Cum putem recupera anumite fisiere dintr-o imagine de backup a OS-ului (Vista & 7)

Incepand cu Windows Vista, protectia default a sistemelor de operare permite crearea automata de backup-uri (numite puncte de restaurare sau restore points) ori de cate ori se fac modificari majore in registrii sau in fisierele de sistem, astfel incat, daca apar erori in sistem, acesta sa poata fi reparat relativ usor cu ajutorul unui astfel de backup (sistemul este restaurat la starea precedenta modificarii de registrii/fisiere de sistem care a provocat eroarea/erorile). O alta optiune de backup a sistemului in afara de restore point este crearea unei imagini a sistemului de operare, cu ajutorul careia, in caz de probleme majore sau chiar iremediabile ale acestuia, sistemul poate fi restaurat complet (inclusiv aplicatiile care erau instalate in momentul crearii imaginii) fara a fi nevoie de metode de reparare suplimentare sau de reinstalare. Dar daca nu avem nevoie de recuperarea completa a sistemului ci numai a catorva fisiere ale acestuia care, dintr-un motiv sau altul, au ajuns sa nu mai functioneze corect?

Cum putem recupera doar anumite fisiere din imaginile de backup ale Windowsului

In primul rand este necesara existenta unei imagini de backup a sistemului de operare (pentru cei care nu stiu cum pot face o imagine de backup a sistemului, vedeti ). Daca nu aveti imaginea de backup si aveti probleme cu diverse fisiere de sistem, sau vreti sa recuperati fisiere pe care le-ati sters din greseala sau ati constatat prea tarziu ca va trebuiau, ati putea incerca sa le “imprumutati” de la prietenii sau sa folositi ceva aplicatii de recuperare date. Daca imaginea de back-up exista, asigurati-va ca aceasta contine respectivele fisiere verificand data acesteia. In cazul in care imaginea este cea potrivita, urmati instructiunile de mai jos:

1. Varianta mai simpla si mult mai usor de urmat este folosirea unei terte aplicatii, si anume VHD Attach. Aceasta aplicatie permite montarea hard-diskurilor virtuale astfel incat acestea pot fi accesate la fel ca hdd-urile instalate. Dupa ce instalati VHD Attach, dati click-dreapta pe imaginea de backup si selectat Attach din meniu (Atentie! Daca aveti create doua fisiere .vdh in folderul de backup, imaginea partitiei de sistem este fisierul de dimensiuni mai mari, celalalt fiind imaginea partitiei de boot).

attach-vhd 

Dupa montarea hdd-ului vitual (a imaginii de backup) veti putea intra in acesta si selecta/copia fisierle de care aveti nevoie. Apoi demontati vhd-ul dand click-dreapta pe acesta si folosind Dettach.

2. In cazul in care nu aveti deosebita incredere in folosirea de aplicatii suplimentare, puteti monta un hdd virtual folosind Disk Management:

  • dati click-dreapta pe Computer in Start Menu si selectati Manage

manage-computer

  • in fereasta deschisa dati click pe Disk Management (in panoul din stanga) si asteptati ca acesta sa se incarce
  • dati click pe Action in Menu bar, si selectati Attach VHD

attach-vhd-disk-management

  • apoi navigati catre folderul unde aveti imaginea de backup (vhd), selectati-o si dati click pe Open, apoi pe OK
  • o noua partitie va aparea in Disk Management, aceasta putand fi accesata din (My) Computer.

new-partition

Pentru a demonta vhd-ul, mergeti iar in Disk Management, dati click-dreapta pe acesta si selectati Dettach.

Nota: A doua varianta este compatibila doar cu Windows Vista/7 Ultimate/Enterprise.

Cum putem recupera anumite fisiere dintr-o imagine de backup a OS-ului (Vista & 7)

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment