Afla temperatura procesorului (CPU) fara a intra in BIOS. [Intel / AMD – Download]

Vara, cea mai mare problema a PC-urilor / laptop-urilor, este supraincalzirea procesorului (CPU). Atunci cand cooler-ul (ventilatorul) nu mai face fata si temperatura pe CPU ajunge sa fie la limita impusa de BIOS, calculatorul se restarteaza sau se inchide automat. De regula la incalzirea CPU pot sta cativa factori…

1. Cooler-ul de pe procesor este plin de praf si de scame, lucru care impiedica ventilatorul sa ajunga la turatia optima pentru a face racirea CPU. Se recomanda sa deschideti carcasa PC-ului si sa aspirati / curatati ventilatorul.

2. Temperatura din camera / birou a depasit 30 grade, iar cooler-ul nu mai poate raci aerul trimis pe CPU. Pentru PC-urile a caror carcasa permite montarea unui cooler suplimentar (ventilator de carcasa), ar fi o solutie.

3. Lucrul cu aplicatii / jocuri care imping CPU aproape de valorile maxime (100%) pe termen lung. Turatia maxima permisa de cooler este prea mica ca sa poata face racirea CPU.

Pe majoritatea sistemelor, pentru a seta temperatura maxima si pentru a vedea valoarea temperaturii, utilizatorii trebuie sa intre in BIOS, lucru care inseamna un restart si timp pierdut.
Iata o aplicatie (hardware monitor) care nu necesita instalare, si care va ajuta sa aflati in timp real temperatura CPU, valoarea maxima permisa, frecventa, tipul procesorului / procesoarelor, socket-ul si cat la suta (%) din capacitatea maxima, este solicitat CPU.

image

Core Temp  este compatibil pe toate sistemele de operare Windows XPWiondows Vista si Windows 7 (32 bit & 64 bit).

Lista procesoarelor, pentru care aceasta aplicatia poate furniza date:

AMD : Phenom / Phenom II series, Athlon64 series, Athlon64 X2 series, Athlon64 FX series, Turion64 series, Turion64 X2 series, Sempron series (K8)…

Intel : Core i7, Initial Core i5, Core Duo, Single Core, Core 2 Duo, Core 2 Quad, Core 2 Extreme, Intel Celeron M 400 & 500, Celeron E1000, toate tipurile de Intel Pentium si Intel Xenons.

Core Temp nu este compatibila pentru procesoarele Pentium 4/D.

Download pentru sistemele de operare Windows / 64-Bit: CoreTemp

Download pentru sistemele de operare Windows / 32-Bit: CoreTemp 32-bit

USE THIS PROGRAM AT YOUR OWN RISK!
“Core Temp” IS A HARDWARE MONITOR, AND THERE IS A POSSIBILITY OF CRASHES OR OTHER UNEXPECTED BEHAVIOR. THE AUTHOR OR DISTRIBUTOR OF “Core Temp” CAN NOT BE HELD RESPONSIBLE FOR ANY DATA LOSS OR ANY OTHER
DAMAGE WHICH MAY OCCUR DUE TO THE USE OF “Core Temp”.

1 Comment

  • […] Cauza principala este incapacitatea ventilatoarelor de raci procesorul. Cu cat calculatorul este mai performant si are un procesor mai puternic, cu atat acesta va avea nevoie de un sistem de racire mai eficient. Este de mentionat si faptul ca atunci cand folosim aplicatii de grafica, editare video, rulam jocuri sau alte aplicatii complexe, CPU devine mai solicitat si automat temperatura creste. In camere si birourile in care temperatura ambientala creste si nu exista un aer conditionat, ne putem astepta ca laptop sau calculatorul sa se supraincalzeasca si sa-si dea restarturi sau sa se opreasca subit. Restartul sau oprierea subita din cauza caldurii mari a procesorului reprezinta o masura de protectie pentru ca acestea sa nu ia foc. Nivelul maxim admis al temperaturii procesorului este setat in BIOS, iar acesta difera de la un sistem la altul. Sunt sisteme care se opresc atunci cand temperatura CPU ajunge la 70 de grade Celsius, iar altele suporta si pana la 90-100 grade Celsius. Pentru a verifica valoarea temperaturii procesorului (CPU), exista un program specific foarte efecient pe toate sistemele de operare Windows, de la Windows XP pana la Windows 10. Gasiti aici programul pentru download. […]

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.