Windows 10 S – Optimizat pentru securitate si performanta

“Windows 10 S – Optimizat pentru securitate si performanta”, o spune chiar Microsoft in prezentarea celui mai recent sistem de operare lansat de compania americana.

Cat despre ce este in realitate acest Windows 10 S, nu putem spune decat ca este un sistem de operare mai rudimentar decat cel al unui telefon mobil. Daca este sa comparam cu Android, Windows 10 S este mult mai putin flexibil si mult mai limitat. Am putea in schimb sa-l comparam cu iOS-ul de pe iPhone, iPad si iPod Touch. Si sa vedem si de ce.

Cea mai importanta carcateristica a Windows 10 S, nu am putea spune ca este performanta sau securitatea. Acestea raman doua puncte asupra carora putem comenta abia dupa ce vor fi testate de utilizatorii care vor cumpara laptop-uri cu Windows 10 S. Caracteristica principala a Windows 10 S, este ca noul sistem nu permite instalarea de aplicatii decat din Windows Store.
Daca aveti Windows 10 si nu stiti ce este Windows Store, nu este nici o tragedie. Este un fel de App Store al Apple sau un fel de Google Play al Google, cu diferenta ca Windows Store nu a reusit sa atraga nici 5% din utilizatorii Windows 10.

O alta caracteristica foarte importanta a Windows S 10, este aceea ca internet browser-ul default va fi Microsoft Edge. Tot din spusele celor de la Microsoft, Edge este un browser care oferta un plus de securitate, in comparatie cu Firefox si Chrome.
Iar ca securitate sa fie si mai buna, motorul de cautare al Microsoft Edge, este Bing. Fara posibilitatea de a seta Google Search sau alt motor de cautare in locul sau.

Cui se adreseaza Windows 10 S?

Cel mai probabil…studentilor sau celor care lucreaza la birou doar cu Microsoft Office si au nevoie din cand in cand sa mai acceseze o pagina web.


Sistemul de operare este lansat odata cu cel mai recent device al Microsoft. Surface Laptop, optimizat special pentru Windows 10 S.
Acest laptop nu are un pret tocmai accesibil, pretul de pornire fiind de aproximativ 1000$ in US, iar in Europa va ajunge cel mai probabil in jurul a 900 – 1000 EUR. Pretul va fi pentru un i5 cu 4GB RAM, 128 GB SSD si cu placa video integrata, Intel HD Graphics 620.

Foarte posibil ca producatorii de laptop-uri sa se orienteze pe produse low-cost ce vor fi prevazute cu Windows 10 S. Pe piata apar tot mai multe modele ale caror preturi tind sub 1.000 RON. Cu Windows 10 S este posibil sa vedem device-uri la 700 – 800 RON, insa va ramane intrebare: “Si ce o sa facem cu ele?”.

How to » Microsoft » Windows 10 S – Optimizat pentru securitate si performanta

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment