Cum să dezactivați aplicațiile care rulează în fundal pe Windows 11

Sunt mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a îmbunătăți performanța generală a calculatoarelor cu sistem de operare Windows 11. Unul dintre acestea este să dezactivați aplicațiile inutile care rulează în fundal. Astfel, aplicațiile importante vor avea toate resursele CPU de care au nevoie.

Ca o clarificare, aplicațiile care rulează în fundal (background apps), nu sunt același cu serviciile sistemului de operare Windows 11. Serviciile de sistem (Windows Services) sunt responsabile pentru sarcini precum accesul la internet, imprimarea, gestionarea dispozitivelor, actualizări și securitatea.

De ce ar trebui să dezactivați aplicațiile care rulează în fundal?

Aplicațiile care rulează în fundal pe caclulatoarele Windows consumă resurse de sistem, memorie și procente imporante din procesor (CPU). Aceste aplicații pot afecta performanța sistemului, cum ar fi timpul de pornire crescut și timpul lent de răspuns, în special atunci când rulați aplicații care au nevoie de resurse mari de sistem. Dezactivarea aplicațiilor din fundal poate ajuta la rezolvarea acestor probleme.

Chiar dacă nu întâmpinați probleme de rulare greoaie a calculatorului, dacă dezactivați aplicațiile care rulează în fundal pe Windows 11, va fi un impact semnificativ asupra performanței. Iată câteva motive pentru care ar trebui să dezactivezi aplicațiile din fundal în Windows 11:

Îmbunătățirea performanței sistemului

Aplicațiile care rulează în fundal, chiar și atunci când nu sunt utilizate, pot consuma resurse de sistem și încetini viteza de rulare a calculatorului. Dezactivarea acestor aplicații poate elibera resursele de sistem, memorie și procesor, și îmbunătăți performanța calculatorului tău.

Mărirea duratei de viață a bateriei pe laptop

Durata de viață a bateriei este foarte importantă pe laptopuri. Dezactivarea aplicațiilor care rulează în fundal poate contribui la mărirea duratei de viață a bateriei pe laptopul tău prin reducerea consumului inutil de energie.

Reducerea consumului de date

Unele aplicații utilizează internetul atunci când rulează în fundal, consumând din limitele tale de date. Dezactivarea acestor aplicații îți oferă mai mult control asupra resurselor de date.

Rămâi atent doar la activitățile care contează

Dezactivarea aplicațiilor din fundal poate face experiența ta la calculator mai concentrată și mai puțin aglomerată. Aceasta se datorează faptului că aceste aplicații generează notificări și ferestre pop-up care pot să-ți distragă atenția de la activitățile care contează.

Cum să dezactivați aplicațiile care rulează în fundal pe Windows 11

Comparativ cu sistemul de operare Windows 10, pentru sistemul Windows 11 nu există niciun mod direct de a dezactiva aplicațiile din fundal, așa că vom folosi unele metode neconvenționale.

Dezactivați aplicațiile care rulează în fundal utilizând setările aplicației

Cea mai simplă metodă este să dezactivați rularea în background pentru fiecare aplicație în parte, din setările acesteia.

Faceți acest lucru deschizând setările Windows, apoi navigați în bara din partea stângă la “Apps”. Aici accesați prima opțiune, “Installed apps”.

Caută aplicația pentru care vrei să dezactivezi permisiunile de rulare în fundal, dai click pe cele trei puncte de lângă aplicație și selectează “Opțiuni avansate.”

Dacă opțiunile avansate nu sunt disponibile, înseamnă că aplicația nu suportă gestionarea permisiunilor de rulare în background.

Odată ce se deschide pagina de opțiuni avansate, derulează în jos la “Background app permissions” și dă clic pe meniul derulant, unde sunt setările cu permisiunile de rulare în fundal ale aplicației. În cazul meu, am luat aplicația Camera, care are disponibile permisiunile: “Always”, “Power optimized (recommended)”, “Never”.

Setați “Never” pentru a interzice aplicației să mai ruleze în fundal.

Cum să dezactivați aplicațiile care rulează în fundal pe Windows 11
Disable App Background App

În mod normal, toate aplicațiile sunt setate implicit pe opțiunea “Power optimized (recommended).” Această opțiune indică faptul că Windows 11 va decide automat când să ruleze aplicația în fundal și când să o dezactiveze. Cu toate acestea, dacă este setat “Always,” aplicația va rula continuu în fundal.

Dezactivați Background Apps cu funcția Energy Saver

Microsoft a introdus pe Windows 11 o nouă caracteristică, Energy Saver, menită să optimizeze durata de viață a bateriei laptop-urilor și să reducă consumul de energie electrică pe calculatoare.

Tutorial complet: Cum reduci consumul de energie al calculatorului cu Energy Saver

Imediat ce este activat modul Energy Saver, multe dintre activitățile din background ale proceselor și aplicațiilor Windows 11 vor fi oprite.

În concluzie, dezactivarea rulării în fundal a aplicațiilor pe Windows 11 aduce beneficii în ceea ce privește performanța și experiența de utilizare a computerului. Această acțiune are un impact pozitiv asupra performanței sistemului, prelungind durata de viață a bateriei pe laptopuri, reducând consumul de date și eliminând distragerile cauzate de notificări și pop-up-uri neesențiale.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Am o bogată experiență în sistemele de operare: macOS, Windows și Linux, dar și în limbaje de programare și platforme de blogging (WordPress) și pentru magazine online (WooCommerce, Magento, PrestaShop).

How to » Windows 11 » Cum să dezactivați aplicațiile care rulează în fundal pe Windows 11
Leave a Comment