Edge, viitorul browser Microsoft

Prezentat initial la inceputul acestui an, viitorul browser Microsoft, cunoscut pana acum sub numele de Project Spartan a captat atentia publicului deoarece promite o experienta net optimizata in comparatie cu vechiul si detestatul Internet Explorer. In cadrul evenimentului BUILD 2015, Microsoft a anuntat intr-un final numele produsului, sigla acestuia si cateva informatii suplimentare.

Cu toate ca vechiul Internet Explorer a devenit in mod vizibil mai bun, incepand de la versiunea a zecea, vremurile in care browser-ele Microsoft reuseau sa surprinda publicul apusesera de mult, iar produsul era condamnat la o viata terna si intotdeauna ridiculizata. Project Spartan a adus insa un suflu proaspat, motorul de afisare nou si optiunile interesante promitand sa faca din acesta un rival competitiv pentru actualii lideri Google Chrome si Mozilla Firefox, iar acest lucru este important pentru ca utilizatorii Windows vor beneficia de un browser implicit performant, sigur si cu o compatibilitate buna cu standardele Web moderne.

Evoluand pana in momentul de fata sub numele de cod Project Spartan, viitorul browser Microsoft are acum un nume comercial: Edge. Deloc surprinzator, daca tinem seama ca noul motor de afisare purta deja numele EdgeHTML, acest nume este insotit si de o sigla derivata din cea a batranului Internet Explorer, dar stilizata pentru a ascunde chiar numele produsului in ea. Dupa cum stim deja, Edge va fi browser-ul implicit al platformei software Windows 10. In prima instanta, Microsoft a intentionat sa implementeze doua motoare de afisare in cadrul Internet Explorer, adica noul EdgeHTML si vechiul MSHTML (Trident), insa compania s-a decis intr-un final sa traga pe linie moarta vechiul produs si sa il pastreze in Windows 10 doar din motive de compatibilitate. In cadrul BUILD 2015, Microsoft nu a anuntat prea multe noutati despre Edge, dar informatiile publicate pana in prezent ne-au permis deja sa ne facem o idee. Cu titlu de noutate, compania a anuntat ca suportul pentru extensii din Edge va permite migrarea simpla a extensiilor HTML/CSS/JavaScript create pentru Google Chrome sau Mozilla Firefox, insa aceasta optiune pentru extinderea facilitatilor software va fi adaugata dupa atingerea stadiului de dezvoltare RTM. Cea de-a doua noutate este New Tab Page, acesta urmand sa includa, pe langa lista celor mai des accesate site-uri, si informatiile oferite de asistentul digital Cortana si aplicatiile asociate. Aceste doua informatii noi le completeaza pe cele deja cunoscute, cum ar fi utilizarea unui mediu grafic foarte simplu, compatibilitatea superioara cu standardele Web moderne, un mod de adnotare care va pune in evidenta stylus-urile si integrarea completa cu asistentul digital Cortana.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Articles

/ / / / /
Tags: / / / / / / / / / / / / / / / / /
Back to top button