Cum sa protejezi calculatorul de ransomware?

In acest articol o sa descoperi cele mai eficiente metode prin care sa protejezi calculatorul de ransomware.

Infectarea cu virusi ransomware care cripteaza fisierele de pe hard-urile calculatoarelor a devenit o problema la nivel global si este cea mai grava forma de malware, care produce cele mai mari pagube.

In cursul zilei de ieri (12.05.2017) a avut loc cel mai mare atac cibernetic cu acest tip de virus. Denumit WannaCry sau WannaCryptor, de catre cei de la ESET, virusul a afectat zeci de mii de computere din peste 100 de tari.

Afectate de infectarea cu ransomware au fost: institutii guvernamentale, spitale, companii de telefonie mobila, companii de furnizare a energiei electrice si a gazelor naturale si din multe alte domenii. Toate au raportat pierderi uriase si intarzieri in furnizarea serviciilor in urma pagubelor produse de criptarea fisiereleor de catre acest virus ransomware.

Noi am mai publicat un articol in martie 2015, despre acest tip de virus si am dat cateva sfaturi despre cum poate fi prevenita infectarea PC-urilor.

Sa ne gandim ca exista o metoda 100% sigura, ar insemna sa ne amagim. Din experienta va spunem ca de-a lungul timpului, nu a existat o masura / un software care sa asigure securitate unui sistem pe termen lung, cel putin pe Windows. Nici nu credem ca s-ar dori asa ceva. Intotdeauna or sa apara brese de securitate, intotdeauna interesul companiilor producatoare de anti-virus va fi sa existe aceste brese de securitate. Dar asta este alta discutie, pornita de la ideea ca din 2015, cand ransomware era inca in “pionierat”, s-a ajuns in 2017 la un atac de amploare cu acest tip de virus. Cati nK de dolari si de euro vor fi investiti in software de securitate dupa acest atac? ;-)

Daca esti “home user” si nu doresti sa ai o astfel de “surpriza”, masurile prin care poti sa protejezi calculatorul de ransomware sunt simple.

Poate va astepati sa spunem ca in primul rand trebuie sa aveti un software antivirus actualizat (si cu licenta), iar Windows sa fie updatat regulat. Nu. Mai de graba trebuie sa fiti atenti la ce site-uri accesati, ce link-uri deschideti si mai ales ce atasamente din e-mail descarcati in calculator.

Iata care sunt puctual masurile prin care poti sa protejezi calculatorul de ransomware

Ca sa diminuezi foarte mult sansele de infectare cu virus de tip ransomware a PC-ului, asa cum am spus si mai sus, in primul rand este atentia sportita atunci cand navighezi pe internet sau cand primesti mesaje cu atasamente pe e-mail.

1. Instaleaza un program antivirus puternic si actualizeaza-l frecvent. Asigura-te ca programul antivirus detecteaza si elimina ransomware-ul.

2. Nu deschide fisierele atasate la e-mailuri suspecte, mesaje directe pe social media sau alte surse necunoscute. Chiar daca mesajul aparent vine de la un prieten, colaborator sau partener de afaceri.

3. Nu instala programe sau aplicatii din surse nesigure sau neautorizate. Nu intotdeauna software-ul antivirus poate detecta cele mai noi modele de ransomware.

4. Actualizeaza regulat sistemul de operare si programele instalate pe calculator. Multi producatori de software lanseaza actualizari care includ patch-uri de securitate care pot ajuta la prevenirea infectiilor. Aceasta este una dintre cele mai importante masuri prin care poti sa protejezi calculatorul de ransomware.

5. Foloseste parole puternice si evita folosirea acelorasi parole pentru mai multe conturi. Ransomware-ul poate incerca sa forteze parolele pentru a obtine acces la sistemele si datele tale.

6. Foloseste un firewall pentru a bloca traficul neautorizat venit din retea sau din internet.

7. Creeaza copii de rezerva (backup) ale datelor importante si pastreaza-le intr-un loc sigur. Copiile de rezerva te pot ajuta sa recuperezi datele in cazul in care acestea sunt criptate de ransomware.

8. Fii atent la semnele de avertizare ale unui posibil atac cu ransomware, cum ar fi modificările neasteptate ale fisierelor sau incetinirea calculatorului. Dacă observi astfel de semne, deconecteaza-te imediat de la retea si solicita ajutor de la profesionisti in securitatea informatiei.

Cele mai uzuale cai de infectare ale unui PC sunt prin intemediul e-mail-ului, in special acolo unde sunt folosite Outlook, Mozilla Thunderbird sau Windows Live Mail drept client. Nu setati niciodata clientul de e-mail sa descarce atasemente automat de pe serverul de e-mail.

Cum sa protejezi calculatorul de ransomware?
Cum sa protejezi calculatorul de ransomware?

Nu deschideti link-uri daca nu verificati inainte sursa expeditorului. Gasiti aici cateva informatii despre cum sa faceti acest lucru.

O alta metoda de infectare este prin intermediul site-urilor care oferta “software premium” fara licenta sau seriale (license key). Asta numitele site-urile de “cracks“. Incercati pe cat posibil sa instalati pe sistemul dvs. numai programele care va sunt cu adevarat utile, iar acelea sa fie descarcate de pe site-urile producatorilor.

Atunci cand instalati un program “spart”, pe langa faptul ca este ilegal, nu va poate garanta nimeni ca hacker-ul care a adus modificarile ca acesta sa ruleze fara licenta, nu a facut si alte modificari prin care sa-si creeze “intrari” in PC-ul dvs.

Ce trebuie sa faceti in cazul in care PC-ul dvs a infectat cu un virus ransomware

1. Daca va este ceruta o suma de bani in schimbul decriptarii fisierelor, NU faceti acest lucru. Riscati sa aruncati banii degeaba, iar in plus s-ar putea sa ramaneti si fara datele de card. Mai nou, se cere plata prin Bitcoin.

2. Deconectati PC-ul virusat din reteaua locala. LAN, Este foarte posibil ca daca un laptop din casa este infectat, virusul sa se extinda si la celelalte calculatoare din retea.

3. Cautati pe internet, site-urile si comunitatile de incredere care ofera solutii de decriptare in urma infectarii cu ransomware.

4. In situatia in care v-au fost criptate date foarte importante si nu ati gasit o solutie de decriptare a lor, NU FORMATATI hard-ul. Renuntarea la datele criptate nu este solutie, decat in cazul in care bugetul nu va permite inlocuirea hard-ului virusat.

Inlocuiti hard disk-ul virusat si asteptati pana o sa apara software-ul de decriptare care sa rezolve problema acestuia. E o chestiune de timp.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Am o bogată experiență în sistemele de operare: macOS, Windows și Linux, dar și în limbaje de programare și platforme de blogging (WordPress) și pentru magazine online (WooCommerce, Magento, PrestaShop).

How to » AntiVirus & Security » Cum sa protejezi calculatorul de ransomware?
Leave a Comment