Cum putem crea un Shortcut-key pentru a anula (abort) Shutdown-ul unui computer

De cate ori nu s-a intamplat sa dai Shutdown computerului din greseala? Sau dupa ce ai dat Shutdown sa iti amintesti ca nu ai salvat un anumit fisier, sau ca mai aveai ceva de completat, sau ca nu ai scris nu-stiu-ce DVD. Motive pentru care uneori ai dori sa opresti procesul de Shutdown sunt destule, diferite de la ocazie la ocazie, iar faptul ca trebuie sa astepti PC-ul sa se inchida si apoi sa il deschizi din nou pentru a-ti termina/continua treaba este destul de iritant.

Pentru a te salva de astfel de situatii noi iti recomandam sa creezi un shortcut pe tastatura care sa anuleze procesul de Shutdown al computerului tau atunci cand acesta (procesul, nu computerul) este initiat din greseala sau mai devreme decat ar trebui :D

De retinut! Shortcut-ul de Abort Shutdown functioneaza doar daca Shutdown-ul este initiat tot cu ajutorul unui shortcut. Daca dati Shutdown din Start Menu sau folosind combinatia de taste Ctrl+Alt+Delete, nu il veti putea anula cu ajutorul acestui shortcut. Tinand cont de acest lucru, va trebui intai sa creati un shortcut pentru Shutdown.

1.Shutdown-Computer Shortcut

  • dati click-dreapta pe Desktop (orice portiune libera a acestuia) si selectati din meniu New apoi Shortcut

new-shortcut

  • in box-ul de sub Type the location of the item scrieti urmatorul rand:

%SystemRoot%System32shutdown.exe -s -t 30 (unde –s da comanda de Shutdown iar –t 30 indica timpul de 30 de secunde inainte de Shutdown)

item-location

  • dati un nume shortcut-ului (Shutdown Computer de exemplu)

shortcut-shutdown

  • apoi alegeti un icon pentru noul shortcut (click-dreapta pe shortcut–>Properties->Change Icon)

shutdown-icon

2. Abort Shutdown Shortcut

  • click-dreapta din nou pe Desktop si selectati (iar) New->Shortcut
  • sub Type the location of the item scrieti randul

%SystemRoot%System32shutdown.exe –a (unde –a da comanda de abort Shutdown)

abort-shortcut

  • dati shortcut-ului numele de Abort Shutdown

abort-icon

Pentru a repartiza shortcut-ul pe tastatura, dati click-dreapta pe acesta si selectati Properties, apoi in campul din dreptul Shortcut Key (in tab-ul Shortcut) tastati “A”. Acesta va fi completat automat cu combinatia de taste Ctrl+Alt+A (Ctrl+Alt este combinatia default de taste pentru Shortcut Key).

shortcut-properties ctrl-alt-a

Si gata! Daca veti mai da vreodata Shutdown computerului din greseala sau cu prea mare graba, folositi combinatia de taste Ctrl+Alt+A pentru a anula Shutdown-ul (cu conditia sa folositi shortcut-ul de Shutdown pentru a opri computerul).

Nota: Valabil pentru toate versiunile de Windows XP, Vista si 7.

Cum putem crea un Shortcut-key pentru a anula (abort) Shutdown-ul unui computer

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment