OpenAI Sora. Transformă textul în videoclipuri realiste cu AI

OpenAI Sora, este un intrument de inteligență artificială, capabil să transforme instrucțiunile text în videoclipuri realiste. O tehnologie pe cât de revoluționară, pe atât de înfricoșătoare pentru întreaga omenire. Fenomenul deepfake ar putea să capete noi dimensiuni cu aceast nou model de inteligență artificială, dacă tot mai multă lume va avea acces la “Sora”.

Compania OpenAI este cunoscută pentru dezvoltarea unor tehnologii avansate de inteligență artificială, inclusiv modelele sale de limbaj extrem de performante. Modelul GPT (Generative Pre-trained Transformer) este utilizat deja la scară foarte mare, fiind la îndemâna utilizatorilor prin ChatGPT și prin introducerea Copilot AI în aplicațiile Microsoft 365. Modelul DALL-E, care utilizează o arhitectură neurală generativă (GAN – Generative Adversarial Network) este de asemenea utilizat la scară mare pentru a transforma descrieri text în imagini.

OpenAI Sora: Model AI de generare de videclipuri realiste din descrieri text

“Sora” este un model de inteligență artificială (AI) text-to-video dezvoltat de OpenAI, lansat in 2024. Acest nou model AI poate crea videclupuri realiste și pline de imaginație pornind de la instrucțiuni text simple. În momentul de față, durata maximă a unui videoclip generat cu “Sora” poate fi de maximum 60 de secunde, însă este foarte posibil ca pe viitor, această limită să fie mărită.

“Sora” se bazează pe tehnologia din spatele DALL-E, instrumentul de generare de imagini dezvoltat de OpenAI. Interpretează solicitarea utilizatorului, extinzând-o într-un set mai detaliat de instrucțiuni și utilizează un model AI specializat în video și imagini pentru a crea noul videoclip. Videoclipurile și imaginile sunt reprezentate în colecții de unități mai mici numite patch-uri, asemănătoare cu token-urile din GPT. Această abordare unificată permite modelului “Sora” să se antreneze pe date vizuale diverse, acoperind diverse durate, rezoluții și raporturi de aspect, o performanță anterior inaccesibilă.

Cu adevărat revoluționar este faptul că OpenAI Sora poate crea scene complexe cu mai multe personaje, mișcări specifice și detalii precise ale subiectului și fundalului. Cu o bună înțelegere a modului în care obiectele se comportă în lumea reală, acest model AI poate genera personaje convingătoare care exprimă emoții reale.

De asemenea, “Sora” poate genera un videoclip dintr-o imagine statică sau poate completa cadrele lipsă dintr-un videoclip existent pe care îl poate extinde.

Prompt: A cat waking up its sleeping owner demanding breakfast. The owner tries to ignore the cat, but the cat tries new tactics and finally the owner pulls out a secret stash of treats from under the pillow to hold the cat off a little longer.

OpenAI Sora

Acesta de mai sus este doar un exemplu la ceea ce poate să facă “Sora”. Videoclipul generat nu este perfect, însă faptul că pisica are mai multe membre superioare, ar putea fi subiectul unor știri din categoria deepfake.

Italian Pup

Prompt: The camera directly faces colorful buildings in burano italy. An adorable dalmation looks through a window on a building on the ground floor. Many people are walking and cycling along the canal streets in front of the buildings.

Mai multe videoclipuri și informații legate despre “Sora”, găsiți pe link-ul oficial al OpenAi.

Sora OpenAI în industria de film, publicitate, în educație și artă

“Sora”, promite un potențial capabil să redefinească diverse industrii prin capacitatea sa de a transforma procesele de creație video. Cu o abordare rapidă și accesibilă, “Sora” deschide noi orizonturi pentru producția de conținut video de înaltă calitate, oferind oportunități nelimitate într-o varietate de domenii.

În industria filmului și televiziunii, “Sora” aduce o nouă dimensiune în crearea de efecte speciale, animații și scene virtuale. Regizorii și producătorii pot explora idei îndrăznețe și pot da viață unor universuri fantastice cu o eficiență și o creativitate fără precedent.

În domeniul publicității, “Sora” oferă posibilitatea realizării de reclame personalizate și captivante. Companiile pot transmite mesaje unice și relevante, atrăgând atenția publicului într-un mod care până acum era greu de obținut.

Sora OpenAI este un instrument puternic pentru crearea de materiale didactice interactive și atractive. Profesorii pot captiva atenția elevilor, transformând procesul de învățare într-o experiență captivantă prin materiale video tematice, generate de inteligența artificială.

În lumea artei, “Sora” deschide porțile către generarea de opere de artă digitale unice și expresive. Artiștii pot explora noi forme de expresie și pot da viață unor creații inovatoare, împingând limitele creativității digitale.

Cum poți să ai acces la “Sora”?

Modelul de inteligență artificială “Sora” este disponibil in prezent doar pentru un grup mic de artiști, realizatori de film și cercetători, într-un mediu controlat. Așadar, utilizatorii nu pot genera încă videclipuri din text cu ajutorul acestui nou intrument. În faza de testare, OpenAI dorește să obțină feedback pentru a îmbunătăți modelul și a pregăti integrarea sa în produsele viitoare.

Limitări și siguranță în crearea conținutului video cu “Sora”

Acest nou model de inteligență artificială, “Sora”, este capabil să genereze materiale deepfake care pot fi utilizate atât de clasa politică, cât și de diverse organizații sau persoane dornice sa manipuleze. Din fericire, modelul OpenAI Sora este disponibil în prezent doar pentru un grup mic de utilizatori.

Related: Awareness

Pentru a proteja utilizatorii, OpenAI spune că toate videoclipurile generate de “Sora” sunt marcate cu un filigran digital pentru a le identifica ca fiind generate de AI. Cu toate acestea, nu se elimină complet riscul de deepfake. Este important să fim conștienți de potențialul de abuz al “Sora” și să fim critici cu privire la videoclipurile pe care le vedem online.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Am o bogată experiență în sistemele de operare: macOS, Windows și Linux, dar și în limbaje de programare și platforme de blogging (WordPress) și pentru magazine online (WooCommerce, Magento, PrestaShop).

How to » Tech News » OpenAI Sora. Transformă textul în videoclipuri realiste cu AI
Leave a Comment