Safari cu anti-tracking si noi functii pentru videoclipuri pe macOS High Sierra

Apple reconfirma si in acest an ca tine foarte mult la politica de confidentialitate a utilizatorilor care folosesc device-urile si serviciile companiei. Dupa ce au anuntat ca s-a inceput “curatenia” in App Store, fiind vizate in primul rand aplicatiile si jocurile care nu respecta confidentialitatea datelor private ale celor care le descarca si le utilizeaza, odata cu macOS High Sierra mai vine cu o masura de protectie a identitatii online a utilizatorilor.
De aceasta data, Apple aduce modificari semnificative internet browser-ului Safari. Prea putin folosit, chiar si in randul utilizatorilor de Mac (de altfel, Apple a si intrerupt suportul Safari pentru Windows), chiar daca este un browser foarte sigur si foarte stabil. Noi il folosim de ani buni ca browser default pe Mac si nu avem de ce ne plange. Cu update-ul ce va urma la Safari pe noul macOS High Sierra, este un motiv in plus sa utilizam tot mai mult acest internet browser, atunci cand ne verificam mail-ul, cand navigam pe site-uri ce au continut media sau cand pur si simplu cautam ceva pe internet.

Noi capabilitati ale Safari pe macOS High Sierra

Preventie inteligenta a trackingului

In primul rand, asa cum spune Apple, noul Safari va putea sa previna inteligent trackingul. La ce se refera acest tracking si la ce ajuta sau nu ajuta el? Atunci cand accesati un website sau cand efectuati o cautare pe Internet prin intermediul Google sau cand cautati ceva pe Facebook, prin intermediul trackingului va sunt stocate date sensibile pe retelele de livrare publicitate. Aceste date sunt folosite ulterior (in mod automat, desigur) pentru a va livra rezultate si reclame apropiate de ce anume ati cautat dvs. Astfel, daca o sa cautati pe internet “biciclete verzi“, si o sa accesati un site de profil, in urmatoarele zile, pe multe din spatiile publicitare ale site-urilor pe care le accesati, or sa va apara reclame la biciclete. Chiar daca dvs. nu o sa mai fiti pe un site de profil in acel moment sau daca nu o sa mai intereseze o bicicleta verde.
Acest lucru este posibil prin manipularea cookies. Informatii stocate de website-urile pe care le accesati, iar cu ajutorul carora se poate urmari foarte usor comportamentul online al dvs.

Sa nu mai apara astfel de situatii, noul Safari va avea inclus by default un modul care sa previna inteligent trackingul. Va identifica agentiile publicitare si alte entitati care stocheaza date despre utilizatori si le va elimina.

Ca o clarificare, noua functie nu va fi un ads-blocker, ci doar se va folosi o tehnologie prin care sa nu mai permita agentiilor de publicitate stocarea datelor personale prin care sa va fie urmarit comportamentul online.

Oprirea automata a videoclipurilor cu audio

Asta chiar era o chestie stresanta. Sa accesam o pagina web si sa porneasca automat un videoclip sau o reclama video cu sunet.
Noua versiune de Safari opreste automat videoclipurile cu sunet, iat din setari pot fi predefinite site-urile pe care dorim ca pornirea videoclipurilor sa se faca automat. Nu stiu ce ar dori cineva acest lucru, insa Apple ne da aceasta posibilitate.

Se adauga si alte optiuni personalizate in functie de website-ul pe care-l accesati.

Posibilitatea de a folosi “Reader” by default cand accesat website-ul, blocarea continutului neadecvat. optiuni de control Camera, Microfon si Locatie. Tot de aici se poate stabili auto-play pentru continutul media.

Pornirea automata a modului “Reader” la accesarea unei pagini web

Personal, folosesc acest mod inca de cand a fost introdus pentru prima data pe Safari. Modul “reader” elimina reclamele, elementele grafice, meniurile si alte elemente din pagina web accesata. Lasa doar titlul si continutul, negru pe alb. Usor de citit.

Stim cu totii ca sunt multe site-uri in care reclamele in exces pun la incercare si cei mai tari nervi. Nu suntem impotriva reclamelor, insa avem o problema cand acestea devin sufocante. Nu este un secret ca site-urile de sport sunt pline de reclame si de anunturi. Pentru aceste site-uri este buna functia “reader” din Safari. Iata cum arata o pagina aleasa la intamplare de pe sport.ro, fara reader activat.

Ca un mic bonus, continutul video a pornit automat.

Iata cum arata aceeasi pagina web cu reader activat.

Parca asa se vede si textul. In primul screen a trebuit sa fac “scroll” in jos ca sa ajung la titlu.

Functia “Reader” poate fi activata numai pe paginile web compatibile si care sunt pagini de articol. Neffind permisa navigarea in modul “Reader”, aceasta functie nu este disponibila pentru index-ul website-urilor (prima pagina) sau pentru pagini de arhive si categorii.

Toate aceste noutati vor fi disponibile odata cu lansarea macOS High Sierra.

How to » iHowTo » iHowTo - macOS » Safari cu anti-tracking si noi functii pentru videoclipuri pe macOS High Sierra

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment