Cum putem roota si instala Play Store pe dispozitivul Android Nokia X

Nokia X, anuntat luna trecuta la MWC (Mobile World Congress) este primul smartphone Nokia care ruleaza sistemul de operare Android. Insa versiunea de Android pe acest dispozitiv este oarecum diferita fata de versiunile standard folosite de milioane de utilizatori ai acestui sistem, si asta pentru ca Nokia X ruleaza ASOP (Android Open Source Project) care exclude aplicatiile si API-ul Google, dar include propriul API al Nokia si servicii ale Microsoft (ceea ce inseamna ca utilizatorii nu pot instala aplicatii din Play Store, ci doar de pe store-ul Nokia, care desi contine un numar rezonabil de aplicatii Android, nu se compara cu cel al Google).

nokia-x-android

In cazul in care sunteti deja posesori ai unui smartphone Nokia X sau intentionati sa cumparati unul, si doriti sa puteti avea acces la Google Play si alte aplicatii Google de pe acesta, puteti instala respectivele aplicatii daca mai intai rootati dispozitivul. Cum bootloader-ul pentru Nokia X este partial blocat, iar dispozitivul inca nu este disponibil publicului (decat celor care l-au achizitionat la MWC), nu exista inca o versiune de custom recovery pentru acesta, deci metoda de rootare este diferita fata de cea conventionala, folosita pentru alte dispozitive Android. Asadar, pentru a roota Nokia X, aveti nevoie de aplicatia Framaroot, despre care am scris cum se foloseste aici.

  • pentru a instala Framaroot pe Nokia X, transferati aplicatia pe SD card sau pe memoria telefonului, apoi mergeti in Settings > Security si bifati Unknown sources sub Device administration, dupa care dati tap pe fisierul apk al aplicatiei pentru a o instala (folositi un file manager pentru a naviga catre locatia unde este salvata aceasta).
  • dupa ce instalati Framaroot, folositi exploit-ul Gandalf inclus in aceasta pentru a roota dispozitivul
  • apoi instalati o aplicatie root-level explorer (de exemplu ES File Explorer sau Root Explorer, ale caror fisiere apk le puteti downloada din Google Play folosind instructiunile de aici sau aici) si descarcati cele doua pack-uri de aplicatii Google ale caror link-uri de download sunt disponibile la sfarsitul articolului (NokiaX_GApps Zip si NokiaX_SomeGoogleApps)
  • extrageti continutul din NokiaX_GApps si cu ajutorul root explorer-ului copiati aplicatiile extrase in directorul /system/app
  • apoi setati permisiunile pentru fiecare dintre aplicatiile adaugate la fel ca in screenshot-ul de mai jos (read pentru Owner, Group si Others si write doar pentru Owner) si restartati dispozitivul

root-permissions

  • dupa restart, extrageti aplicatiile din al doilea pack (NokiaX_SomeGoogleApps) si instalati-le in mod normal (la fel cum ati instalat Framaroot si root explorer-ul) pe fiecare dintre acestea (daca vreti sa folositi launcher-ul Google Now inclus intre aplicatiile din arhiva, deschideti-l imediat dupa ce in instalati)
  • apoi lansati Play Store si introduceti informatiile de logare pentru contul dvs Google pentru a putea folosi magazinul

Si gata. Urmand instructiunile de mai sus veti putea roota smartphone-ul Nokia X si veti putea instala si folosi pe acesta aplicatia Google Play Store. Succes!

Download Framaroot.

Download Root Explorer / ES File Explorer (gratuit).

Download NokiaX_GApps Zip.

Download NokiaX_SomeGoogleApps.

Credit: Kashamalaga @XDA-developers

STEALTH SETTINGS – How to root and install Play Store on Nokia X Android device

Cum putem roota si instala Play Store pe dispozitivul Android Nokia X

About the author

stealth

Leave a Comment