Malware-ul BlackShades a infectat peste jumatate de milion de computere in intreaga lume

Una dintre fricile utilizatorilor de laptop-uri cu webcam incorporat este aceea de a fi spionati fara stirea lor tocmai prin intermediul acelui web-cam, atunci cand folosesc computerele personale. Din pacate pentru acestia, frica lor nu este chiar fara temei, avand in vedere ca de-a lungul anilor au existat tot felul de malware-uri care au reusit sa faca fix acest lucru: sa spioneze utilizatorii Windows prin intermediul camerelor web conectate la sistem. Iar vestea si mai proasta este ca in prezent un astfel de malware a reusit sa infecteze peste jumatate de milion de computere in intreaga lume si continua sa-si faca de cap cu vulnerabilitatile utilizatorilor.

BlackShades Remote Access Tool (sau pe scurt Blackshades RAT) este un tip de malware care le permite hackerilor sa fure datele personale ale utilizatorilor cu computere infectate, sa intercepteze tastele folosite si sa foloseasca webcam-urile computereleor pentru a inregistra utilizatorii fara stirea acestora. In plus, BlackShades poate fi folosit pentru a cripta si a bloca fisierele de pe computerele infectate pentru ca apoi sa pretinda o anumita suma de bani pentru deblocarea acestora.

blackshades-ransom

Din 2010 si pana in prezent, cateva mii de persoane rau intentionate au cumparat acest malware, BlackShades RAT generand venituri de peste 3500$. Din fericire, unul dintre programatorii malware-ului, Michael Hogue, care a pledat vinovat in New York dupa arestarea sa din 2012, coopereaza cu FBI-ul pentru a opri raspandirea acestuia. Celalalt co-creator al Blackshades, Alex Yucel, a fost arestat in Moldova in Noimebrie 2013, si urmeaza sa fie extradat in SUA pentru proces. De asemenea, FBI a anuntat ca au mai fost arestati si alti 97 de utilizatori ai malware-ului, banuiti si ca ar distribui copii ale acestuia pentru preturi variind intre 40$ si 100$. Pretul scazut al malware-ului a facut ca acesta sa devina popular printre hackeri si, de la lansarea acestuia online, au aparut mai multe variante ale acestuia care circula pe internet sub alte nume.

Informatiile stranse pana acum de FBI au condus luna aceasta la peste 359 de locuinte in peste 13 tari europene (Austria, Belgia, Marea Britanie, Croatia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Italia, Moldova, Olanda si Elvetia), de unde politia a confiscat arme, droguri, bani si peste 1000 de dispozitive de stocare date. Intr-o investigatie anterioara relationata cu BlackShades, politia germana a arestat un tanar de 18 ani care a folosit acest malware pentru a inregistra si fotografia peste 2000 de femei aflate in fata camerelor web, fara stirea acestora.

STEALTH SETTINGS – BlackShades malware infected more than half-million computers world-wide

Malware-ul BlackShades a infectat peste jumatate de milion de computere in intreaga lume

About the author

stealth

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.