Instalare Windows 8 Developement Preview in VirtualBox

Dupa cum spuneam in urma cu cateva zile, pentru a permite utilizatorilor sa se familiarizeze cu noile caracteristici ale acestuia si interfata diferita de a sistemelor de operare Windows anterioare.

Celor care doresc sa testeze acest nou sistem de operare nu le recomandam sa instaleze Windows 8 Developer Preview ca sistem primar (avand in vedere ca versiunile lansate nu sunt nici macar versiuni beta, posibil instabile si probabil cu destule bug-uri) ci in VirtualBox, pentru a-si asigura o”explorare” sigura (in care erorile sistemului instalat in VirtualBox nu vor afecta sistemul gazda).

Pentru a putea instala Windows 8 Developer Preview in VirtualBox aveti nevoie (evident) de aplicatia VirtualBox (downloadati-o de aici si instalati-o/actualizati-o) si (la fel de evident) de imaginea ISO a Windows 8 Developer Preview (chiar daca aveti sisteme gazda pe 64 de biti, pentru VirtualBox recomandam instalarea versiunii de 32 de biti). De asemenea, sistemul dvs trebuie sa aiba suport pentru tehnologia de virtualizare (inainte de a incepe instalarea Windows 8 in VirtualBox asigurati-va ca aveti activata in BIOS optiunea hardware virtualization) iar urmatoarele cerinte trebuiesc indeplinite:

  • procesor de minim 1 GHz
  • minim 1 GB RAM
  • minim 16 GB spatiu pe hdd
  • DirectX 9

Cum instalam Windows 8 in VirtualBox?

Dupa instalarea VirtualBox, deschidem aplicatia si dam click pe New (in coltul din stanga-sus), apoi introducem numele (de ex. Windows 8 Test) pe care il va avea sistemul instalat pe hdd-ul virtual (astfel incat sa putem sa il identificam usor in cazul in care folosim VirtualBox frecvent si avem mai multe sisteme de operare instalate pe acesta) si selectam ce tip si ce versiune de sistem este (avand in vedere ca Windows 8 nu este lansat oficial inca, vom alege Windows 7).

windows-8-test

In functie de cati GB de RAM are sistemul gazda, selectam cati GB de RAM alocam pentru sistemul din VirtualBox (minim 1 GB, recomandat 2 GB).

w8-virtualbox-memory

Bifam Start-up disk apoi selectam Create new disk (in cazul in care nu avem deja un virtual disk creat care sa corespunda cerintelor pentru instalarea sistemului de operare) si dam click pe Next.

create-new-hdd

Lasam selectata prima optiune din urmatoarea fereastra (daca nu avem intentia sa deschidem noul virtual disk in alta aplicatie de virtualizare decat VirtualBox) si anume VDI (Virtual Disk Image), apoi selectam optiunea Fixed-size (pentru a ne asigura ca nu apar probleme, deoarece este vorba de o versiune de test a sistemului Windows 8, aflata inca in dezvoltare).

fixed-size

Selectati locatia noului hdd virtual (nu este recomandat ca locatia sa fie selectata pe partitia de sistem a sistemului gazda), apoi alocam spatiul pentru acesta (se recomanda alocarea a minim 20GB pentru virtual disk) si dam click pe Next.

vdi-location-size

In urmatoarea fereastra va fi afisat un sumar al parametrilor alesi de noi pentru hdd-ul virtual pe care vom instala Windows 8 Developement Preview. Dupa ce ne asiguram ca acestia sunt corecti pentru ca instalarea sa fie posibila, dam click pe Create.

virtual-disk-properties

Apoi asteptam ca virtual disk-ul sa fie creat (poate dura pana la cateva minute bune, deci trebuie sa avem rabdare).

creating-w8-vdi

Dupa crearea virtual disk-ului (sau a imaginii .vdi), putem incepe instalarea propriu-zisa a sistemului Windows 8. Inainte de instalare insa trebuie sa efectuam cateva setari pentru a ne asigura ca instalarea va decurge fara probleme. In System, in tab-ul Motherboard, bifam optiunea Enable IO APIC (in dreptul la Extended Features) pentru a imbunatati performanta sistemului instalat pe hdd-ul virtual.

w8-system-settings

In tab-ul Processor bifam optiunea Enable PAE/NX tot pentru a imbunatati performanta sistemului, iar in tab-ul Acceleration ne asiguram ca avem bifat atat Enable VT-x/AMD-V cat si Enable Nested Paging.

enable-pae-nx

Apoi mergem la Storage pentru a atasa imaginea de instalare hdd-ului virtual si pentru a incepe instalarea. Selectam Empty (sub IDE Controller), iar in partea dreapta a ferestrei dam click pe iconita CD-ului din dreptul CD/DVD Drive IDE Secondary Master si selectam Choose a virtual CD/DVD disk file… din meniul afisat, apoi navigam catre locatia unde avem stocata imaginea ISO a Windows 8 Development Preview.

choose-virtual-cd-dvd

Dupa ce am selectat imaginea de instalare, in interfata principala VirtualBox dam click-dreapta pe noua intrare creata (in acest caz Windows 8 Test) si selectam Start.

start-win-8

Dupa cateva ecrane ce contin secvente de bootare ar trebui sa vedem ecranul albastru de instalare Windows 8 (care seamana foarte bine cu ecranul de instalare al Windows 7). Dupa ce selectam limba, timpul si tipul de tastatura, dam click pe Next, apoi pe Install.

installing-win8

Asteptam pana la 15-30 de minute (in functie de configuratia sistemului gazda si de parametrii alesi pentru virtual disk, instalarea poate fi efectuata mai rapid sau mai lent) pentru ca procesul de instalare sa se finalizeze.

installing-win8-2

Dupa finalizarea instalarii va fi afisat un ecran de personalizare unde va trebui sa introducem numele ales de noi pentru virtual machine.

win8-name

Dupa ce dam click pe Next, va fi afisat un ecran cu setarile de baza pentru sistem. Desi putem alege sa customizam aceste setari, avand in vedere ca este vorba de o versiune de test, este recomandat sa selectam Express Settings, pentru ca sistemul sa poata trimite feedback (informatii despre modul de functionare) la Microsoft in vederea imbunatatirii versiunii finale.

win8-settings

Apoi va fi afisata o fereastra in care suntem anuntati ca sistemul va fi pregatit pentru o prima folosire.

finalizing-settings

Dupa care va fi afisat ecranul de Start al Windows 8.

win8-start-screen

Si gata. Avem Windows 8 Developer Preview instalat in VirtualBox, pregatit pentru teste si pentru a ne ajuta sa ne familiarizam cu noua generatie de sisteme de operare Windows. Enjoy!

STEALTH SETTINGS – Install Windows 8 Developement Preview in VirtualBox

Stealth

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Articles

/ / /
Tags: / / / / / / / / / / / /
Back to top button