Ransomware. Cum prevenim patrunderea unui astfel de virus in calculator

Infectarea cu virusi ransomware care cripteaza fisierele de pe hard-urile calculatoarelor a devenit o problema la nivel global.
In cursul zilei de ieri a avut loc cel mai mare atac cibernetic cu acest tip de virus. Denumit WannaCry sau WannaCryptor, de catre cei de ESET, virusul a afectat zeci de mii de computere din peste 100 de tari. De la institutii guvernamentale, pana la spitale, companii de telefonie mobila, companii de furnizare a energiei electrice si a gazelor naturale, toate au raportat pierderi uriase si intarzieri in furnizarea serviciilor in urma pagubelor produse de criptarea fisiereleor de catre acest virus ransomware.

Noi am mai publicat un articol in martie 2015, despre acest tip de virus si am dat cateva sfaturi despre cum poate fi prevenita infectarea PC-urilor.
Sa ne gandim exista o metoda 100% sigura, ar insemna sa ne amagim. Din experienta va spunem ca de-a lungul timpului, nu a existat o masura / un software care sa asigure securitate unui sistem pe termen lung. Nici nu credem ca s-ar dori asa ceva. Intotdeauna or sa apara brese de securitate, intotdeauna interesul companiilor producatoare de anti-virus va fi sa existe aceste brese de securitate. Dar asta este alta discutie, pornita de la ideea ca din 2015, cand ransomware era inca in “pionierat”, s-a ajuns in 2017 la un atac de amploare cu acest tip de virus. Cati nK de dolari si de euro vor fi investiti in software de securitate dupa acest atac? ;-)

Daca sunteti “home user” si nu doriti sa aveti o astfel de “surpriza”, masurile prin care sa impiedicati infectarea calculatorului cu ransomware sunt simple.
Poate va astepati sa spunem ca in primul rand trebuie sa aveti un software antivirus actualizat (si cu licenta), iar Windows sa fie updatat regulat. Nu. Mai de graba trebuie sa fiti atenti la ce site-uri accesati, ce link-uri deschideti si mai ales ce atasamente din e-mail descarcati in calculator.
Cele mai uzuale cai de infectare ale unui PC sunt prin intemediul e-mail-ului, in special acolo unde sunt folosite Outlook, Mozilla Thunderbird sau Windows Live Mail drept client. Nu setati niciodata clientul de e-mail sa descarce atasemente automat de pe serverul de e-mail. Nu deschideti link-uri daca nu verificati inainte sursa expeditorului. Gasiti aici cateva informatii despre cum sa faceti acest lucru.
O alta metoda de infectare este prin intermediul site-urilor care oferta “software premium” fara licenta sau seriale (license key). Asta numitele site-urile de “cracks“. Incercati pe cat posibil sa instalati pe sistemul dvs. numai programele care va sunt cu adevarat utile, iar acelea sa fie descarcate de pe site-urile producatorilor.
Atunci cand instalati un program “spart”, pe langa faptul ca este ilegal, nu va poate garanta nimeni ca hacker-ul care a adus modificarile ca acesta sa ruleze fara licenta, nu a facut si alte modificari prin care sa-si creeze “intrari” in PC-ul dvs.
Portalurile pentru adulti sunt o sursa de infectare mai mare decat oricare alta. Peste 99.9% din aceste site-uri sunt pline de malware / adware si cer instalarea in PC a diverse executabile suspecte, in schimbul vizionarii continutului. Evitati pe cat posibil aceste website-uri sau cautati-le pe cele de incredere, 0.1% :)

Ce trebuie sa faceti in cazul in care PC-ul dvs a infectat cu un virus ransomware

1. Daca va este ceruta o suma de bani in schimbul decriptarii fisierelor, NU faceti acest lucru. riscati sa aruncati banii degeaba, iar in plus s-ar putea sa ramaneti si fara datele de card. Mai nou, se cere plata prin Bitcoin.
2. Deconectati PC-ul virusat din reteaua locala. LAN, Este foarte posibil ca daca un laptop din casa este infectat, virusul sa se extinda si la celelalte calculatoare din retea.
3. Cautati pe internet, site-urile si comunitatile de incredere care ofera solutii de decriptare in urma infectarii cu ransomware.
4. In situatia in care v-au fost criptate date foarte importante si nu ati gasit o solutie de decriptare a lor, NU FORMATATI hard-ul. Renuntarea la datele criptate nu este solutie, decat in cazul in care bugetul nu va permite inlocuirea hard-ului virusat.
Inlocuiti hard disk-ul virusat si asteptati pana o sa apara software-ul de decriptare care sa rezolve problema acestuia. E o chestiune de timp.

 

Ransomware. Cum prevenim patrunderea unui astfel de virus in calculator

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment