Cum poți să verifici dacă cineva ți-a umblat în calculator (Windows)

Dacă suspectezi că cineva a avut acces la calculatorul tău cu sistem de operare Windows, fără permisiunea ta, există câteva pași pe care îi poți urma pentru a verifica și a stabili dacă aceasta este situația. În acest tutorial o să vezi câteva metode simple prin care poți să verifici dacă cineva ți-a umblat în calculator.

În mod normal, dacă nu vrei ca o altă persoană să aibe acces la calculatorul sau laptop-ul tău, cel mai simplu este să setezi o parolă puternică de autentificare pe user-ul tău de sistem. Astfe, va fi destul de dificil pentru altcineva să-ți acceseze fișierele personale de pe laptop sau calculator.

Cum poți să verifici dacă cineva ți-a umblat în calculator (Windows)

Atunci când ai suspiciunea că cineva ți-a umblat în calculator și vrei să afli ce foldere, fișiere sau documente a accesat, cel mai simplu este să verifici lista Recent Items.

Verifici lista cu fișierele accesate recent pe Windows 11

Pentru ca să accesezi lista cu fișierele accesate recent pe un calculator cu sistem de operare Windows, urmează pașii din ghidul de mai jos.

Recent Items” se regăsește de cele mai multe ori în bara laterală din partea stângă din File Explorer, acolo unde sunt și folderele “Desktop”, “Documents”, “Downloads”. Dacă nu aveți shortcut direct către “Recent Items“, puteți accesa folderul “Recent Items” din “File Explorer“. Tot ce trebuie să faceți este să introduceți adresa de mai jos in bara de sus și să apăsați “Enter“.

%APPDATA%\Microsoft\Windows\Recent Items

În lista cu fișierele și folderele recent accesate, click pe “Date modified” pentru a le face sortarea în funcție de dată. Tot de aici poți da click pe săgeata de lângă “Date modified” pentru a selecta o anumită dată sau interval de timp.

Dacă observi că în această listă sunt fișiere și locații pe care nu le-ai accesat, cu siguranță cineva ți-a umblat în calculator.

Verifici istoricul de navigare pe web din Chrome, Edge sau Firefox

Verificând istoricul de navigare pe web poți să afli dacă o altă persoană a fost la calculatorul tău. În cele mai multe configurații ale browserelor Chrome, Edge sau Firefox, acestea rețin în ordine cronologică adresele web care au fost accesate. Mai puțin atunci când browserul a fost deschis în modul Incognito sau “Private”.

Pentru majoritatea internet browserelor este suficient să apeși combinația de taste “Ctrl + h” pentru a deschide istoricul de navigare web. Așadar, deschide Chrome, Firefox sau Edge, apoi apasă tastele “Ctrl + h” și vezi ce adrese web au fost accesate de la calculatorul tău.

Event Viewer te ajută să afli dacă cineva ți-a umblat în calculator

Sistemele de operare Windows înregistrează în mod automat log-uri care conțin diverse activități cheie, printre care și procesele de autentificare. Prin intermediul Event Viewer, este posibil să identifici momentul exact al deschiderii calculatorului, având acces la informații detaliate despre data și ora la care autentificarea a avut loc.

Pentru ca să accesezi Event Viewer și să vezi data și orele la care cineva s-a autentificat pe calculator, urmează pașii din ghidul de mai jos:

1. Deschide “Start” apoi caută “Event Viewer” și deschide utilitarul.

2. În bara din partea stângă accesezi: Event Viewer (Local) > Windows Logs > Security. În lista de evenimente trebuie identificate cele cu ID: 4624.

Evenimentele cu ID-ul 4624 sunt cele care corespund autentificărilor cu succes pe calculatorul tău Windows.

Acestea de mai sus sunt trei metode simple prin care poți poți să afli dacă cineva ți-a umblat în calculator, însă la primele două metode sunt ușor de șters urmele dacă acea persoană știe să șteargă istoricul de navigare sau înregistrările din “Recent Items“.

Acest tutorial este făcut pe sistemul de operare Windows 11, însă în același fel puteți verifica dacă cineva v-a accesat calculatorul sau laptop-ul cu sistem Windows 10.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Am o bogată experiență în sistemele de operare: macOS, Windows și Linux, dar și în limbaje de programare și platforme de blogging (WordPress) și pentru magazine online (WooCommerce, Magento, PrestaShop).

How to » Windows How-To » Cum poți să verifici dacă cineva ți-a umblat în calculator (Windows)
Leave a Comment