Cum putem schimba permisiunile unui fisier protejat de sistem? [Windows Vista]

Cum putem modifica un fisier din folderul de sistem al Windows Vista? In mod normal, Windows Vista are setate default cateva masuri de securitate in plus, in comparatie cu vechile sisteme de operare by Microsoft.

Zilele trecute am incercat sa modific un fisier din folderul de sistem : C:WindowsSystem32driversetc. Am deschis fisierul intr-un editor, l-am editat, dar nu am putut sa-l salvez. Access to C:WindowsSystem32driversetchosts was denied.

edit denied

Motivul pentru care a aparut mesajul este de inteles. Folderele si fisierele din “Windows” sunt protejate de sistem, iar userul meu de Windows nu este Administrator cu drepturi depline. (Vedeti ). Pentru a avea access sa modific fisierul protejat de sistem, trebuie sa-mi setez niste drepturipermisiuni pe userul meu.

Cum putem schimba permisiunile unui fisier care este protejat de sistem?

Click-dreapta pe fisierul caruia dorim sa-i modificam permisiunile, iar din caseta care se deschide click pe "Properties". Pentru fisierul luat de mine drept cobai, C:WindowsSystem32driversetc "hosts", dupa ce dam click pe "Properties" se va deschide panoul de detalii/securitate/proprietati al fisierului.
Mergem pe tabul "Security" si selectam userul pentru care dorim sa schimbam permisiunile fisierului.

edit security permisions

Click pe butonul "Edit" din dreptul “To change permissions, click Edit.”. Apasam "Continue",  in caz ca suntem intampinati de UAC. :) Dupa ce trecem de acest pas, trebuie sa fim atenti ca a ramas selectat userul de sistem pentru care dorim sa schimbam permisiunile fisierului.

In imaginea de mai jos aveti conturata cu rosu coloana care trebuie sa aibe bifate toate casutele pentru a va permite sa modificati fisierul.

windows security

Dupa ce bifati toate optiunile de pe coloana “Allow”, click “Apply” si “Yes” (la Windows Security).

Acum aveti acces sa modificati fisierul protejat de sistem. Dupa ce faceti modificarile si le salvati, este indicat sa setati permisiunile la valorile initiale. Modificarile facute in fisierele de sistem pot crea brese in sistemul de securitate sau pot duce la functionarea incorecta a acestuia.

Tutorialul este util pentru cei care doresc sa foloseasca un :)

Cum putem schimba permisiunile unui fisier protejat de sistem? [Windows Vista]

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment