoHotkey ruleaza. Compatibil cu Windows XP, Vista si 7.

Creati shortcut-uri pe tastatura pentru orice caracter special (simbol) in Windows

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment