Windows 7, Windows 8 si Windows 10 N & KN Edition – Caracteristici si Download Media Feature Pack

Cu siguranta v-ati intrebat de ce versiunile de Windows nu se mai limiteaza numai la numarul de editie (ex. Windows 7, Windows 8.1, Windows 10), iar pe langa acesta au mai aparut “S“, “N” si “KN“.
Despre caracteristicile Windows S si limitarile acestuia am mai vorbit intr-un articol scris in urma cu cateva luni. In linii mari, acesta este un sistem de operare foarte limitat, care nu permite instalarea de aplicatii decat din Microsoft Windows Store. Este destinat in special studentilor si celor care au nevoie de un laptop special pentru suita Office.

Windows 10 N si Windows 10 KN

N” si “KN” sunt doua editii de Windows lansate special pentru anumite tari sau zone geografice. Microsoft distribuie editia Windows 10 N in Europa, iar Windows 10 KN este destinat Coreei de Sud.
Aceste versiuni au aparut in urma unor presiuni puse pe Microsoft, cu scopul de a limita monopolul companiei americane pe piata de redare / manipulare continut media si social network.
Windows 10 N si Windows 10 KN sunt sisteme de operare ce au aceleasi caracteristici cu Windows 10, insa au unele aplicatii si functionalitati lipsa.
Pe aceste versiuni de Windows lipseste tehnologia media a  Windows Media Player si aplicatii preinstalate Groove Music, Movies & TV, Voice Recorder si Skype. Intre versiunile “KN” (Coreea de Sud) si “N” (Europa) diferenta este facuta de lipsa Windows Messenger, care nu este prezent pe versiunea “KN”.

Aplicatii si caracteristici excluse pe Windows n si Windows KN

Windows Media Player – lipseste atat aplicatia cat si tehnologia care sta la baza ei. Lipsind aceasta tehnologie, utilizatorii nu mai pot asculta muzica de pe CD / DVD, nu mai pot crea playlist-uri, nu pot manipula continutul media.

Windows Media Player ActiveX – duce la imposibilitatea rularii continutului audio venit de pe pagini web sau aplicatii web. Gen sa ascultati muzica online sau radio.

Windows Media Format – acesta ofera suport pentru continutul Advanced Systems Format (ASF). Codecuri pentru audio si video si network streaming.

Windows Media DRM – livrarea securizata a continutului media de pe device-uri externe sau din retea, pe Windows PC. Este acel feature care tinea de importul fisierelor autio de pe un device extern pe calculator / laptop.

Media sharing and Play To – functionalitate ce permite share-ul de continut video si audio in reteaua locala. LAN.

Media Foundation – protejarea calitatii continutului audio si video pentru DRM.

Windows 8.1 Portable Devices (WPD) – comunicarea cu device-uri externe media sau cu hard disk-uri externe ce au continut media, incluzand device-uri ce accepa Media Transfer Protocol.

MPEG, WMA, AAC, FLAC, ALAC, AMR, & Dolby Digital – codecuri capabile sa  redea continut audio: MP3, WMA, MPEG-2, AAC, FLAC si ALAC audio.

VC-1, MPEG-4, H.264, H.265, si H.263 – suita de codecuri pentru vizonarea continutului video. 

Groove Music – music player dezvoltatd e Microsoft.

Video – aplicatie preinstala pe Windows 10, capabila sa redea continut video.

Voice Recorder – aplicatie dezvoltata de Microsoft si preinstalata, pentru capturarea sunetului. Inregistrare vocala.

Skype – aplicatie social network a Microsoft, ce permite schimbul de mesaje text intre useri, apeluri voce, apeluri video.

Windows Messenger – serviciul de messenger dezvoltat de Microsoft. Aceasta aplicatie lipseste numai pe versiunea pentru Coreea de Sud. Windows 10 KN.

Chiar daca aceste aplicatii si tehnologii lipsesc de pe Windows N sau Windows KN, versiunile de baza nu sufera alte modificari semnificative. Puteti instala Windows 10 Home N sau Windows 10 Professional N, dupa care sa instalati toata suita de mai sus, descarcand pahetul de instalare de pe site-ul Microsoft. Puteti desigur opta pentru terte aplicatii care sa faca acelasi lucru.
Media Feature Pack contine toate caracteriticile si aplicatiile care lipsesc de pe Windows 7 N, Windows 8.1 N si Windows 10 N.

How to » Downloads » Windows 7, Windows 8 si Windows 10 N & KN Edition – Caracteristici si Download Media Feature Pack

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment