Unde sunt localizati registrii de sistem si cum pot fi acestia accesati direct din Windows Explorer

Desi sunt foarte putini utilizatori Windows care nu sunt familiari cu notiunea de registrii de sistem, probabil la fel de putini sunt si cei care cunosc importanta acestora pentru o functionare corecta a sistemelor de operare. Windows Registry reprezinta baza de date comuna (centrala) si ierarhizata a unui sistem si a aplicatiilor care sunt instalate pe acesta. In aceasta baza de date sunt stocate toate informatiile necesare pentru configurarea sistemului, a profilelor utilizatorilor, a aplicatiilor si a componentelor hardware. Daca, din diverse motive, registrii de sistem devin corupti (modificati sau stersi de virusi sau de utilizatoi fara experienta), Windowsul sau aplicatiile de pe acesta pot deveni nefunctionale (fie vor aparea erori in timpul rularii acestora, fie nu vor mai raspunde deloc la comenzi).

Intr-un sistem Windows, baza de date este formata din mai multe fisiere (hive), fiecare dintre acestea continand ramificatii de registrii, la baza carora se afla cate un key principal (de exemplu, HKEY_LOCAL_MACHINE). Locatiile acestor fisiere (sau ale registrilor) sunt urmatoarele:

  • HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEM > System32configsystem 
  • HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWARE : System32configsoftware
  • HKEY_USERS.DEFAULT > System32configdefault

Celelalte key principale cu care utilizatorii Windows sunt familiarizati din Windows Registry reprezinta de fapt linkuri catre subkey ale registrilor de mai sus:

  • HKEY_CLASSES_ROOT  > link catre HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREClasses.
  • HKEY_CURRENT_USER  > link catre profilul userului logat, aflat sub HKEY_USERS
  • HKEY_CURRENT_CONFIG > link catre  HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlIDConfigDBHardware Profiles.

In mod default (implicit), Windows Registry poate fi accesat si editat doar cu ajutorul editorului de registrii (RegEdit), insa utilizatorii care doresc pot accesa registrii prin intermediul Windows Explorer cu ajutorul Windows Registry Shell Extension.

Windows Registry Shell Extension reprezinta un plugin pentru Windows Explorer care creaza un folder virtual in care sunt listati toti registrii sistemului.

registry-folder

Dupa instalarea plugin-ului, folderul virtual Windows Registry va fi afisat in (My) Computer si va putea fi accesat ca orice alt folder obisnuit.

registry-explorer

Download Windows Registry Shell Extension.

Nota: Pentru a putea face modificari in registrii direct din folderul virtual Windows Registry va trebui sa deschideti Windows Explorer cu drepturi/privilegii de administrator. Inainte de a edita registrii de sistem, asigurativa ca aveti un back-up al acestora pentru a evita eventuale consecinte neplacute.

STEALTH  SETTINGS – WHERE ARE THE LOCATIONS OF WNDOWS REGISTRY AND HOW TO ACCES THEM FROM WINDOWS EXPLORER

Unde sunt localizati registrii de sistem si cum pot fi acestia accesati direct din Windows Explorer

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.