Rkill va ajuta sa scapati de Procesele Malware din sistem!

Virusii, trojanii, programele spyware si alte tipuri de malware vor fi intotdeauna o problema pentru utilizatorii Internetului. Evolutia lor in ultima decada a fost una extrem de accelerata si, in ciuda numeroaselor programe antivirus care incearca sa blocheze pericolul pe care acestea il reprezinta, inca nu s-a descoperit “vaccinul” pentru aceasta “pandemie”. Iar in ceea ce priveste “sanatatea” sistemului tau de operare, niciodata nu poti fi prea vigilent.

Este obligatorie folosirea permanenta unui antivirus (chiar daca cel mai probabil vor exista anumiti virusi care se vor strecura in sistemul tau prin diferite brese de securitate, este de preferat unul singur in loc de 150, de exemplu – caz recent intalnit) si, bineinteles, scanarea periodica si completa a computerului. Si, nu in ultimul rand, tine pe aproape un program tip removal tool, pentru ca – Doamne fereste! – nu se stie cand vei avea nevoie de el.

In cazul in care te confrunti cu o virusare ceva mai “stufoasa” a sistemului de operare si chiar si folosind un Removal Tool tot nu reusesti sa faci fata proceselor malware care ti-au acaparat computerul (deseori, chiar daca virusii sunt descoperiti, acestia refuza sa se lase “alungati”, fiind tinuti in viata de procesele nelegitime care ruleaza nestingherite in sistemul tau). De aceea, inaintea folosirii unei astfel de utilitati, este recomandat sa folositi mai intai Rkill.

Ce este Rkill?

Rkill este o aplicatie micuta, portabila care opreste/termina in doar cateva secunde toate procesele malware care ruleaza in sistemul tau, marind astfel sansele unei devirusari complete (ce este drept, este foarte posibil sa opreasca si alte procese legitime – cum ar fi cele ale browserelor, dar sigur nu vreti avea nevoie de acestea in timpul unei scanari, sau cele ale caror nume sunt imprumutate frecvent de diferiti malware).

Cum functioneaza Rkill?

rkill

Dupa downloadare,  dati dublu-click pe Rkill. Acesta va rula intr-un Command Prompt, terminand orice proces suspect care ruleaza in calculator (suspect nu inseamna neaparat nelegitim, asadar, daca ai dubii in ceea ce priveste un proces care ruleaza in sistemul tau, arunca un ochi aici si poae o sa gasesti informatiile pe care le cauti), imediat dupa creand un log al proceselor oprite.

rkill-log

Important este ca dupa ce folosesti Rkill sa nu restartezi sistemul – deoarece programele malware oprite vor incepe sa ruleze din nou, ci imediat sa efectuezi scanarea acestuia folosind antivirusul din dotare sau un removal tool.

Download Rkill.

Credit @Grinler (BleepingComputers.com)

Nota: Diferiti antivirusi falsi vor “depista” Rkill ca fiiind o amenintare pentru sistemul rau de operare si vor incerca sa scape de acest program. Daca te afli intr-o astfel de situatie, nu inchide mesajele de eroare date de catre antivirusii falsi, ci ruleaza Rkill de cateva ori pentru a-i opri (in cazul in care numarul programelor malware din computerul tau este de ordinul zecilor, este necesar rularea Rkill de mai multe ori pentru a fi sigur ca procesele core – nelegitime – ale acestora sunt oprite).

How to » AntiVirus & Security » Rkill va ajuta sa scapati de Procesele Malware din sistem!

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment